Suhteet & seksi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on rakkaustaloustiede.

Rakkaustaloustiede  20

Rakkauden ja taloustieteen tai parisuhteen ja rahan kytkeminen toisiinsa saa jotkut suuttumaan. Ehkä jopa suurin osa suomalaisista uskoo romanttiseen rakkauteen. Sen yhteydessä taloudesta puhuminen tuntuu epähienolta ja likaiselta.

Minäkin vieroksun mm. seksitutkija-sosiologi Osmo Kontulan tapaa verrata nyt vaikka parisuhteen seksiä kaupankäyntiin. Kontulan kuvauksissa liitossa vaihdetaan seksiä muihin hyötyihin kuten palveluksiin ja hyödykkeisiin. Naiset oikein pihtaavat voidakseen neuvotella hyvät kaupat jostakin haluamastaan asiasta. Naistenlehdissä asia ilmaistaan niin, että kotitöistä väsynyt nainen ei jaksa innostua mistään illalla.

Todella outo ajatus. Siis kaupankäynti. Eipä ole yleistä tuttavapiirissäni. Kerran vuosia sitten ystäväni raskaana oleva tuttava täräytti häidensä kynnyksellä, että ”ensi kerralla sitten hienommat (häät)”. Minä ja ystäväni olimme tyrmistyneitä. Kerran kuulin toisen käden tietoa naisesta, joka vaihtoi seksiä sohvaryhmään, siis aviomiehensä kanssa. Tämä absurdi kauppa tapahtui kertoman mukaan USA:ssa.

Minulla ei ole mitään taloustiedettä tai rahaa vastaan. On varsin mielenkiintoista lukea ekonomistien sosiologisia katsauksia. On myös tunnettu tosiasia, että korkean sosioekonomisen aseman omaavat miehet pääsevät helpohkosti naimisiin, mutta köyhät ja kouluttamattomat eivät. Ei tästä millään logiikalla voida varmuudella johtaa, että naiset hakisivat vain vaurautta. Ehkä hyvin menestyvät miehet ovat fiksuja, määrätietoisia, reippaita ja hyväkuntoisia, tai onnellisia, aktiivisia, positiivisia, sosiaalisia ja sinnikkäitä (ja siksi menestyvät opinnoissa, työelämässä ja ihmissuhteissa).

On jotenkin hirmu vastenmielinen ajatus väittää, että ihmiset valitsisivat toisen seuran muista kuin pääasiassa henkisen puolen syistä. Koska toinen on mukava ja hauska ja kiva ja fiksu ja hyvää seuraa. Eihän suurin osa ihmisistä valitse työpaikkaakaan sen mukaan mistä saa eniten hilloa (onneksi, sillä monet ihmisyhteisölle välttämättömimmät ammatit ovat aika kehnosti palkattuja).

Parisuhteeseen tai avioliittoon kuuluu aina myös talous. Jos raha-asiat sopii ajoissa ei niistä tarvitse loppuikää riidellä (tutkimusten mukaan raha on yksi suuri riidanaihe liitoissa). Talouden järkeistäminen jättää enemmän aikaa mukavammille asioille, kuten rakkaudelle. Pari ekonomistia on joskus tokaissut avioehtoa puolustaessaan: avioliitto päättyy aina, joko kuolemaan tai eroon.

http://www.city.fi/artikkeli/Rakkauden+ekonomia/4324/

Talousproffa luennoi rakkaudesta: