KYSYMYS: Olen 30v nainen. Olemme olleet mieheni kanssa yhdessä 6 vuotta ja naimisissa kohta kolme vuotta ja meillä on kaksi ihanaa lasta 1,5v ja 3,5v!
Nyt pelkään että avioliittomme on loppumassa!
Olen ollut kotiäitinä kohta neljä vuotta ja nyt syksyllä olisi tarkoitus palata työelämään. Suhteemme oli ennen lapsia todella intohimoinen ja ensimmäisen lapsen jälkeenkin vielä kaikki oli hyvin... toisen lapsen synnyttyä emme sitten olekaan harrastaneet seksiä kertaakaan! Ennen puhuimmekin siitä mutta emme enää!
Riitelemme aika paljon ja pienistäkin asioista joskus! Ennen teimme kaikkea yhdessä mutta emme pahemmin enää!
Olin lapsien kanssa n. 5 päivän reissussa ja kotiin palattuamme mieheni ei oikeastaan edes noteerannut minua, ainoastaan lapset! Kun huomautin asiasta, mies vastasi että hän haluaa viettää lapsien kanssa aikaa kun on ollut ikävä... siihen tokaisin että olisi ollut kiva jos olisi ikävöinyt minuakin!
Silloin tajusin että mieheni ei ehkä enää rakastakaan minua... tuli myös olo että hän suunnittelee eroa kunhan vain saan työpaikan! Hän on hyvä isä ja mies, siksi uskon että odottaa kunhan saan työpaikan etten jää ihan tyhjänpäälle! Olen eri kaupungista kotoisin eikä täällä ole pahemmin tukiverkostoa meillä joten yhteisen ajankin saaminen on todella hankalaa!
Luulen että hän ajattelee että jos minulla on täällä työpaikka niin jään tänne enkä esim muuta lapsien kanssa muualle, tai ehkä juuri tästä syystä olemme enää yhdessä!
Ystäville aina sanon että kaikki on hyvin koska pelkään sanoa tät asiaa edes ääneen koska pelkään romahtavani!
Mitä minun pitäisi tehdä?
En uskalla miehelleni puhua, koska pelkään hänen sanovan kaikki mitä luulen!
Pitäisikö vain jatkaa "kulissia"?
Avuton 30v
VASTAUS: Kiitos kysymyksestäsi! Pelkäät, että miehesi ei enää rakasta sinua ja on jättämässä sinut heti kun palaat töihin syksyllä. ”Todisteiksi” pelollesi olet löytänyt seksielämän lopahtamisen toisen lapsen syntymän jälkeen, riidat pienistäkin asioista ja miehesi antaman huomion vain lapsille teidän oltuanne erossa toisistanne viisi päivää. Et uskalla puhua sinua paljon vaivaamasta asiasta miehellesi etkä edes ystävillesi. Luonnollisesti sinulla on turvaton ja yksinäinen olo.
Ensiksi minulle tulee mieleen, että silloin kun asioista ei puhuta, kaikki väkisinkin on arvailujen varassa. Vain arvailujen, ei siis faktatiedon varassa. Joskus tuntemukset ja ajatukset voivat olla oikeansuuntaisia, mutta yleensä asioita tulkitaan väärin ja dramaattisemmiksi kuin mitä ne ovat. Se, että sinä olet kotona lasten kanssa väkisinkin lisää sitä, että sinulla on enemmän aikaa pohtia parisuhdettanne. Odotuksesi miestäsi kohtaan ovat ehkä suuremmat kuin hänellä, joka käy töissä ja on kenties uupunut töistä. Tämä epäsuhta yleensä aiheuttaa riitoja pikkulapsiperheissä.
Pikkulapsiarjessa parisuhde väkisinkin muuttuu, halusimme sitä tai emme. Ruuhkavuodet ovat parisuhdetta kuormittava vaihe, joka onneksi yleensä menee ohi ja puolisot löytävät toisensa jälleen miehenä ja naisena, ei vain vanhempina. Seksi on tärkeä osa sitä kahdenkeskistä miehenä ja naisena olemista. Seksissä teillä on ollut pitkä tauko. Seksittömyyden syitä on tärkeä selvittää keskustelemalla. Syitä voi olla monia. Esimerkiksi vanhemman rooli voi viedä molemmilta seksihaluja, jompikumpi voi kokea ”seksi-itsetuntonsa” huonoksi tai joskus halut kohdistuvat johonkin ulkopuoliseen henkilöön.
Kirjoitat ”en uskalla miehelleni puhua, koska pelkään hänen sanovan kaikki mitä luulen! Pitäisikö vain jatkaa "kulissia"?” On hyvin ymmärrettävää, että pelkäät epäilyksiesi olevan totta. Arjessa haluaa tuudittautua siihen, että mitä ei tiedä, se ei voi satuttaa. Mutta katoaako asia mihinkään, sillä, että siitä ei puhuta? Mitä se merkitsisi sinulle, että jatkaisivat vain kulissin pitämistä? Kuinka kauan pystyt siihen?
En näe muuta ulospääsyä sinulle kuin sen, että otat asia rohkeasti puheeksi miehesi kanssa! Ja tukeudu ystäviisi! Varmasti ystävilläsi on vastaavia kokemuksia omissa parisuhteissaan. Yksin ei tällaisten asioiden kanssa kannata jättäytyä! Jos keskustelut eivät onnistu miehesi kanssa, ottakaa yhteyttä paikkakuntanne perheasiain neuvottelukeskukseen tai perheneuvolaan. Viimeistään ulkopuolisen avulla tilanteeseen tulee varmasti selvyyttä.
Rohkeutta keskusteluun ja mukavampaa kevättä toivoen
Perheneuvoja Nina