KYSYMYS: Olen 21-vuotias tuleva äiti. Lapseni isän kanssa olen ollut yhdessä vajaan vuoden ja suhteemme on alusta asti voinut hyvin, lukuunottamatta kommunikaatio-ongelmia. En jostain syystä osaa puhua tunteistani miehelleni, enkä välttämättä ihan arkisistakaan asioista. Olen tottunut pärjäämään yksin ja pitämään kaiken sisälläni, enkä lukuisista yrityksistä huolimatta pysty edelleenkään puhumaan miehelleni. Tämä asia vaivaa ajoittain meitä molempia, mutta selvästi enemmän miestä. Itse en pidä puhumattomuuttani niin suurena ongelmana. Minusta kaikesta ei tarvitsekaan pystyä puhumaan.
Haluaisin silti osata avautua enemmän miehelleni esimerkiksi minua ärsyttävistä asioista arjessa, toiveistani ja haluistani sekä omista tunteistani. Haluaisin kasvattaa tulevan lapsemme avoimeen ja rakastavaan puhekulttuuriin kotona, en asioiden salailuun ja hiljaa pysymiseen. Tämä asia rajoittaa muitakin ihmissuhteitani, en pysty puhumaan myöskään lapsuudenperheelleni enkä ystävilleni monistakaan asioista.
Miten voisin alkaa opetella puhumista? Tällä hetkellä yritän monta kertaa viikossa avautua miehelleni edes jostakin asiasta, mutta se tuntuu ylivoimaiselta ja tunnen ikään kuin jähmettyväni enkä saakaan sanaa suustani. Lopulta yleensä sanon jotakin turhanpäiväistä vaikka säästä tai pysyn hiljaa. Mikään muukaan viestimiskeino, kuten kirjoittaminen, ei tunnu luontevalta vaan puhumistakin vaikeammalta.
Nainen, 21
VASTAUS: Puhumisen vaikeus nousee esiin useissa parisuhteissa. Et siis ole asiasi kanssa yksin. Teidän tilanteessanne kuulostaa erittäin hienolta se, että olet itse motivoitunut muutokseen!
Ensimmäiseksi kehottaisin sinua tutustumaan puhumatomuuteesi. Onko se osa persoonallisuuttasi siten, että olet aina ollut vähäpuheinen? Miten puhelias olet yleensä? Jutteletko päivän tapahtumista, tuttujen kuulumisista, maailman tapahtumista tai muista yleisistä asioista? Tuntevatko perheesi ja ystäväsi sinut yleisesti ottaen hiljaisena ihmisenä? Jos tunnistat itsessäsi tällaista, hiljaisuus voi olla vahva osa omaa temperamenttiasi. Ehkä olet jossain määrin introvertti, sisään päin kääntyvä pohdiskelijatyyppi. Vaikka kulttuurimme tuntuu suosivan ulospäin suuntautuvia, koko ajan juttelevia ja muihin kontaktissa olevia ekstrovertteja, kumpikin perustemperamentti on yhtä hyvä ja tarpeellinen. Arvosta itseäsi juuri sellaisena kuin olet. Kun haluat sanoa jotain miehellesi, sano ensin omassa mielessäsi itsellesi: " Minun tapani puhua on ihan riittävän hyvä. Saan puhua niin kuin puhun." Ei ole väliä, käytätkö vähän vai paljon sanoja. Ei ole väliä, mistä aloitat. Kun pääset alkuun, kaikki tarpeellinen tulee kyllä sanotuksi.
Vähäpuheisuus ei kuitenkaan aina liity temperamenttiin. Se voi kehittyä myös huonojen kokemusten kautta. Onko sinulla kokemuksia siitä, että mielipiteitäsi tai tunteenilmaisujasi olisi joskus vähätelty ja olisit tullut nolatuksi, kun kerrot, mitä ajattelet ja miltä sinusta tuntuu? Jos tällaisia tilanteita kertyy liikaa, alkaa tulla varovaiseksi avautumaan itsestään. Mikäli tunnistat menneisyydestäsi tällaisia kokemuksia, muistuta itseäsi siitä, että nyt on nyt. Sinulla on mies, jonka kanssa haluat jakaa asioita ja tunteita. Saatte lapsen. Tämä on uusi mahdollisuus.
Kolmanneksi mietin puhumista suhteen kannalta. Onko puhuminen miehellesi luontevaa ja helppoa? Jos niin on, onko se aina ollut hänelle sellaista? Miten teidän kummankin lapsuudenkodissa puhuttiin? Mistä oli helppo puhua, mistä vaiettiin? Miten miehesi voisi auttaa sinua puhumaan kaikesta siitä, mistä haluaisit puhua? Miten te yhdessä haluatte puhua lapsellenne? Minusta on tärkeätä, että puhumisesta ei tule sinun ongelmaasi vaan teidän yhteinen asianne, sinun ja miehesi. Voisitte varata aikaa siihen, että istutte rauhassa sohvalle ja kerrotte toisillenne yhden mukavan ja yhden ikävän lapsuus- tai nuoruusmuiston. Puhukaa siitä, keille olette aikaisemmin kertoneet tästä muistosta ja miten kuulija suhtautui. Entä miltä tuntuu nyt kertoa tuo muisto puolisolle?
Puhumista voi opetella myös ammattilaisen kanssa. Näin raskausaikana vaikka neuvolapsykologi voi auttaa teitä alkuun.
Toivon teille iloista odotusaikaa ja rentoa puhumisen ja kuuntelemisen harjoittelemista! Jokainen voi oppia eikä kukaan tule koskaan valmiiksi.
Päivi, perheneuvoja