Naiset haluavat päästä naimisiin. Miehet yrittävät kaikin tavoin välttää sitoutumista. Joskus muinaisuudessa.
Nykkiläislääkäri Marianne Legato (jolla on pitkä ura sukupuolispesifissä lääketieteessä takanaan) väittää, ettei kukaan enää varsinaisesti tarvitse avioliittoa.
Legaton mukaan naiset haluavat suhteita, miehet eivät. Miehen biologinen tarve on harrastaa mahdollisimman usein seksiä mahdollisimman monen naisen kanssa. Naisen tarve on saada lapsia ja löytää heille turvaa.
Nykynaiset (länsimaissa) voivat elättää itsensä ja lapsensa. Yh-äidit saavat apua sekä julkiselta sektorilta että omilta kavereiltaan ja sukulaisiltaan. Nainen ei välttämättä enää tarvitse miestä (eikä mies naista).
Molemmat voivat nyt olla toistensa kanssa vapaaehtoisesti.
Sitoutumista edistää kemia. Ihmisten on hyvä olla yhdessä. Koskettelu lisää oksitosiinin tuotantoa. Suhteen jatkuttua jonkin aikaa alkavat myös endorfiinit vapautua. Hyvässä suhteessa ihminen on rento ja vapautunut, ystävällinen ja usein seksuaalisesti halukas. Onnellinen parisuhde toimii puskurina stressiä ja vastoinkäymisiä vastaan.
Koska hyvin toimeentulevat ja hyvinvointivaltioissa asuvat naiset tarvitsevat miehiltä yhä vähemmän suojelua tai aineellista turvaa, odotetaan parisuhteelta emotionaalisia tai muita ei-aineellisia palkintoja. Legato arvelee, että miehet ovat aiempaa motivoituneempia pitämään rakastamastaan naisesta kiinni kekseliäästi ja sinnikkäästi. Aivot tulevat riippuvaisiksi hyvästä seksikumppanista.
Onko tämä vaan tunteiden medikalisointia, evoluutiobiologiahöpinää vai löytyykö teiltä empiriaa väitteiden tueksi? Tai vastaan.
Lääketieteen tohtori Marianne J. Legato on the Partnership for Gender-Specific Medicine at Columbia Universityn perustaja-johtaja.