Viime syyskuun 17. päivänä ilakoin blogissani http://www.city.fi/yhteisot/blogit/mikkosalasuo/113313/ kansanvallan selättäneen alkoholimainonnan saralla yltiöhärskin markkinaliberalistisen penetraatioyrityksen. Lopetin tuolloin kirjoituksen seuraavasti: ”Ikävä kyllä nykyinen markkinaliberalismi tulee jatkamaan pyrkimyksiä ujuttautua syvälle poliittiseen päätöksentekoon. Siis aina niin pitkälle, että ihmisten hyvinvointi ja terveys murskautuvat bisneksen jalkoihin myös hyvinvointipalveluiksi joskus kuvittelemissamme instituutiossa.”
En uskonut palaavani samaan aiheeseen näin pian ja alistuneena, katse painuneena räntäiseen katuun (mutten lyötynä). Viime viikon torstaina Yle uutisoi, ettei peruspalveluministeri Paula Risikko ajakaan alkoholin mielikuvamainontaa kieltävää lainsäädäntöä. Perjantaina ministeri Risikko lähetti maailmaan tarkentavan lehdistötiedotteen http://www.stm.fi/tiedotteet/tiedote/view/1550773#fi , jossa hän lausui muun muassa, että ”Jatkossa ovat kiellettyjä myös ne mainonnan keinot, joilla annetaan kuva alkoholin sosiaalista ja seksuaalista menestystä lisäävistä sekä muista totuudenvastaisista vaikutuksista”.
Kieltoja on siis tulossa – tai siis, ei, ei todellakaan. Pientä viilausta ministerin tiedote olisi vaatinut, sillä hänen mainitsemansa seikat on kirjattu alkoholilakiin jo vuonna 1995 ja niitä on vielä täydennetty vuonna 2008. Näin ollen 21.1.2011 päivätty ministerin tiedote siis lausuu todellisuudessa seuraavaa: ”JatkossaKIN ovat kiellettyjä myös ne mainonnan keinot, joilla annetaan kuva alkoholin sosiaalista ja seksuaalista menestystä lisäävistä sekä muista totuudenvastaisista vaikutuksista”. Voi pahkeinen, kuinka pienen pieni vahinko, vain kolmen vaivaisen kirjaimen (tahaton) unohdus, saa viestin sisällön suorastaan harhaanjohtavalta vaikuttavaan valoon. Varsinaisen tiedotteen perusteella voisi helposti ajatella, että ”nyt siellä ministeriössä rehkitään oikein tosissaan lasten ja nuorten alkoholin käytön vähentämiseksi” ja ”onhan se peruspalveluministeri varsin aikaansaava ihminen”. Vaan näinpä ei tämän asian tiimoilla ole.
Alkoholin mielikuvamainonnan kieltoa puoltavat sosiaali- ja terveysalan asiantuntijat, suuri enemmistö virkamiehistä, systemaattisesti kaikki tutkijat, kansalaisjärjestöt ja kansalaismielipide. Myös joukko kansanedustajia on oma-aloitteisesti laatinut asiasta lakialoitteen. Kieltoa vastustaa peruspalveluministeri Risikko, alkoholiteollisuus ja tahot, joille mainonnasta on suoraa taloudellista hyötyä. Tässä tulee se kohta, jossa minä putoan kärryiltä. Mikä voi olla ministerin motiivina asettua poikkiteloin käytännössä kaikkien oman alansa asiantuntijoiden, virkamiesten, tutkijoiden, järjestöjen ja kansalaismielipiteen kanssa? Alkoholimainonnan kielto on varmasti yksi tärkeimmistä mittareista, joiden pohjalta Risikon onnistumista ministerinä tullaan myöhemmin puntaroimaan. Mikä voima saa ihmisen riskeeraamaan oman ministeriuransa keskeisimmän tehtävän?
Nettikeskustelut teemasta ovat täynnä erilaisia salaliittoteorioita. Jokainen voi lukea sieltä, mille kuvio näyttää kansan syvien rivien silmin – ei ole kaunista luettavaa kansanvallan näkökulmasta. Minä en suoralta kädeltä osta salaliittoteorioita, mutta jokin tässä mättää ja pahasti. Ruma metafora tilanteesta voisi olla vaikkapa sellainen, että homma haiskahtaa pahemmin kuin 14-vuotiaan pissiksen ensioksennus kahdeksan kattoon nostavan siiderin jälkeen. Jottei menisi ihan monologiksi, niin järjestän loppuun pienen kansalaisgallupin.
Esitän kolme vaihtoehtoa, joista jokainen voi olla (tai sitten ei) ministeri Risikon motiivina. Valitkaa vaihtoehdoista yksi tai tarjotkaa parempaa:
A) Kanada
B) Kokoomus
C) Ministeri kyllä tietää mitä tekee. Lienee Salasuonkin parempi pitää tuolla koulupohjalla turpansa kiinni. Ministeri on sentään ministeri ja omaa sellaisia suuria sosiaali- ja terveyspoliittisia visioita, joita tavallinen kengän kuluttaja ei koskaan voi ymmärtää – Alkoholitonta Nikolaita litkivistä dosenteista puhumattakaan.
Kirjoitettaessa soi Jackson Browne - Lives in the Balance
7 kommenttia
Anonyymi
29.1.2011 01:21
"Kieltoa vastustaa peruspalveluministeri Risikko, alkoholiteollisuus ja tahot, joille mainonnasta on suoraa taloudellista hyötyä. -- Mikä voi olla ministerin motiivina asettua poikkiteloin käytännössä kaikkien oman alansa asiantuntijoiden, virkamiesten, tutkijoiden, järjestöjen ja kansalaismielipiteen kanssa? -- Mikä voima saa ihmisen riskeeraamaan oman ministeriuransa keskeisimmän tehtävän?"
Vastaat itse jo ennen kuin kysyt... Risikko ei ole muutenkaan loistanut ministerinä, joten alkoholimainonnan linjaus ministerikauden loppusuoralla ei vaikuta suuntaan tai toiseen mahdollisten äänestäjien silmissä tai historiankirjoissa.
Jos Kåkkareet pääsevät hallitukseen, tärkeintä Risikon(kin) mahdollisen tulevan ministeriyden kannalta on se, miten on hoitanut asiat puolueen sisällä. Kuten että on kuunnellut sidosryhmien toivomuksia tarkalla korvalla, Sekoomuksen kohdalla siis liikeyrityksiä.
Jos Risikko asettuu eduskuntaehdokkaksi ja tulee valituksi kolmannelle kaudelle, hänelle napsahtaa täysi eläke sekä lisäksi heti edustajanhomman jälkeen käynnistyvä "sopeutumiseläke". (Sopeutumiseläkkeen korvaava kolmen vuoden sopeutumisraha koskee vasta seuraavissa vaaleissa ensi kertaa valittavia edustajia.) Kannattaa siis pysyä roolissaan.
Sauli Niinistö ja vastaavat ääniharavat, jotka lisäksi ovat jo keräilleet kaikki edut, voivat sitten sooloilla. Puolue oikeastaan pitääkin siitä. Vaalien alla päästetään merkkihenkilö puhumaan mukavia omiaan, jotka eivät edusta puolueen virallista kantaa ja jotka voidaan kuitata sillä vaalien jälkeen. Samalla voi pyrkiä hankkimaan historiankirjoihin parempaa kuvaa itsestään. Kenties Risikkokin ryhtyy "valtioviisaaksi" kymmenen vuoden päästä...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
29.1.2011 01:59
Ihan samaa asiaa täälläkin ihmetellään. Vaan olipa oli jäänyt huomaamatta tuo Risikon korjaava tiedote, kerpele! Niinpä niin. Alkuperäinen tiedote kuulostikin suorastaan ihmeelliseltä, ja kas kummaa, eihän se totta sitten ollutkaan.
Teollisuuden, tässä tapauksessa panimoteollisuuden, etu on Risikolle kansanterveyttä tärkeämpi. Vastaan B).
Onkohan muuten enää yhtään ministeriä hallituksessa jonka toiminta ei olisi vielä ehtinyt ala-arvoiselle tasolle? Erityisesti juuri nuo naisministerit ovat jääneet mieleen Risikon lisäksi: Lindenin YLE-maksu, Holmlundin hätäkeskuspäätös, Thorsin esiintyminen maahanmuuttoasioissa ja Lehtomäen jätevesiasetus. (Virkkunen ei vielä ole töpännyt pahasti, vai onko? Kiva katsoa ja miellyttävä artikulaatio, toivon parasta hänelle;)) Yksityisyrityksissä tuollaiset tunarit olisi jo siirretty muihin tehtäviin odottamaan omatoimista irtisanoutumista, mutta suomalaisessa demokratiassa - ei aiheuta johtopäätöksiä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
29.1.2011 22:40
Itsekin ajattelin jokunen aika sitten, että onhan luokattomat paskat naisministerit tällähetkellä.
Sitten ajattelin uudestaan. Ei ne miehet ole yhtään sen paremmiksi osoittautuneet.
Hyvän arvosanan ministereitä ansaitsee Sinnemäki ja Wallin. Hyvin suoriutuneistakin toinen oli mies ja toinen nainen.
Mielikuva paskoista naisministereistä osottautui ainakin omien silmälasieni takaa vääräksi, kun vertasi niitä miehiin. Edelliset vaalit nyt vain tuppasivat saamaan aikaan keskimääräistä paskemman eduskunnan ja siten hallituksesta tuli tämän näköinen.
Eikä parannusta ole näköpiirissä. Äänestän populistimissiä, joka pissii seisaaltaan.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
31.1.2011 10:05
Kovaa peliä Bostonissa - eiku Suomessa
Sitähän se on. Eipä olisi voinut paremmin tätä touhua kuvata, kuin Salasuo sen teki. Näin kävellään kansanterveyden ja lasten ja nuorten suojelun yli, nukutaanko silti hyvin yöt? Tiedän ainakin, keitä en enää ikinä äänestä. Olen ihan kyllästynyt siihen, että mitään ei tehdä, vaikka nuorten alkoholin käyttö on hurjaa. Alkoholiteollisuus on piireissä ja valistus on voimaa. Voi rähmä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
31.1.2011 11:56
Toisissa uutisissa alkoliteollisuus on käärmeissään mainonnan uusista rajoituksista ja toisissä uutisissa jotkut tahot ovat pahoillaa, ettei kaikkia ehdotettuja rajoituksia oteta käyttöön. Ketä tässä nyt sitten uskoo? Ministeri tasapainottelee siinä välissä. Onko meillä nyt niin kovasti sellaista alkoholin mielikuvamainontaa? Otto-lonkero, Upcider, Bailey´s - noi nyt tuli mieleen. Tyhmiähän ne on, kai ne johonkuhun vetoo - muhun ei ainakaan. Mietityttää toi käsite "mielikuvamainonta". Eikö kaikki mainonta ole sellaista? Tarkoittaisi siis kaiken mainonnan kieltämistä?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
31.1.2011 17:31
"Hyvän arvosanan ministereitä ansaitsee Sinnemäki ja Wallin."
Vastaa kommenttiinSiis "ei ydinvoimaa" -Sinnemäki, jonka puolue äänesti ydinvoimalalupien puolesta ja Steffi, pakkoruotsipuolueen puheenjohtaja...
Vastaa kommenttiin
Anonyymi
2.2.2011 11:13
B, mutta kun noiden syyttäminen ei johda mihinkään, niin A.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin