Yhteiskunta

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on alkoholi.

Liiton Mies  18

Seisomme pienessä huppelissa 3T-raitiovanussa, ulkona raivoaa talven ensimmäinen lumimyräkkä, raitiovaunu taistelee selvitäkseen Töölöstä Kamppiin, minulla on lumesta märät pikkukengät jalassa. Takanamme on pikkujouluillallinen, seisomme raitiovaunun taitekohdassa, heilumme aina kun raitiovaunu kääntyy. Seuranani matkustaa yrityksen johtoryhmä, naureskellemme ja keskustelemme äänekkäästi. Töölöntorilta kyytiin nousee laiha hoiperteleva rääsyihin puketunut mies, hän kantaa muovipussia ja mumisee, hänen ryhtinsä on vähän huono, hän on nuorehko ehkä 35-45-vuotias.

Alkoholin kuluttamilta kasvoilta näkyvät eletyt kilometrit ja hengityksestä aistii kyseessä olevan pidemmän putken. Hänen saapuessaan kohdallemme raitiovaunu heilahtaa ja katseemme kohtaavat, nyökkään kohteliaasti. Mies huomaa minut, hän katsoo minua ja mumisee lausetta "liiton mies", "sä olet jumalauta liiton mies", "sä olet liiton mies". Vastaan miehelle, että kyllä ja tervehdin häntä kättelemällä räppärimäisesti. Minulla ei ole hajua mitä liiton mies tarkoitta, mutta haluan olla kohtelias. Mies alkaa kaivamaan rikkinäisen takkinsa taskuistaan vanhoja valkoisia paperinenäliinoja, hän avaa liinat yksi kerrallaan, niiden sisällä ei ole mitään, hän selkeästi etsii jotain. Liinat tippuvat yksitellen lattialle, niitä kertyy useita.

Hän kertoo, että hänellä on minulle aarre, muut johtoryhmäläiset katselevat minua ja hymähtelevät. Pidän ystävällisen katseeni kuitenkin miehessä, välillä hän vilauttaa ranteen sisäpuolella olevaa pientä symboolimaista tatuointia, niinkuin se olisi jonkun klaanin tunnus, samalla toistellen tuskaisesti "missä se aarre on?" Hän panikoituu, yhä usempi liina tippuu lattialle tyhjänä, hän näyttää hukanneen jotain...

Juodessani kännit minulle tulee usein krapula, seuraava päivä valuu hukkaan ja edellisen illan muistikuvat pätkivät. Kännissä aivotoimintani ei ole erityisen aktiivista ja rahaa palaa valtava määrä. Toisin on nauraessani vaimoni tai ystävieni kanssa hyvän sätkän jälkeen. Nauramme villeille ajatuksille, hulluille ideoille. Pohdimme ääneen kansakuntamme ja maapallomme tulevaisuutta. Pilvessä olemme innovatiivisia, keksimme uusia yritysideoita, tunnemme poistuvamme hetkeksi pois tästä lokeroidusta "normaalista" aivotoiminnasta, johon yhteiskuntamme on meidät opettanut... Mielestämme emme tee mitään väärin, päinvastoin nautimme elämästä. Olemme kaikki "menestyneitä" aikuisia ihmisiä, mutta Suomen lain silmissä olemme rikollisia.

Vuonna 1972 Suomessa äänestettiin huumausainelaista, joka koski myös kannabiksen kriminalisointia. Äänestys meni tasan Suuressa valiokunnassa ja arpa päätti, että huumeiden käyttö kriminalisoidaan. Suomi on onneksi kehittynyt valtavasti vuodesta 1972, mutta osa laeistamme ei ole seurannut tätä kehitystä. Maailmalla tiedetään, että tehokkain keino huumeiden käytön vähentämiseen on dekriminalisointi ja tehokas valistus eikä kriminaloisinti. Miksi silti toteutamme kriminalisoinnin strategiaa vielä vuonna 2013?

Kannabiksen vastustajat väittävät sen käytön aiheuttavan mm. masennusta, riippuvuutta, ahdistusta jne jne... Kokemuksesta tiedän, että jatkuva krapula masentaa enemmän kuin pössyttely silloin tällöin. Tässä maassa pieni jointti silloin tällöin tulee kyllä tarpeeseen. Aivomme ja ajattelumme kehittyvät ainoastaan niitä haastamalla, perinteisten ajatuksien ja rajojen murtaminen sekä laajan perspektiivin hakeminen on hyvästä. En väitä, että marisätkä on tähän paras ratkaisu, mutta minulle se toimii.

Faktat:

Suomessa alkoholiin kuolee n. 4000 ihmistä vuodessa, kannabikseen ei tiedetä kenenkään vielä kuolleen.

Kannabiksen käytön tyypillisiä vaikutuksia ovat mm: mielihyvän tunne, innovatiivisuuden ja ajattelukyvyn lisääntyminen, ruokahalun lisääntyminen, lisääntynyt passiivisuus, naurukohtaukset, rentoutuneisuus (Wikipedia).

Alkoholin käytön odotetut ja toivotut vaikutukset: Alhainen määrä virkistää, vilkastuttaa, kohottaa mielialaa ja vähentää estoja. Ei-toivotut vaikutukset: Pahoinvointi, kömpelyys, puheen sammallus, valppauden ja reagointikyvyn alentuminen, onnettomuusalttius, arvostelukyvyn lasku seurauksineen (Wikipedia.

Kannabis on laillistettu Hollannissa 30 vuotta sitten, Yhdysvalloissa Colorado ja Washington ovat laillistaneet kannabiksen lääkekäytön ja dekriminalisoineet "hupikäytön". Hollannissa on pienin vakituisten käyttäjien määrä Euroopassa, vaikka se on ainoita maita Euroopassa jossa kannabiksen käyttö on sallittua. (Lähde: Breaking the Taboo film.)

Kannabiksen mahdollisuudet Suomelle:

Hollannissa myydään vuodessa 2,4 miljardilla eurolla kannabista. Tästä koituu valtiolle vuosittain 450 miljoonan euron verotulot. http://bit.ly/bKI6IB

Suomessa kannabista saa puhelinsoitolla. Ongelma on että viljelijä, kenties maahantuoja ja myyjä eivät maksa tulostaan veroja. Perusmyyjä voi tienata tuhansia euroja kuukaudessa verottomasti. Pahimillaan rikollisliigat käärivät voitot ja tällöin kansantaloudesta katoaa valtava määrä rahaa. Kotiviljelijät joutuvat viljelemään salaa komeroissaan ja kehittämään mitä oudoimpia tekniikoita yritäessään kasvattaa kukkaa kotona. Ajatelkaa kuinka absurdia!

Takaisin raitiovanuun... Lopulta mies avaa yhden viimeisistä nenäliinoista ja yhtäkkiä tuoreen ruohon tuoksu täyttää kaikki sieraimeni, hänen harvahampainen suu hymyilee minulle, hänen silmät kirkastuvat, hän murtaa minulle puolet tuosta ihanan vihreästä nupusta. Katson häntä epätodellisen huumantuneena. En olisi ikänä uskonut, että hän lopulta ojentaa minulle tälläisen aarteen... ruohoa. Olen niin innossani, että unohdan ruohon olevan laitonta Suomessa, haistelen ruohoa sieraimiini pitelen sitä ilmassa ja kateselen sitä valoa vasten, päästän hymähteleviä ääniä, koska tiedän polttavani sen tänään illalla. Mies on selkeästi iloinen ja vaatii minua ottamaan puolikkaan. Hän sanoo, että "puolikas kuuluu aina liiton miehelle". Jäämme pois Kampin pysäkillä, hyvästelen miehen, kiitän häntä ja lupaan täyttää velvollisuuteni liittolaisena. Idea blogikirjoituksesta syntyy kohtaamisemme innoittamana, polttaessani tuota kyseistä marihuanaa samana iltana.

Sinä olet liiton mies/ nainen

Nyt kun tiedät mitä tarkoittaa liiton mies niin sinäkin voit olla liiton mies tai nainen! Lähetä kansanedustajallesi kysymys, tai tämä artikkeli. Pyydä häntä katsomaan linkissä oleva elokuva Breaking the Taboo ja kysy miksi me emme voisi dekriminalisoida kannabista Suomessa, se tullaan tekemään kuitenkin pian. Nyt voisimme näyttää olevamme kehityksen kärjessä.

Mahdollisuus

Suomella on nyt ainutlaatuinen mahdolisuus laillistaa kannabis ja olla suunnanäyttäjä Euroopassa: saisimme valtavasti lisää verotuloja, positiivistä PR:ää (vrt. Colorado, USA), loisimme satoja työpaikkoja, mahdollistaisimme maatalouteen uuden suuntauksen, saisimme lisää ystävällisiä turisteja ja ehkä osa meistä hymyilisi enemmän.

Jos olet eri mieltä kanssani, katso alla oleva elokuva:

PS: Kannabis on luonnon tuote, Kannabiksen laillistaminen voitaisiin toteuttaa anniskeluluvan lailla. Myyjäksi haluavan on täytettävä kriteerit, läpäistävä testit. Hän ei saa mainostaa tuotteita, tuotteita ei saa brändätä, tuotteita saa myydä ainoastaan täysi-ikäisille ja ainoastaan viisi grammaa päivässä per henkilö kuten Hollannissa. Kannabista ei saisi myydä päihtyneille, myyntipaikkana voisi toimia vaikka coffee shopit, joissa istutaan porontaljoilla ja juodaan kaakaota kuksasta.

Sallitaan kannabiksen käyttö ja tehdään tästä maasta vähän parempi paikka

T: Liiton mies


Vapauden väärinkäyttäjät ja viinan kirot  4

Kokoomuslainen Henri Heikkinen heitti vähän aikaa sitten uutta bensaa syrjäytymiskeskustelun liekkeihin kirjoituksellaan, jonka keskeinen viesti oli, että syrjäytymisen ehkäisyyn ja korjaamiseen ei pitäisi laittaa enempää rahaa. Yhtenä ratkaisuna hän esitti talouden vapauttamista tavoitteena työllisyyden lisääminen ja talouden kasvattaminen.

Vapaus on hieno ja kaunis periaate, jonka edistäminen kuuluu omiinkin tavoitteisiini. Usein joudun kuitenkin kokemaan myötähäpeää kuunnellessani kokoomusnuorten kiiluvasilmäistä vapauspaasausta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan yksi merkittävä lasten ja nuorten syrjäytymiselle altistava tekijä on vanhempien päihdeongelma. Valitettavasti etenkin alkoholipolitiikasta on monille poliittisille nuorisojärjestöille tullut kysymys, jossa on muodikkaampaa vastustaa päihteidenkäytön rajoituksia ja vaatia päihteille ja niiden käytölle lisää vapauksia ideologisin perustein, käytännön ongelmat ja todelliset hyvinvointivaikutukset unohtaen.

Älkää ymmärtäkö väärin - osa vapausvaatimuksista on perusteltuja. Esimerkiksi mietojen huumausaineiden käytöstä ei ole järkeä rangaista, koska rangaistavuus vain haittaa hoitoon hakeutumista. Lisäksi joitakin alkoholituotteita kohdellaan keskenään eriarvoisesti vailla järkeviä perusteita.

Ottaen huomioon kuinka paljon Suomi kärsii alkoholin aiheuttamista ongelmista - eivätkä ongelmista kärsi vain päihdeongelmaiset itse, vaan heidän läheisensä, lapset mukaan lukien - luulisi useamman poliitikon tavoittelevan näiden haittojen vähentämistä. Tehokkaita keinoja on havaittu muutamia: alkoholin saatavuuden rajoittaminen ja hinnan korottaminen. Nuorten osalta myös mielikuvamainonnalla on todettu olevan vaikutusta. Kuitenkin esimerkiksi Kokoomus vaikuttaa olevan aina ennemmin elinkeinon ja ideologisen vapauden asialla, ei alkoholin liikakäyttäjien ja sivullisten hyvinvointia vähentäviä ongelmia ratkaisemassa. Esimerkiksi alkoholin mielikuvamainonnan kieltäminen tyssäsi Paula Risikon toimintaan.

Syrjäytymiskeskustelussa Kokoomusnuorten edellinen puheenjohtaja Wille Rydman syytti vasemmistoa kovien arvojen kannattamisesta. Eipä niitä pehmeitä arvoja tunnu Kokoomuksestakaan aina löytyvän. Tampereellakin ajoittain leimahtava päihdekeskustelu sai kokoomuslaisen kaupunginvaltuutetun Antti Hervosen nimittämään alkoholiongelmaisia ihmisroskiksi, jotka pitäisi siivota pois kaupungin keskeisiltä paikoilta. Se siitä välittämisestä. Jospa maton alle lakaisun sijaan haettaisiin toimivia ja humaaneja ratkaisuja?

Päihdeongelmien ratkaisemisesta ei aina tarvitse tehdä kallista. Päinvastoin, alkoholin hinnan korottamisesta voitaisiin alkoholin ongelmien vähentämisen ohella jopa kerätä hieman varoja julkisten palveluiden rahoittamiseksi. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla - jos vapausideologia vain vähän antaisi periksi.