Aamulehden ex-päätoimittaja Matti Apunen jyrähti hiljan, että alkoholin käyttöä peitellään työpaikoilla. Mennä vuosina olemme olleet Apusen kanssa Aamulehden sivuilla kovasti erimielisiä useista asioista, mutta nyt taisi löytyä yksi yhteinen mielipide.
Heti perään pitää korostaa, että tulokulmani asiaan poikkeaa jaetusta mielipiteestä huolimatta Apusesta. Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtajana Apusen intressit eivät taatusti ole ensisijaisesti humanistislähtöisiä. Itse taas ammennan näkemykseni tässä asiassa ennen muuta inhimillisen kärsimyksen ja pahoinvoinnin aineksista.
Alkoholi kuuluu niiden vaikeiden asioiden joukkoon, joista Suomessa vaietaan. Olen ajatellut "vaikenemisen" olevan jo kliseistä historian havinaa, mutta törmään siihen edelleen eri muodoissa lähes päivittäin. Kyse ei tietenkään ole kuin toisinaan alkoholista, mutta samaan laariin menevät työpaikkakiusaaminen, sosiaaliset lähisuhteet, perhe-elämän ongelmat ja monet muut asiat. Niistä me suomalaiset totisesti osaamme vaieta, mutta ennen muuta näytellä ikävät asiat pois arjesta.
Työpaikoilla elääkin rinnan julkilausuttu "virallinen" työkulttuuri ja toisaalta vaikenemisen muurin takana piilotteleva epävirallinen kulttuuri - "kaikki on iloisesti ja hyvin" -näyttelemisen kulttuuri. Jälkimmäisestä ei puhuta tai pukahdeta. Se on suomalaisen työkulttuurin varjotodellisuus, kollektiivinen näytelmä, jossa kaikki pysyvät tiukasti omissa rooleissaan.
Tuotamme tällä käyttäytymisellä kasaantuvia ongelmavyyhtejä. Vaikenemme asiat pois, kunnes ongelman koko on liian valtava. Valtavat ongelmat eivät purkaudu enää puhumalla, vaan edessä on aina isoja toimia: alkoholismin hoito ja työsuojeluviranomaisten puuttuminen sekä lukusille ihmisille surua, tuskaa ja pahaa mieltä.
Olemme kansanluonteeltamme mahdollisimman vaikea maaperä varhaiselle puuttumiselle. Vaikenemme sujuvasti kahdella kielellä ja annamme ongelmien kasvaa ja kasvaa, vaikka ennalta ehkäisevä ajattelu olisi lähes aina kaikkien etujen mukaista.
Suosituksena 41 Shots (American Skin). Springsteenin kannanotto Trayvon Martinin murhaan. Alun perin kirjoitettu Amadou Diallon ampumisen jälkeen vuonna 2000. Poliisi ampui tuolloin aseettomaan koulupoikaan 41 luotia, kun tämä kaivoi henkaria käskystä esiin. Ei tuomioita, itsepuolustusta. 41 luotia.