Yhteiskunta

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on eristäytyminen.

Leirikouluun!  1

Kuivakka luento saa kummasti lisää terää, kun sitä ympäröi kaunis rantaluonto ja virkistävä ulkoiluretki alkuillasta. Yrityksissä tämä tiedetään, ja siksi jokaisella itseään kunnioittavalla suuryrityksellä on Suomessa sekä oma lapin-maja että eteläsuomalainen rantahuvila tai jopa kongressikeskus veden äärellä.

Yliopistoillakin on omat edustusmajansa, mutta useimpia niistä ei käytetä opettamiseen. Ainakin Järvenpäästä, Tuusulanjärven rannalla olevasta kartanosta löytyy yksi poikkeus (http://www.kuninkala.fi/), mutta se ei ehkä ole kaikkein vertailukelpoisin: taiteilijat taitavat olla myös työelämän puolella ainoita, jotka voivat ajatella asettuvansa johonkin tropiikissa sijaitsevaan residenssiin tekemään tutkimustaan.

Vaikea toisaalta kuvitella, että jokin isoista yliopistoista liikuttelisi tuhansia opiskelijoitaan maaseudun rauhaan leireilemään. Vaan ehkä pitäisi! Leirikoulut ja luokkaretkethän ovat mieleenpainuvimpia yksittäisiä viikkoja itse kunkin koulu-uralta. Mikä olisikaan parempi tapa tehostaa jonkin tärkeän mutta vaikean kurssin perillemenoa, kuin toteuttaa opetus järven rannalla intensiivijaksona, jossa olisi totta kai myös intensiivinen iltaohjelma.

Ammattiyhdistysliikkeellä on vahva kurssikeskusperinne ja samalla vahva osuus rahoista juuttuneena kiinteistöihin. SAK:ssa esitettiin lehtitietojen mukaan luopumista osasta järjestön neljästä (!) opistosta, kuinkahan lie käynyt.

Sen sijaan valtakunnallisen opiskelijaliikkeen taistelut kiinteistöalalla ovat viime vuosikymmeninä rajoittuneet omien toimitilojen kanssa venkslaamiseen. Onneksi paikallisissa ylioppilaskunnissa kiinteistönhoito ja rakennuttaminen ovat osa elävää kansanperinnettä. Jossainhan ne tulevaisuuden järjestöjohtajat on kiinteistöbisneksiin koulutettava.


Lederhosen  2

Muutama vuosi sitten luin Etelä-Suomen Sanomista uutisen, jonka mukaan koulujen kielivalikoimat ovat kaventuneet 2000-luvun aikana. Alati vellovan pakkoruotsikeskustelun maalaamaa taustaa vasten vaikuttaa siltä, ettei kielten tuntikehykseen ole tulossa tilaa vastaisuudessakaan.

Kaikki opiskelevat nykyään englantia, ja sitä opitaankin yhä aiemmin ja yhä paremmin. Samalla vaatimustaso kasvaa: elokuvista opituilla fraaseilla tai oppikirjan ilmastonmuutossanastolla voi harrastaa smalltalkia, mutta oikeat keskustelut työasioissa aikuisten kesken vaativat ihan toisen mittaluokan osaamista. Siihen kuuluu mm. se, että adverbien sijoittaminen lauseessa oikeaan järjestykseen ei aiheuta enää sitä voitonriemua, jota se vielä abikeväänä tuotti.

Käyttökelpoinen kielitaito edellyttää myös tottumusta ja erityisesti puheessa itseluottamusta, jota saa esim. matkustamalla. Kaikilla ei ole siihen varaa varsinkaan lapsuudenkodissaan. Niinpä kielitaito karttuu vielä aikuisena huomattavasti.

Toimittaja Seija Sartti kirjoitti taannoin edesmenneestä veroprofessori Kari S. Tikasta, että hän kehotti kaikkia nuoria opiskelemaan hyvää amerikanenglantia koska se on nykyajan lingua franca, maailman yleiskieli. Se edellinen olikin - no, se franca(is).

Ranskaa opiskellaan nyky-Suomessa suurin piirtein yhdessä koulussa per keskisuuri kaupunki. Siltä pohjalta yhteys ranskankieliseen tieteeseen, yhteiskuntafilosofiaan, kulttuuriin (ja varsin laajaan joukkoon maailman väestöä) jää useimmilla suomalaisilla baskeripäisten sarjakuvahahmojen ja Pariisissa vietettyjen pitkien viikonloppujen tasolle. Nyt jo on mahdollista erottaa toisistaan 70- ja 2000-luvuilla tehdyt saman sarjakuva-albumin käännökset sillä perusteella, että 70-luvulla kääntäjä vielä osasi ranskan kieliopin.

Tällä on merkitystä muillakin kielialueilla ja yhteiskunnan aloilla. Kun kansallisvaltioiden taloudellinen valta liikkuu Brysselin kautta Berliiniin ja Frankfurtiin, yhä useamman suomalaisen saksan-sanasto koostuu sanoista hapankaali, panssarivaunu ja nahkahousut.


Every Man Is an Island  1

Kaikesta eroaminen ei riittänytkään! (ks. merkintä 20.10.) Nyt pitää vainota ja uhata väkivallalla tai jopa toteuttaa uhkaukset.
http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=2266363

Ja kun joku loihe lausumaan samasta aihepiiristä samalla viikolla, niin ei muuta kuin polttopullolla päähän. Looginen jatkumo sinänsä: aiemmin on luotettu että 'Raamatulla päähän' riittää, mutta nyt kun sen teho heikkenee muutaman tuhannen pään päivävauhdilla, on syytä siirtyä aseisiin joita ateistikin opiskelija kavahtaa.
http://www.kaleva.fi/uutiset/ylioppilaskunnan-rakennukseen-yritettiin-tehda-polttopulloisku/875622

Samalla mitalla takaisin, eiku...? Kummallista että olemassaolo ja asuminen kotipaikkakunnalla voi olla toisille sodanjulistus. BBC Worldilla oli sunnuntaina todella hyvä keskustelu Lähi-idän tilanteesta, siellä toistui sama teema kansojen mittakaavassa. Katsokaa jos löydätte, vaikuttavaa seurattavaa.

Niin ja luin kyllä,
http://www.city.fi/artikkeli/Akuliina+Saarikoski/3124/ ja
http://www.ksml.fi/mielipide/mielipidekirjoitukset/pride-paraati-on-my%C3%B6s-provokaatio/579061
Tosin syrjintähän alkoi jo ennen kuin kukaan ilmestyi kadulle julistamaan kuolemaa enemmistökulttuurille - ja pakko myöntää, aika jännä lähestymistapa sekin.

Mutta nyt saa tämä ainainen homoista jauhaminen riittää.

(Saman totesi jo joku muukin:
http://www.city.fi/yhteisot/blogit/walterdecamp/114001/
http://www.mbuzz.biz/jari-sillanpaa-muuttaa-talveksi-espanjaan/
)

Tämä blogi julistautuu tästä lähin kaikesta rinnakkaiselosta vapaaksi vyöhykkeeksi tunnuslauseenaan don't ask, don't tell.
http://www.phrases.org.uk/meanings/no-man-is-an-island.html