Taistelu syrjäytetyistä

  • Hanna Hakko

Viime viikko käytiin kiihkeää keskustelua syrjäytymisestä ja sen ehkäisystä. Minä ja Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton toinen puheenjohtaja Aleksi Laine julkaisimme tasavallan presidentti Sauli Niinistön Tavallisia -kampanjan avauspäivänä kommentin, jossa peräänkuulutettiin yksilöllisten tekojen lisäksi rakenteellisia ja yhteiskunnallisia ratkaisuja syrjäytymisen ennaltaehkäisyyn ja purkamiseen.

Helsingin Sanomien raadin enemmistö oli samaa mieltä minun ja Aleksin kanssa: työryhmän esitykset eivät ratkaise syrjäytymisongelmaa.

Jotkut ovat vetäneet kampanjan kritiikistä kovasti herneen nenäänsä. Joku kuvaili asennettamme kyyniseksi, toinen väitti, että emme ole ehdottaneet mitään tilalle. Osa keskustelussa esiin nousseista erimielisyyksistä on varmaan sovittamattomia, osa on painotuseroja joista on vaikea päätellä, millaista politiikkaa kukin konkreettisesti kannattaa.

On itsestään selvää, että jokainen voi yrittää ehkäistä syrjäytymistä pitämällä huolta lähimmäisistään. Eri asia on, riittääkö tämä. Kun syrjäytyminen ja vähäosaisuus ovat Suomessa periytyviä ilmiöitä, ei syrjäytetyllä tai syrjäytymisvaarassa olevalla nuorella välttämättä ole vanhempia, jotka jaksaisivat huolehtia lapsensa kotiintulo- ja nukkumaanmenoajoista, varsinaisesta toimeentulosta puhumattakaan. Vuonna 2009 KELAn mukaan Suomessa oli 26 000 tulotonta ihmistä ja 2560 tulottomassa perheessä elävää alle 18-vuotiasta lasta tai nuorta. Näitä lapsia ei auta työryhmän neuvo liian ison viikkorahan antamisesta, kun perheen rahat eivät välttämättä riitä kunnolla edes vuokraan ja ruokaan, harrastuksista tai muista elämyksistä puhumattakaan.

Oikeistolainen näkemys yhteisöllisyydestä työntää syrjäytymisongelmaa ihmisten omaksi ongelmaksi. Entä sitten, jos auttavaa yhteisöä ei ole? Minä ajattelen, että jos ihmiset onnistuvat pitämään itsestään ja toisistaan huolta ja ovat onnellisia, niin se on hienoa, mutta kunnioitan myös ihmisiä yksilöinä siinä määrin, että mielestäni he ovat oikeutettuja apuun ja tukeen silloin kun lähipiiri ei auta ja omat voimat eivät riitä. Silloin yhteiskunnan on autettava.

Keinot syrjäytymisen ehkäisemiseen ja purkamiseen ovat nekin enimmäkseen ihan tavallisia poliittisia tekoja - kaikkien toimeentulon turvaamista tulonsiirroilla ja lannistavan tukiviidakon ja byrokratian perkaamista. Toimivia ja saavutettavia julkisen terveyden- ja sosiaalihuollon palveluita, mielenterveyspalveluita, koulujen opinnonohjaajia, terveydenhoitajia ja kuraattoreita. Edullisia tai ilmaisia kuntoilu- ja harrastusmahdollisuuksia, nuorisotiloja ja etsivää nuorisotyötä. Sekä päätöksiä, joilla kerätään kaikkiin näihin riittävät verovarat.

Oma asiansa on se, mitä pitäisi päätellä presidentistä, joka vaalilupauksenaan lupaa puuttua lasten ja nuorten syrjäytymiseen, ja joka toteuttaa lupaustaan kertomalla vaalien jälkeen, ettei asia oikeastaan hänen valtaansa kuulukaan, että hoitakaakin tämä itse.

Keskustelunavauksesta Niinistöä voi kuitenkin kiittää. Elän toivossa, että kun kaikki nyt niin innolla vakuuttelevat huoltaan syrjäytyneitä kohtaan, osa poliitikoista innostuu tekemäänkin asian eteen jotakin. Vihreillä ideoista ja vaihtoehdoista ei ainakaan pitäisi olla pulaa, ja tietääkseni syrjäytymistä tuntevat asiantuntijat ovat mobilisoitumassa tuomaan esiin lähiaikoina sellaisiakin ehdotuksia, joita Niinistö ei omaan kampanjaansa halunnut.

7 kommenttia

Anonyymi

19.9.2012 08:27

Tarkistin kommenttisi - siinä ei peräänkuulutettu mitään "yksilöllisten tekojen lisäksi" vaan niiden sijasta. Se tekee tuon työryhmän ehdotusten kommentoinnista niin masentavaa, keskitytään ainoastaan vikojen etsimiseen eikä siihen miten siitä saisi paremman. Rakentavaa keskustelua !

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

19.9.2012 10:39

"On itsestään selvää, että jokainen voi yrittää ehkäistä syrjäytymistä pitämällä huolta lähimmäisistään."

Päätellen siitä, kuinka montelta tämä asia on täysin unohtunut, asia on kaikkea muuta kuin itsestään selvä. Presidentin asia ei ole esittää, miten verorahat käytetään. Se on hallituksen ja eduskunnan asia. Niinistö teki sen, mitä hänen asemassaan voi tehdä: kehottaa ihmisiä välittämään toisistaan. Mitä väärää tässä on, Hanna Hakko?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

19.9.2012 10:57

Ettei vain olisi kysymys tästä: "Työryhmä on kiinnittänyt huomiota just oikeisiin asioihin, mutta prkl kun se on Niinistön eikä jonkun vihreän ehdotus, niin eihän me voida muuta kuin haukkua se..."

Jos työryhmän olisi perustanut ja sen työn tulokset kansalaisille esitellyt tasavallan peresidentti Pekka Haavisto, olisi tämänkin Hannan kellossa aivan toisenlainen ääni.

Sitä kutsutaan poliitikoinniksi.

Milloin tämä poliitikointi heitetään roskiin ja aletaan oikeasti ajaa oikeasti hyviä asioita, sen sijaan, että nyt ollaan tukkanuottasilla keskenään? Odottaisi vihreiltäkin vähän tuoreempaa näkemystä ja ajatusmaailmaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

19.9.2012 11:09

Luin tuon ViNO:n kommentin. Siinähän kehotetaan presidenttiä sekaantumaan hallituksen asioihin. Tasavallan presidentillä on oma tehtävänsä ja hallituksella omansa. Ei presidentti voi astua hallituksen tontille antamaan ohjeita siitä, mitä hallitusohjelmassa pitäisi lukea, tai miten hallitusohjelmaa pitää toteuttaa. Voi voi, eihän se asia noin mene ollenkaan. Aivan varmaa on, ettei Niinistö noudata kehotustanne puuttua näihin "oikeisiin" asoihin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

GroovyTattoo

19.9.2012 22:10

hahaahha voi nyt vittu, ettekö poliitikot voi antaa ihmisille edes yhtä ilon paikkaa missä teitä valehtelevia kaksinaamaisia kusipäitä tarvitse lukea. te olette jo saaneet rahanne joten menkää vaikka kansalaisten rahoilla pitää joku kiva palaveriloma vaikka thaimaahan ja tutustukaa samalla maan kulttuuriin tai jotain.....

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Hanna Hakko

19.9.2012 22:24

City_Timo, jos presidentin perustama työryhmä kokoaisi ajatuksia syrjäytyneiden auttamisen poliittisiin keinoihin, ei se mielestäni olisi kovin vahvaa hallituksen ja eduskunnan politiikkaan puuttumista. Hallituksella ei olisi mitään velvollisuutta noudattaa esityksiä, mutta parhaassa tapauksessa niistä oltaisiin saatu uusia ideoita ongelman ratkaisemiseksi, joka kai tässä on kaikkien tavoite.

Toisekseen Niinistö itse lupasi vaalikampanjassaan tuottaa sisältöä myös syrjäytyneitä koskevaan päätöksentekoon:
http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194716783851/artikkeli/niinisto%20lupaan%20perustaa%20tyoryhman%20nuorten%20hataan.html
"Kokoomuksen presidenttiehdokas Sauli Niinistö lupaa, että vauhdittaisi presidenttinä pyrkimyksiä lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi.

Jos Niinistöstä tulee presidentti, hän asettaa korkean tason työryhmän selvittämään asiaa. Niinistön mukaan työryhmän tehtävänä olisi tuottaa ajatuksia ja esityksiä niin päätöksentekijöille kuin myös julkiseen keskusteluun."

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

20.9.2012 02:31

kommentin, jossa peräänkuulutettiin yksilöllisten tekojen lisäksi rakenteellisia ja yhteiskunnallisia ratkaisuja syrjäytymisen ennaltaehkäisyyn ja purkamiseen <---- No tuohan on varsinaista poliittista liturgiaa vailla mitään konkretiaa. Rakenteellisia? HAH. Preventio, hahah. Purkaminen... noh, puretaan syljäytyminen rakenteeteellisesti ennaltaehkäisevästi::DDDDDDDDDDDDDDDDDDDD HAH.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi