Oletko sinä niitä tyyppejä, jotka siirtyvät työpaikasta toiseen ilman suurempaa vaivaa ja aina kutsusta? Vai kuulutko siihen tyypilliseen työnhakijaporukkaan, jotka joutuvat näkemään vaivaa löytääkseen unelmiensa työpaikan?
Rekrytoinnin ammattilaisen näkökulmasta ajattelin antaa teille työnhaun tuskaa tunteville muutaman perustavanlaatuisen vinkin.
1. Älä luota tuuriin työnhaussa.
Laiskat hakijat ja huonosti tehdyt hakemukset eivät saa armoa, ellet ole ainoa hakija prosessissa. Työnantajat eivät useimmiten kysele puuttuvien tietojen ja liitteiden perään. Jos ilmoituksessa on pyydetty palkkatoivetta, hakemus ilman sitä saattaa joutua ö-mappiin. Rekrytoijat eivät myöskään lue rivien välistä. Jos haluttu tieto ei hakemuksesta pomppaa silmään, siirryt ö-mappiin. Jos tehtävä aidosti kiinnostaa, ole huolellinen ja tee hyvä hakemus.
2. Sinulla on lupa olla kranttu!
Vietämme työpaikalla vähintäänkin sen 8 tuntia päivässä. Se on suurin osa valveillaoloajastamme. Kannattaa olla edes vähän kiinnostunut minkälaisten tyyppien kanssa meinaa päivänsä viettää. Tee hieman taustakartoitusta sinua kiinnostavasta yrityksestä, pongaa työntekijöitä LinkedIn:stä ja kysy minkälaista yrityksessä on olla töissä.
3. Saavutukset ja avainosaaminen on se mikä kiinnostaa
Älä kirjoita ympäripyöreitä työhakemuksia tai tee CV:stäsi listaa työpaikoista ja työtehtävistä. Tee vaikutus rekrytoijaan ja kerro mitä olet saavuttanut, mitä oppinut ja mistä erityisen kiinnostunut. Kun vielä osaat osoittaa miten näistä on hyötyä hakemassasi tehtävässä, olet ison askeleen lähempänä haluamaasi työpaikkaa.
4. Missä sinun mukavuusalueesi on?
Meillä jokaisella on oma, mieluisa tapa tehdä töitä. Toiset meistä nauttii siitä, että saa olla jatkuvasti tekemisissä muiden kanssa, toisille sosiaalinen kanssakäyminen on uuvuttavaa. Jollain on luontainen tapa hoitaa asiat annetujen ohjeiden mukaan, toiset taas haluavat miettiä vaihtoehtoisia tapoja ja kehittää uutta. Sinulle saattaa olla luontevampaa toimia ryhmässä ryhmän tavalla, kun minä taas omaan näkemyksiä ja mielelläni ajan niitä vahvasti läpi. On ihmisiä, jotka haluavat keskittyä työhönsä, hoitaa tehtävänsä ja lähteä kotiin, kun taas toiset saa vauhtiin hyvä ilmapiiri, yhteishenki, yhdessä tekeminen ja innostava esimies.
Voimme kyllä työskennellä epämukavuusalueellamme, mutta pidemmän päälle se käy raskaaksi. Se saattaa vaatia enemmän keskittymistä, rauhaa ympärille ja kuluttaa meiltä energian. Tarvitsenko ihmisiä vai rauhaa ympärilleni? Olenko tarkka ja laatuun keskittyvä vai motivoiko minua nopea matka maaliin, eli tulokseen? Onko minulle tärkeää vaikuttaa vai tuntuuko näkemysteni tarjoaminen epämiellyttävältä. On hyvä tunnistaa miten minä tykkään hommani hoitaa sillä se auttaa tekemään todennäköisesti parempia uravalintoja.
5. Markkinoi osaamistasi aktiivisesti -silloinkin, kun et ole työnhaussa
Arviolta 70% avoimista tehtävistä täytetään hiljaisesti. Rekrytoiva yritys käyttää verkostojaan, suhteitaan, työntekijöitään ja sosiaalista mediaa oikean osaajan löytämisessä ilman, että julkisesti ilmoittaa tehtävästä. Rekrytointi vie todella paljon aikaa ja kaikilla yrityksillä ei sitä yksinkertaisesti ole. Jos suurin osa paikoista täyttyy näin, työnhakijoina meidän kannattaa huolehtia siitä, että osaamisemme on helposti löydettävissä. Tähän sosiaalinen media, erityisesti LinkedIn, Twitter ja esimerkiksi SlideShare antavat hyvät välineet. Tuunaa profiilisi kuntoon, huolehdi osaamistasi kuvastavien avainsanojen käytöstä ja ole aktiivisesti läsnä keskusteluissa, joihin sinulla on osaamisesi puolesta annettavaa. Kopioi tämä URL: http://pinterest.com/pin/276056652129211050/ ja tsekkaa miten some voi auttaa sinua työnhaussa!
7 kommenttia
Anonyymi
8.11.2012 20:27
Täyttää tuubaa. Firmoja kiinnostaa vain, kuka juuri ja juuri tarpeeksi pätevä tulee tekemään työt mahdollisimman halvalla.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
8.11.2012 21:40
^Hahah. Ei pidä paikkaansa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
8.11.2012 21:55
Kuudes vinkki työnhakuun.
Jos olet nainen ja aiot hankkia lapsia, ÄLÄ kerro suunnitelmistasi työhaastattelussa. Lain mukaan sinun ei tarvitse vastata yksityiselämääsi koskeviin kysymyksiin ollenkaan. Jos haluat vastata, voit valehdella tai keksiä hyvän stoorin (sellaisen, joka uppoaa haastattelijaan mahdollisimman hyvin).
Nuoren naisen palkkaaminen on yritykselle aina riski. Nainen voi tulla raskaaksi ja jäädä sen jälkeen kolmeksi vuodeksi kotiin hoitamaan lapsia. Työhaastattelussa naisen kannattaa teeskennellä olevansa "vapaaehtoisesti lapseton". Se, että myöhemmin tulet raskaaksi, ei anna yritykselle oikeutta erottaa sinua. Jokaisella ihmisellä on oikeus muuttaa mieltään ja vaihtaa elämänsuunnitelmiaan. Ikisinkku voi pamahtaa naimisiin ja lapseton voi tulla raskaaksi. Työnantaja ei voi tehdä asialle mitään, koska raskaana olevan naisen erottaminen on laitonta ja siitä napsahtaa rikossyyte "sukupuoleen perustuvasta syrjinnästä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
9.11.2012 13:10
Raskaana olevan naisen erottaminen ei ole laitonta. Raskauden perusteella erottaminen on laitonta. Jos kuitenkin sattuu erottamaan raskaana olevan naisen oikeista syistä - esim henkilö kieltäytyy annetuista tehtävistä - niin työnantajalla on parempi olla hyvät todisteet käräjiä varten. Mutta siis raskaana olevasta naisesta, joka on huono työntekijä ja taakka, on mahdollista päästä eroon ihan laillisesti. Jos hän taas ei ole taakka, niin ei hänestä halutakaan eroon, hänet halutaan äippälomalta takaisin töihin!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
9.11.2012 23:27
Onko sinulla vikaa luetun ymmärtämisessä? Johan tuossa kuudennessa vinkissä sanottiin selvästi mistä on kyse. "Se, että myöhemmin tulet raskaaksi, ei anna yritykselle oikeutta erottaa sinua."
Raskaaksi tuleminen ei ole erottamisperuste. Muiden erottamisperusteiden vetäminen mukaan keskusteluun on turha saivartelua. On täysin selvää, että työhaastattelussa saa valehdella, koska lain mukaan työnhakijalta ei saisi edes kysellä henkilökohtaisia asioita. Siviilisääty, lastenhankintasuunnitelmat, poliittinen suuntautuminen, uskonto, ja niin edelleen.
Jos haluat todella saivarrella, voit vetää keskustelun siihen, miksi Suomessa evankelisluterilaisen kirkon piiristä työpaikkaa hakevalla henkilöllä täytyy olla kaste otettuna ja kirkon jäsenyys voimassa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
9.11.2012 23:35
Paitsi että oikeuskäytäntö on vaatinut raskauden tai hoitovapaalta irtisanotun perusteeksi vahvaa näyttöä mitä yleensä ei ole ollut.
Jos yritys ei pysty toimimaan ilman nuorten naisten raskaus-riskiä, palkkaa miehiä. Eihän siinä menetä kuin puolet menestymisen mahdollisuuksista.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
11.11.2012 03:03
"Jos yritys ei pysty toimimaan ilman nuorten naisten raskaus-riskiä, palkkaa miehiä."
Miesten palkkaaminen joka tehtävään ei ole mahdollista. Monella alalla (esimerkiksi sairaanhoito, asiakaspalvelutyö, alemman tason toimistotyö) on huutava pula miespuolisista työntekijöistä. Miehiä otettaisiin töihin vaikka kuinka paljon, mutta miehet eivät halua kouluttautua näille aloille.
Kun mieshakijoita on vähän, yrityksen on pakko palkata naisia ja ottaa se riski, että vastapalkattu työntekijä pamahtaa paksuksi ja häipyy kolmeksi vuodeksi hoitovapaalle. Yritys haluaa minimoida tämän riskin, joten työhaastatteluissa kysytään (vaikka laki sen kieltää) naishakijoiden siviilisäätyä ja lapsenhankintasuunnitelmia. Jos et vastaa, sinua pidetään yhteistyöhaluttomana ja työpaikka menee sivu suun. Jos vastaat rehellisesti ("Kyllä, aion hankkia lapsia lähitulevaisuudessa") sinua pidetään huonona investointina. Miksi palkata hakija, joka ehtii puskea duunia vain vähän aikaa ennen kuin jää vuosikausiksi pois työelämästä. Yritys joutuu rekrytoimaan uuden työntekijän aina, kun yksi vakituisista jää äitiyslomalle.
Tämä on se karu totuus Suomen työmarkkinoilla nykyaikana. Lisääntymisikäisiä naisia syrjitään työnhaussa. Lisääntymisikäisiä miehiä ei syrjitä, koska on selvää että raskaus, lasten synnyttäminen ja hoitovapaalle jääminen ovat "naisten heiniä". Äärimmäisen harva mies jää kolmeksi vuodeksi hoitovapaalle ja yksikään mies ei kykene tulemaan raskaaksi tai synnyttämään.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin