Ajattele jotakin merkittävää henkilökohtaista tavoitettasi. Olkoon se vaikka tutkinnon saaminen, painon pudottaminen tai vuorelle kiipeäminen. Kerrotko tavoitteestasi tutuillesi?
Jos haluat maksimoida todennäköisyytesi saavuttaa tämä tavoite, sinun ei kannata kertoa tavoitteestasi muille. Ongelma ei ole se, kuinka muut suhtautuvat tavoitteeseesi, vaan se, kuinka oma suhtautumisesi muuttuu.
Eräässä tutkimuksessa osa ihmisistä kertoi heille annetun tavoitteen muille, osa ei. Ne, jotka eivät kertoneet, jatkoivat ilmoituksen jälkeen työtä tehtävänsä saavuttamiseksi pidempään kuin ne, jotka tavoitteensa kertoivat. Edelleen, kertomatta jättäneet ilmoittivat tavoitteen saavuttamisen vaativan vielä paljon työtä, kun taas tavoitteestaan kertoneet kokivat olevansa lähempänä tavoitettaan. Toisin sanoen, kertomalla tavoitteen vähentää ponnistelua tavoitetta kohti ja saat samalla käsityksen, että olet oikeasti lähempänä.
Kun saat tyytyväisyyttä tavoitteen kertomisesta, on vähemmän todennäköistä, että työskentelet tavoitteesi eteen ja että koskaan saavutat sitä. Käyttäydymme niin, että toisille kertominen olisi askel kohti tavoitteen saavuttamista.
6 kommenttia
shiwan8
6.9.2010 06:49
Mielenkiintoista. Pitää pitää mielessä. Toimii ainakin oman kitaransoittoni kohdalla vaarallisen tarkasti....
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
6.9.2010 10:31
Hmm..Olen lukenut tästä taas sellaisen tutkimuksen, että jos kertoo niin toteuttaa paremmin. Se oli muistaakseni brittipsykologi Wisemanin kirjassa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
6.9.2010 12:02
Tuttu ilmiö. Toisaalta joillain ihmisillä tavoitteen kertominen tutuille toimii ponnistelua kannustavasti. Pyrkimyksen suhteen voi olla epävarmuutta ja itsekseen voi keksiä tekosyitä luopua, mutta kun tavoite on julkinen, ajatus luopumisen noloudesta muiden silmissä estää luopumista.
Ihmiset haluavat jakaa asioita, jo se jakaminen antaa jonkinlaista nautintoa. Kun jaettu asia on Hyvä Tavoite, kuten tupakanpolton lopettaminen, asiasta kertominen antaa statusta Hyvänä Ihmisenä tai ainakin Hyvään Pyrkivänä Ihmisenä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Marinia
6.9.2010 22:08
Lyhyen aikavälin tavoitteista kannattaa kertoa, mutta pitkän aikavälin ja itselle todella tärkeistä tavoitteista ei. Lyhyen aikavälin tavoitteena kerroin täällä aamulla, että mitä aion tänään tehdä ja se toteutui. Pitkän aikavälin tavoitteesta kertominen (esim. tupakoinnin lopettaminen, painon pudottaminen) luo paineita onnistumisen suhteen, joten sitä ei kannata kertoa etukäteen.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
6.9.2010 23:44
Hyvään Pyrkivän Ihmisen statuksesta saa lyhytaikaista arvostuksentunnetta. Tupakkalakko voi mennä pieleen, mutta se on niin tavallista ja tavallaan pientä (vaikka syöpä on suurta), että epäonnistuminen ei välttämättä nolota. Jonkin ajan päästä voi taas aloittaa sen lakon, ja saada taas arvostuksentunnetta. Tunne ei välttämättä korreloi kuulijoiden todellisen arvostuksen kanssa...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
31.3.2012 21:57
Tai sitten osa ihmisistä vain puhuu ja haaveilee ja tutkimuksella "löydettiin" nämä kaksi ryhmää.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin