Tuore Ylen Silminnäkijä käsitteli pikavippejä ja velkaloukkuun jääneitä nuoria http://areena.yle.fi/tv/2042081. Aihe on noussut säännöllisesti esille mediassa ja poliittisessa keskustelussa. Pikavippialan lainsäädäntöä on hiljattain uudistettu, jotta alalla toimivista erikoisliikemiehistä päästäisiin eroon. Silminnäkijä oli mielestäni oikeilla jäljillä. Alalla on toiminut verrattaen epämääräisiä yrityksiä, mutta velkaongelmat johtuvat taloudellisesta taitamattomuudesta.
Toinen ohjelman nuorista kertoo avoimesti ostaneensa pikavipeillä ystäviä, neljä erilaista kytkypuhelinta ja järjestelmäkameran osamaksusopimuksella. Hyperkuluttaminen, tuo keskiluokkainen unelma, on ollut vuosikausia myös vähäosaisimpien ulottuvilla, koska pikavipit, luotot ja osamaksut eivät hetkessä realisoidu. Tarinan nuorella naisella oli mahdollisuus kuluttaa rahaa, jota hänellä ei todellisuudessa ole.
Tarinan velkaongelmaisia yhdisti impulsiivinen kuluttaminen ja kyvyttömyys hallita raha-asioitaan. Tällaisissa tapauksissa, kun peräseinä alkaa häämöttämään horisontissa, yhteiskunta tarjoaa mahdollisuuden päästä velkajärjestelyyn. Tämä vastaantulo on ilman muuta hyvä asia, mutta aivan kuten terveydenhuollossa, keskitymme velkaongelmaistenkin kohdalla hoitamaan sairautta. Yhteiskunnan tulisi ennaltaehkäistä velkaongelmien kehittymistä.
Taloudellinen taitamattomuus aiheuttaa työuupumusta, hajottaa ihmissuhteita ja vie yöunet. Talousvalmennus on parasta ennaltaehkäisyä, koska se opettaa kansalaisia hallitsemaan omia raha-asioitaan. Meidän on annettava nuorillemme talousvalmennusta jo peruskoulussa. Meillä ei ole aikaa tuhlattavaksi - eikä liioin rahaa!