Nuoruudessani 1970-luvun lopulla ja vielä läpi 1980-luvun ostarit olivat pullollaan vanhan kaartin pultsareita. Kun muutin Kontulasta Kallioon 1990-luvun puolivälissä, oli Ympyrätalon näkymä tuttu: Alkon edusta kuhisi noin 40–60-vuotiaita pultsareita – pääosin miehiä, vaikka joku naisenkaltainenkin oli eksynyt joukkoon. Kohti vuosituhannen vaihdetta ja viimeistään milleniumin tällä puolen alkoivat ostarin miehet kadota katukuvasta. Nykyisin Ympyrän edustalla bostaa päivisin enää muutama heppu.
Olen aina nähnyt vanhan kaartin pultsarit jotenkin sympaattisina hahmoina. Osin ehkä siksi, että Kontulan aikoina opin, ettei heitä tarvinnut pelätä. Usein pikku skloddeina pysähdyimme fillarilla ohi ajaessa heittämään herjaa muutamalle vakituiselle ostarin miehelle. He kyselivät, miten futismatsit olivat menneet ja varoittelivat ottamaan itsestään mallia. Jotenkin kaikessa kurjuudessaan heidän sympaattisen opettavainen puhetapa vetosi minuun – se oli karheaa, mutta aitoa empaattisuutta. Joku saattoi välillä rähjätä vieressä, että ”mitäs ne pojat siinä seisoo ja painukaahan nyt helvettiin”. Aina silloin joku näistä vakimiehistä korotti äänensä ja käski puhujaa pitämään turpansa kiinni: ”Älä jumalauta rupee näitä pikkukundeja kiusaamaan”. Taisipa kerran joku näistä ”kavereistamme” tempaista meille rähisijää nyrkilläkin – silloin lähdimme muistaakseni karkuun.
Jotenkin haikailin menneeseen, kun piipahdin joku tovi sitten A-klinikkasäätiössä. Kysyin hieman naiivisti ja enempää ajattelematta toimitusjohtaja Olavi Kaukoselta, että mihin kaikki pultsarit ovat menneet? Silmäilimme molemmat ikkunasta Hakaniemen toria ja Olavi totesi, että se taitaa olla vanha kaarti yksinkertaisesti kuollut. Ja oikeassahan hän tietysti oli, sillä muistelemistani Kontulan ostarin hetkistä on toisiaan kulunut jo 30 vuotta. Päihdeongelmaisten profiili on muuttunut enemmän sekakäytön suuntaan ja julkijuopotteluun puututaan ihan eri otteella – nykypäivän päihdeongelmaiset eivät näy enää vanhaan tapaan katukuvassa.
Ehkä myös siinä on jotain perustavanlaatuisesti erilaista, kuinka puliukkoihin yleensä vielä 1970- ja 1980-luvuilla suhtauduttiin. Vietin lapsuuteni alueella, joka kuhisi maalta kaupunkiin 1960-luvun lopulla työtä etsimään tullutta väkeä. Kaikki eivät löytäneet onneaan Helsingistä ja viina otti perisuomalaisen niskalenkin. Jälkeenpäin ajatellen tuntuu kuin moni puliukkojen ohi kulkiessaan olisi miettinyt, että ”minäkin voisin olla vähän huonommalla tuurilla yksi heistä”. Tästä syystä heitä siedettiin ja annettiin olla rauhassa. Voi tietenkin myös olla, että aika kultaa muistot ja joku suurten ikäluokkien edustaja torppaa lapsuusmuistoni roskakoriin. Itselleni vanhasta kaartista jäi kuitenkin surumielisen positiivinen muistijälki – jotain jonka aistin ja tunnen enää musiikissa, kuten esimerkiksi Tuopin jäljissä.
Kirjoitettaessa soi Tuopin jäljet - Tapsa
7 kommenttia
Anonyymi
30.9.2011 22:27
Kyllä noissa pulijengeissä on mielestäni vielä tota vanhan ajan yhteisöllisyyttäkin, esim. Kalliossa.
Vastaa kommenttiinSitten on uusi sukupolvi, joka ei ole koskaan tehnytkään töitä eikä tunnu olevan mitään mallia mistään. Töissä olen huomannut, että vanhempi sukupolvi osaa vielä käytöstapoja tai nimenomaan kuuntelee ja lopettaakin, jos joku tulee tokaisemaan, että olepa nyt hiljaa..Ajat on tosiaan muuttuneet, töitä ei ole eikä tule. 80-luvullahan pääsi edes tyyliin raksalle.
Vastaa kommenttiin
Anonyymi
1.10.2011 00:58
Puotinharjun ostoskeskuksesta löytyy vielä vanhan liiton miehiä...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
1.10.2011 18:22
No onko se muka joku meriitti, että on pari kuukautta elämässään ollut töissä ja sen jälkeen dokannut 30 vuotta?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
2.10.2011 15:32
^Ei se meriitti ole, mutta tolla vanhemmalla sukupolvella on edes joku kiinnekohta normaaliin elämään, sillä nuoremmalla sekakäyttäjäsukupolvella ei ole välttämättä mitään käsitystä, miten päästä pois ko. elämäntavasta. Töissä kun kuitenkin joutuu ottamaan muita ihmisiä huomioon jne.
Vastaa kommenttiinKysehän oli siitä, pääsevätkö kadulta joskus sellaiset pois, jotka eivät enää halua maata katuojassa.
Vastaa kommenttiin
Anonyymi
4.10.2011 20:34
Tuossa satuin kuulemaan kommentin radiosta, kun Järvenpään sosiaalisairaala täytti 60 v. niin sen johtaja kommentoi, miten siellä hoidettava asiakaskunta on koko ajan vaan nuorempaa ja nuoremaa ja entistä moniongelmaisempaa. Hän sanoi, että on toki myös niitä keski-ikäisiä "törpöttelijöitä" messissä. Tällaista tämä on maailman meno v.2011 hyvinvointi Suomessamme..
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
5.10.2011 21:30
80-luvulla ajattelimme, että hyvä kun tuokin juoppo jotain työtä tekee ja tsemppasimme ihmistä eteenpäin.
2000-luvulla tarjoamme drinkin ja toivomme että pysyy poissa kilpailemasta kiristyvillä työmarkkinoilla.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
7.10.2011 11:39
Puliukot on tosi hauskoja veikkoja, vaikkakin käy heitä sääliksi.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin