Miten päihteet näyttäytyvät puolueiden vaaliohjelmissa? Tein pikaisen ekskursion jokaisen edellisessä eduskunnassa istuneen puolueen vaaliohjelmaan tai sellaiseksi nimettyyn asiakirjaan. Vaalikeskusteluissa päihteet ovat jääneet sivuosaan ja kohtuullisena odotusarvona voinee pitää sitä, että niillä on paikka vaaliohjelmissa. Oletusarvo nousee vaikkapa siitä, että alkoholista on tullut yleisin kuolinsyy työikäisten miesten keskuudessa. Yhtälailla päihteiden aiheuttamat kustannukset ovat legitiimi oletus päihteiden näkymiselle ohjelmissa. Käytin työmenetelmänä yksinkertaista metodia. Etsin jokaisen puolueen vaaliohjelman tai vastaavan asiakirjan ja hain ”etsi” -toiminnolla sanoja ”alkoholi”, ”huume” ja ”päihde”.
Puolueista Keskusta, Kristillisdemokraatit ja Perussuomalaiset erottuivat joukosta. Niiden vaaliohjelmissa esitettiin selkeitä tavoitteita ja toimia päihteiden suhteen. Seuraavassa tiivistys näiden puolueiden päihdeteemoista.
Keskusta: Alkoholiverot, alkoholi ja lastensuojelunäkökulma, alkoholin mielikuvamainonnan kielto ja Alkon monopolin säilyttäminen.
Kristillisdemokraatit: Alkoholiverot, alkoholin mielikuvamainonnan kielto, saatavuuden rajoittaminen, päihde-ehkäisyyn panostaminen, valistus, päihdehoito ja päihdeäitien pakkohoito. Erikseen huumeista rikollisuuden vähentäminen ja poliisin ja tullin resurssien lisääminen.
Perussuomalaiset: Alkoholin lisääntynyt käyttö, alkoholin mielikuvamainonnan kielto, alkoholiverot, kokonaiskulutuksen vähentäminen. Erikseen huumeista mietojen ja kovien välille ei tulisi tehdä erotteluja ja huumeongelman maininta.
Toiseen ryhmään voidaan laittaa SDP, Vihreät ja Vasemmistoliitto, joiden ohjelmista löytyi selkeitä päihteisiin liittyviä linjauksia.
SDP: Alkoholin mielikuvamainonnan kielto, alkoholiverot, päihdeongelmat ja sairaudet, Alkon monopolin säilyttäminen ja päihdehuollon resurssien parantaminen.
Vihreät: Alkoholin mielikuvamainonnan kielto, ennaltaehkäisevän päihdetyön merkitys, hoitopalveluiden parantaminen. Erikseen huumeista hoitojonojen purkaminen ja hoitoonpääsyn helpottaminen.
Vasemmistoliitto: Ennaltaehkäisevän työn merkitys ja resurssien lisääminen päihdepalveluihin.
Pahnan pohjalle jäivät Kokoomus ja RKP, joilla kummallakaan ei ollut vaaliohjelmissa mitään päihteistä.
Kokoomus: yksi sivulause, jossa mainittiin sitaatissa päihdehuolto.
RKP: Ei mitään päihteistä.
Muutama huomio tuloksista. En ota tässä kantaa vaaliohjelmissa esitettyihin linjauksiin tai niiden järkevyyteen. Olennaista on se, onko puolue pitänyt päihteiden nostamista vaaliohjelmaan tärkeänä vai ei. Tämän voi katsoa olevan arvovalinta. Se heijastelee löyhästi kiinnostusta sosiaalisista ongelmista ja moniongelmaisten asemasta. Eräs päihdealan kollegani huikkasi, että eräs tulkinta voi myös olla se, että siitä mistä ei puhuta, vaietaan tietoisesti. Tulkitsen heiton liittyvän lähinnä kokoomuksen ja RKP:n linjaan, joista erityisesti ensin mainitun osalta vastuullinen alkoholipolitiikka ja teollisuuden intressit ovat kiusallisesti vastakkaiset – tämä koskee myös Alkon monopoliasemaa.
Edellinen ei ollut mikään tyhjentävä tutkimus puolueiden päihdelinjauksista, vaan yksinkertainen katsaus päihteiden paikasta vaaliohjelmissa tai sellaiseksi nimetyissä dokumenteissa. Jos ei muuta, niin tuopahan kirjoitus hieman vaihtelua vaalien muutaman kärkiteeman puuduttavaan jankkaamiseen. Älkää hyvät ihmiset tehkö äänestysvalintoja ainoastaan median välittämien poleemisten teemojen pohjalta, sillä ne eivät edusta edes jäävuoren huippua eduskunnan arkisesta työstä – puhumattakaan suomalaisen yhteiskunnan ongelmista.
Kirjoitettaessa soi Fuck the CC - Steve Earle
5 kommenttia
Anonyymi
15.4.2011 13:24
Päihdepoliittisia linjauksia pohtiessa on syytä muistaa ettei kukaan "asianomainen" päihdepolitiikas suurista äänistä voi koskaan olla matalan kynnyksen tai todellisen haittojen vähennystyön kannalla. Suuret puolueet tarvitsevat vastakkainasettelun ja rikollisuuden joka liittyy päihteiden laittomuuteen, koska sillä saadaan pidettyä yllä pelon ilmapiiriä. Tätä ilmapiiriä tukee parhaansa mukaan Poliisi joka tietää määrärahojensa olevan kyseessä jos rikollisuus vähenee (Poliisi toimii siis asiantuntijana aiheessa joka on suoraan suhteessa omaan työllisyyteensä).
Myöskään suuren luokan (tai edes pienen) huumerikolliset eivät kannata laillistamista, koska globaali päihteiden korvaushoidon mahdollistaminen/päihteiden uudelleen evaluointi veisi 8mrd euron vuotuisen mustan talouden mahdollisuudet olla olemassa. Ruohonjuuritasolla kannabiksen laillistaminen johtaisi huumekauppiaiden massatyöttömyyteen (tästä tietysti tulisi joitain kuluja).
Ainoat ryhmät jotka laillistamista ajavat ovat a.addiktit (joita ovat kaikki jotka huumeita käyttävät julkisen määritelmän mukaan, vaikkei ongelmia olisikaan) sekä b. pieni ryhmä humanisteja sekä päihdetyöntekijöitä joilla ei todellista poliittista valtaa ole koskaan ollut.
Kadulla vallitsevan todellisuuden mukaista on se, että riittävän huonoon kuntoon päihteiden kanssa jouduttuasi et kelpaa enää edes putkaan, eli jopa Poliisi kääntää selkänsä sinulle. Tätä edeltää kuitenkin vuosien putka/päihde/nöyryytys kierre joka vie sinulta kaiken ihmisyyden ja mahdollisuudet koskaan nousta enää omille jaloillesi. Tällaisen "selektiivisen sormienläpikatsomisen"- järjestelmän olemassaolo ei ole järkevää eikä edes humaania.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
15.4.2011 16:53
Suomessa äänestysaktiivisuus on lisäksi pohjoismaisittain matalaa. (radiossa sanottu, en tarkistanut lähdettä)
Uskon, että niitä äänestämättä jättäviä ei valtaapitävät todellakaan halua aktivoida. Sekin on tietoinen valinta.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
shiwan8
15.4.2011 18:42
Kas, vasurit eivät uskaltaneet suoraan ajaa huumeiden vapauttamista....
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
16.4.2011 16:10
Vaalien edessä luvata
Vastaa kommenttiinan vaikka mitä,mutta mitä oikeasti tapahtuu vaalien jälkeen?
Vastaa kommenttiin
Anonyymi
20.4.2011 14:29
No, minähän olin oikeudessakinkannabiksen kasvattamisesta tuossa vaalien aikana. Homma oli tosin 1,5 vuotta vanha ja putkahti aivan nurkan takaa. En osannut reagoida oikein ja asia tuli puolueelleni (Vas.) ikävällä tavalla yllätyksenä. Tosin asia hoidettiin helposti ja, totta jos puhutaan, eipä tuo rikos ole verrattavissa vaikkapa pahoinpitelyyn tai raiskaukseen, ei edes varastamiseen. Eihän tuo aiheuta mitään kenellekään ulkopuoliselle ja siten rikos kohdistuu vain minun omaan kehooni ja kokisin, että minä päätän, mitä minä teen kropalleni - kuten polttotatuoinnin rintaan yhdessä esityksessä.
Joka tapauksessa tuohon päihdehoitoon ja erityisesti niin vertaistukeen kuin korvaushoitoon tulisi ehdottomasti tehdä suuria muutoksia ja parannuksia. Vieläkin narkkari on narkkari, vaikka kyse on oikeastaan pakko-oireiseen häiriöön verrattavasta taudista.
Mitä kannabiksen kasvatukseen ja sen henkilökohtaiseen käyttöön tulee, arvannette mielipiteeni. Koen nykyisen lain loukkaavan perustuslaillisia vapauksiamme aivan samaan tapaan kuin Lex Soininvaara on suoraa ikäsyrjintää ja siten perustuslain vastainen.
Hansi Harjunharja
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin