Yllättävän suosittu uskomus on, että käyttäisimme aivokapasiteetistamme vain 10%. Minkälaisia perusteita on sille, että käyttäisimme aivoistamme vain 10%? En keksi yhtäkään.
Vahva argumentti 10% väitettä vastaan tulee siitä yksinkertaisesta kysymyksestä, että minkä ihmeen vuoksi evoluutio olisi kehittänyt näinkin ihmeellisen, monipuolisen ja itse asiassa hämmästyttävän työkalun ja elimen kuin aivot, ja sitten jättää siitä 90% käyttämättä, vieläpä kun samaan aikaan vallitsee kova kilpailu.
On totta, että kun aivojen aktiivisuutta kartoitetaan (PET tai fMRI), ei koskaan saada kuvaa, jossa aivojen jokainen osa toimisi täydellä teholla. Eikä tulisikaan saada - sellainen kuva vastaisi suunnilleen sitä, että ihmisen lihakset alkaisivat krampata ja supistella kaikki yhtä aikaa täysin hallitsemattomasti. Se ei olisi seisomista tai toimimista, se olisi lähinnä epileptinen kohtaus, niin aivojen kuin lihastenkin kannalta. Toki käytämme eri osiamme aivoistamme eri tehtävissä ja eri aikoina, mutta emme kaikkia yhtä aikaa, eikä pitäisikään.
Jos ihminen saa vamman aivoihinsa, on sillä käytännössä aina dramaattisia seurauksia. Kuvittele, että ihminen saisi luodin päähänsä ja neurologi tai aivokirurgi kommentoisi: “Ei mitään hätää, onneksi luoti tuhosi osia siitä 90%:sta, jota ei kuitenkaan koskaan käytetä.” Aivojen hämmästyttävän mukautumiskyvyn seurauksena ihminen toki kykenee kompensoimaan yleensä suuren osan vammastaan, mutta aivan alkuperäistä toimintakykyä ei silti saavuteta.
90% aivoista tosiaan taitaa jäädä käyttämättä, jos uskoo näihin perättömiin legendoihin.
2 kommenttia
Anonyymi
8.2.2010 16:49
Aivan, ei ne 90% turhaan siellä vain ole. Mutta niin kuin jo sanoitkin niin eivät aivot kuitenkaan ole kokoajan täysillä toiminnassa, koska siinä ei olisi mitään järkeä. Unessa taas aivot ovat suurimmaksi osassa lepotilassa. Mistäköhän tuo 10% juttu on oikein puljahtanut? Varmaan jonkun 90% aivokapasiteetistaa menettäneeltä. ;)
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
17.3.2010 01:51
Vastaavia on liikkeillä aika paljonkin. Usein lähtökohtana on jokin vanha teoria, joka jää uskomuksena elämään omaa elämäänsä, vaikka myöhempi tutkimus on todistanut sen perättömäksi. Erilaiset "itsensäkehittämistä" ja parapsykologiaa kauppaavat bisnekset ovat näiden uskomusten voimakkaita ylläpitäjiä. Toisaalta niissä on samanlaisia miellyttäviä piirteitä kuin esim. uskontojen lupauksissa kuolemanjälkeisestä elämästä. "Saatan pystyä kymmenkertaistamaan ajattelukykyni!" http://www.skepsis.fi/ihmeellinen/mielimyytti.html
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin