Työelämän tekosairaat

  • Mikko Salasuo

Viimeaikaisessa keskustelussa on palloteltu ajatuksella, että ensimmäinen sairauspäivä olisi palkaton ja sen jälkeen työntekijälle maksettaisi alennettua korvausta. Keskustelun on Suomessa nostanut esiin Kokoomuksen puoluevaltuusto ja Elinkeinoelämän keskusliitto on tietysti kiihottunut ajatuksesta. Myös kuluneen viikon A-studion Talkissa aihe oli esillä.

TV-keskustelussa näkemykset törmäilivät. Elinkeinoelämän keskusliiton ylilääkäri Jan Schugk ja yrittäjä Harri Suutari puolsivat karenssipäiviä. Sen sijaan palkansaaja Riikka Suutari ja Insinööriliiton asiamies Elina Das Bhowmik esittivät napakoita vasta-argumentteja.

Keskustelun sisällön voi tiivistää siten, että yrittäjäpuoli argumentoi suomalaisten sairastavan kummallisen paljon ja työntekijäpuoli painotti karenssipäivien iskevän kovimpaan huonopalkkaisille aloille - olevan siksi kohtuuttomia. Agendalle nousi myös suomalaisten kummallisen alhainen kynnys "kokea" itsensä sairaaksi ja toisaalta huoli sairaana töihin menemisestä.

Keskustelun ulkopuolelle jäi eräs aivan keskeinen näkökulma. Karenssipäivien kannattajat argumentoivat näkemystään erityisesti alleviivaten sitä, ettei työnantajien ole järkevää maksaa työstä, jota ei sairauden vuoksi tehdä. Tästä voi päätellä, että karenssipäivissä kyse on nimenomaan tehokkaasta työajasta. Palkkaa maksetaan siis ainoastaan ajasta, jolloin työntekijä todella tekee työtä.

Kun tätä asiaa katselee työntekijän näkökulmasta, herää auttamatta kysymys: miksei palkkaa sitten makseta ylimääräisestä työstä? Siis ilmaiseksi tehdystä tehokkaasta työajasta. Nykyisen abstraktin työn yhteiskunnan olennainen piirre on työn tekeminen projekteissa ja hankkeissa. Työaika on tämänkaltaisen työn yhteiskunnassa toissijainen määre. Lähes jokainen tietotyöläinen tekee töitä huomattavasti yli palkallisen työajan.

Kun pomo sanoo sihteerille kello 16, että asian on oltava aamulla valmiina, ei vastaukseksi kelpaa: saanko työstä ylityölisää tai palkallinen työaika päättyi muuten juuri. Duuniin jäädään vaikka koko yöksi, jos työtehtävä sitä vaatii.

Tehokkaan työajan käyttö sairauspäivien karenssin perusteluna onkin täysin ontto. Abstraktin työn yhteiskunnassa ilmaisten ylitöiden ohessa työ seuraa kotiin ja viikonloppuihin. Ylityökorvauksia ei todellakaan makseta. Koska työntekijät suostuvat pelkällä kuukausipalkalla venymään jatkuvasti ilmaiseen työhön, ei tehokkaan työajan argumentti sairauspäivien kohdalla ole kestävä.

On kummallista, ettei Elinkeinoelämän keskusliiton ylilääkäri Jan Schugk muistanut olla huolissaan liiasta ilmaisesta työnteosta ja sen aiheuttamista terveyshaitoista. Syy saattaa tietysti piillä siinä, että Hippokrateen vala mennee EK:ssa jotakuinkin näin: "Elintapoja koskevia ohjeita tulen käyttämään sairaiden hyväksi kykyni ja harkintani mukaan: tulen torjumaan kaiken, mikä voi olla vahingoksi ja vääryydeksi (oma lisäys alkaa) Elinkeinoelämän keskusliitolle ja palkanmaksajille".

On hämmästyttävää, että työnantajapuoli kehtaa vaatia karenssipäiviä tällaisin argumentein. Jos asia todella etenee jonkun poliittisen toimijan agendalle (Kokoomuksella se on jo sinne mennyt), on työntekijäpuolen aika nostaa pöydälle tämä ilmaisen työn ylensyönyt kissa.

Olisi kiinnostava kuulla sekä terveyden että kustannusten näkökulmasta, miten jatkuvasti yli 60-70 tunnin viikkoja painavien yhtäaikaisesti pöytään lyömät ylityökorvaukset maistuisivat EK:lle - erityisesti sen ylilääkäri Jan Schugkille, joka niin tomerasti toteuttaa korkeaa lääkärin etiikkaa vaatimalla karenssipäiviä "tehottomista työpäivistä". Ehkä hän vastaisi, että ilmaisen työn tekeminen ja itsen täydellinen alistaminen työlle on terveellistä sekä takaa sisältörikkaan elämän ensimmäiseen alle 40-vuotiaana koettuun sydäninfarktiin saakka.

Pannaan suositukseksi Tom Russellin upea U.S. Steel - työn sankarien kunniaksi!

Homestead Pennsylvania, the home of the U.S. Steel
And the men down at the Homestead Works
Are sharing one last meal
Sauerkraut and kilbassa, a dozen beers or more
A hundred years of pouring slab,
They’re closing down the door
And this mill won’t run no more.

There’s silence in the valley, there’s silence in the streeets
There’s silence every night here upon these cold white sheets
Were my wife stares out the window with a long and lonely stare
She says “you kill yourself for 30 years but no one seems to care”

You made their railroads rails and bridges, you ran their driving wheels
And the towers of the Empire State are lined with Homestead Steel
The Monongahela valley no longer hears the roar
There is cottonwood and suemacway inside the slab mill door
And this mill won’t run no more.

Kirjoitettaessa soi U.S Steel - Tom Russell

15 kommenttia

Anonyymi

2.12.2012 00:51

Mietin ihan samaa kun tämä keskustelu pääsi vauhtiin - munkin alalla ylitöitä tehdään jatkuvasti ilmaiseksi.

Olin ennen ravintola-alalla hommissa, ruokapuolella jos missä sairaiden pitäis jäädä kotiin toipumaan. Usein kuitenki tuntuu olevan työpaikka vaarassa ellei töihin palata heti ku pysytään jaloillaan. Aina kiva nähä vitivalkoinen, aivasteleva tarjoilija jonka nokka valuu...
Yhdeltä frendiltä tosiaan lähti duuni alta kun ei sitkeältä flunssaltaan päässy viikkoon töihin. Kumpi sit on parempi vaihtoehto, maksella saikkupäivistä vai antaa henksun köhiä asiakkaiden sapuskoihin.

Muutenkin useimpien asiakaspalvelijoiden kannattais antaa sairastaa rauhassa = eli maksaa saikkuilusta, ei niissä hommissa niin hyvin tienaa et olis ilmaseks varaa sairaistaa. Tästä hyvänä muistutuksena eräs Myytinmurtajien jakso jossa laitettiin "nenä vuotamaan" ja tutkittiin sit sinisellä valolla mihin kaikkialle se "räkä" yhen ihmisen nenästä ja käsistä oikein ehtiikään jo tunnissa siirtyä...;)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

2.12.2012 01:34

Täällä Ruotsissa toi palkaton karenssipäivä tuntuu toimivan ihan hyvin, mutta täällä ei toisaalta ilmeisesti yleensä vaadita lääkärintodistusta alle neljän päivän sairauspoissaolosta. Ilmeisesti tosin toiset ovat sitten samaan maksuun ne kolme seuraavaakin päivää poissa jos joutuu sen yhden ottamaan, että en ole ihan varma miten tehokkaasti systeemi ehkäisee "turhia" poissaoloja... Ja sairaan lapsen hoitamista ei karessi koske.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

2.12.2012 11:19

Naisvaltaisilla aloilla palkat on jo muutenkin niin pieniä, että eihän niillä muutenkaan tule toimeen. Tuon kaltaisia esityksiä ei enää kaivata.
Mutta eihän työnantajapuolelle tunnu muutenkaan mikään riittävän.

Enpä ole moistakaan ennen kuullut, että Kela voi hylätä sairauspäivärahahakemuksen. Liittynee tämän hetkiseen yleiseen taloudelliseen tilanteeseen. Tai en tiedä, onko aina ollut noin. Kelalla on tietty samaan tapaan omat asiantuntijalääkärit kuin vakuutusyhtiöissäkin on. Vai mahtaako ne kattoo siellä, et jos on ikään kuin "itse aiheutettu" sairaus, kuten esim. päihdesysteemit, niin sit hylkäävät hakemuksia.
Mielenkiintoisia aikoja eletään, jep jep!

Onkohan sitä mikään taho arvioinut, paljonko on noiden ilmaisten töiden rahallinen arvo, mitä suomalaisessa työelämässä tehdään ???

Jotain kivaa.. PASILA jatkuu uusilla jaksoilla tammikuun lopussa!!

(Mitähän mahtanee tarkoittaa sellainen sana kuin "flibari" ? Anteeksi maalaisuuteni, muutan huomenna kaupunkiin :).

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

2.12.2012 16:11

Eikö olisi vaan helpompaa poistaa kokonaan työnantajilta vastuu palkanmaksamisesta sairausajalta? Ihan tottahan se on, että jos on sairas, niin ei tee tuottavaa työtä, eli firma maksaa tyhjästä.

Oikeudenmukaisempaa olisi, jos ihmisillä olisi oma vakuutus sairastelun varalta, josta maksettaisiin sairasajan palkka.

Ja mitä tulee palkattomiin ylitöihin, niin ne ovat ihan eri asia. Turha verrata niitä (teko)sairastelusta maksettaviin rahoihin, koska ihmisryhmät lienevät aika erilaisia. Ne, jotka ottavat saikkua vaikkeivät tarvitsisi, ovat yleensä eri ryhmää kuin ne, jotka tekevät usein vähän ylimääräistä mutteivät kehtaa pyytää lisää liksaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

2.12.2012 18:29

Ajatus olisi hyvä, jos työkulttuuri ei olisi sellainen kuin se on. Paikoissa joissa työmäärä ja sen haastavuus kohtaa palkan voidaan alkaa kyselemään onko karenssi aiheellinen. Moisia harvinaisuuksia tosin ei ole sattunut omalle kohdalle missään muodossa. En ole nähnyt sellaista, kuullut sellaisesta enkä ollut sellaisessa työssä. Sen sijaan palkkaa saa nykyään lähes aina joko peukaloiden pyörittelystä varsinaisten töiden oltua tehtyinä neljänneksessä niihin varatusta ajasta tai sitten ollaan töissä jatkuvasti yli palkallisen ajan koska työn määrä, aikataulut ja työaika eivät kohtaa. Kummassakaan näistä yleisimmistä vaihtoehdoista ei ole järkeä puhua karenssipäivistä.

Muutenkin homma menee niin, että jos työantajan puoli hoitaa hommansa niin kuin pitää ei työntekijä halua jäädä saikulle jos ei oikeasti ole kipeä. Jos tavan mukaan töistä ollaan pois koksa "darra" (tmv.) tai töihin tullaan flunssaisina niin vika ei ole työntekijöissä vaan työnantajissa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

2.12.2012 18:49

Kaksi huomiota Anon kommenttiin. A) Projekteissa palkkaa ei voi nostaa, sillä se on sidottu projektin kokonaisrahoitukseen. B) "Ne, jotka ottavat saikkua vaikkeivät tarvitsisi, ovat yleensä eri ryhmää kuin ne, jotka tekevät usein vähän ylimääräistä mutteivät kehtaa pyytää lisää liksaa". Aivan oikein! Mutta silti karenssipäivät koskevat kaikkia, niin ilmaiseksi ylitöitä tekeviä kuin sluibaajia. Pätkätyöyhteiskunnassa karenssipäivien toteutuminen tarkoittaa käytännössä ahkerille työntekijöille kovaa rangaistusta sairastamisesta, jonkinlainen reiluusbonus sadoista ylityötunneista? Argumentti: palkkaa maksetaan vain tehokkaasta työajasta, on täysin kestämätön. Työntekijän on pakko tehdä duunia ilmaiseksi ja työnantajalla on vielä oikeus rokottaa sairastamisesta. Olemmeko siirtymässä orjatyöhön vai talkooyhteiskuntaan?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

2.12.2012 20:12

Tiedän kyllä aika monta sihteeriä ja avustajaa, jotka todellakin lähtevät kello 16 kotiin tilanteesta riippumatta ja jättävät työpuhelimensa työpöydälle. Normaaleilla työpaikoilla kertyneet ylityötunnit voi myös pitää vapaana pois, vaikkei niitä rahana saisikaan. Yleensä siis joustot pelaavat molempiin suuntiin.

Kommentit orjatyövoimasta ovat aivan huttua, sillä ilmaiseksi ei kenenkään tarvitse duunia tehdä - sen verran jokainen on vastuussa itse itsestään että täytyy omaa puoltaan uskaltaa pitää jos sellaista pyydetään. On ihan kohtuullista että ensimmäiseltä saikkupäivältä ei palkkaa makseta, sillä aika iso osa yhden päivän saikuista ei johdu oikeasta sairaudesta vaan ihan muista syistä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Dia

2.12.2012 20:12

[LAINAUS shiwan8]Muutenkin homma menee niin, että jos työantajan puoli hoitaa hommansa niin kuin pitää ei työntekijä halua jäädä saikulle jos ei oikeasti ole kipeä.[/LAINAUS]
Pieni lisäys tuohon: on niitäkin, jotka eivät viihdy työssään ja ovat toisinaan motivaatiosaikulla, koska eivät ole oikealla alalla mutteivät kerro siitä eivätkä myöskään vaihda alaa, vaan puurtavat hommia kuin olisivat oikeassa duunissa. Eipä tuo taida olla työnantajan vika mitenkään päin katsottuna, vai onko?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

3.12.2012 07:53

Karenssista on tuskin hyötyä tietotyöaloilla ja sellaisissa, joissa on luontevaa olla etänä. Ongelma sairaspoissaoloissa on sellaisilla aloilla, joissa työn tekeminen vaatii läsnäoloa:
- päiväkodit
- sairaalat
- kaupan kassat
- rakennusala
- logistiikka
- sähkömiehet
- putkimiehet
- turvallisuusala
- jne...
Jos juopotteluun taipuvainen työntekijä ilmoittaa sunnuntai-yöllä tekstiviestillä säännöllisesti klo 4.15 olevansa kipeä, niin mistäs hommaat tuuraajan maanantai-aamuksi ja miten voit työnantajana puuttua tuollaiseen?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

3.12.2012 13:08

Työn sankarille muuten tiedoksi, että ihan vast ikään todettiin, että kalastus on mitä erinomaisin keino purkaa työpaineita.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

4.12.2012 13:17

Itse olen it-alalla. Teen max 40 tuntista työviikkoa. Jos päivystän tai teen ylitöitä sen lisäksi,saan tietenkin korvauksen. Kuka nyt niin ääliö olisi, että tekisi töitä ilman korvausta?

Harvassa on ne alistuneet työntekijät jotka tekevät ilmaista työtä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

4.12.2012 15:37

Jos tyonteosta maksettaisiin oikeasti tehtyjen tuntien mukaan niin miesten palkat tuplaantuisivat, tai naisten puolittuisivat, kummin pain vain haluatte.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

4.12.2012 18:59

EK:n esitys on täysin käsittämätön ja jättää täysin huomiotta työstä aiheutuneen sairaspoissaolon. Itselläkin takana jännetupin tulehdus, joka johtui täysin kesätyöstä. Pistää miettimään aika paljon niitä ihmisiä, jotka tekevät fyysistä työtä vuosikausia (esimerkiksi siivoojat ja hoitajat) ja joiden keho lopulta prakaa. Tällainen karenssipäivä tosiaankin iskisi pahiten juuri heikoimmassa asemassa oleviin työntekijöihin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.12.2012 11:25

Jos asioista puhutaan oikeilla nimillä, niin kysehän on kollektiivisestä rangaistuksesa. Tästä kärsii se enemmistö, joka ei käytä järjestelmää väärin.

Toisaalta taas, yhteiskunnallisesti paljon isompi ongelma on epärehellinen yrittäjä. Kukaan ei silti mieti, miten kaikkia yrittäjiä voitaisiin rangaista "ihan varmuuden vuoksi".

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

traitor

7.12.2012 05:11

Minun sairaslomat on maksanut aina KELA.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi