Työssä käyvä perheenäiti tarvitsee apua siivouksessa. Yksin asuva vanhus kaipaa asuntoonsa pikkuremonttia. Lumityöt eivät onnistu polvensa loukanneelta. Mistä apu?
Politiikassa huomio kiinnittyy ymmärrettävästi usein ongelmiin ja niiden ratkaisuun. Välillä haluaa kuitenkin nostaa esiin myös onnistumisia. Mielestäni hienoa esimerkki onnistuneesta veropolitiikasta on ollut kotitalousvähennys.
Kotitalousvähennys tarkoittaa lyhyesti sitä, että kotona tai vapaa-ajan asunnolla teetetystä työstä voit verotuksessa tehdä vähennyksen, joka täysmääräisenä pienentää maksamiesi verojen määrää. Tällaista työtä on esimerkiksi siivous, remontin teko tai hoitotyö. Käytännössä maksat firmalle laskun tehdystä työstä, ja verotuksessa voit vähentää 60 prosenttia vuoden aikana maksamastasi summasta. Tasokorotuksen jälkeen kotitalousvähennys on korkeintaan 3000 euroa henkeä kohden vuodessa.
Kotitalousvähennys on tuonut mukanaan kolme selvää etua:
1. Pienet koti- ja remonttityöt saatiin pois harmaan talouden alueelta rehelliseksi ja virallisen järjestelmän sisällä tehtäväksi duuniksi.
2. Kotitalousvähennys edistää palveluiden kysyntää, mikä taas edistää niiden tarjontaa. Eli kotitalousvähennys edistää palvelutyötä ja -yrittäjyyttä. Kun teollisuuden työpaikkojen määrä on laskussa, on palvelutalouden kehittyminen mitä toivottavinta ja tarjoaa toimeentuloa yhä useammalle.
3. Kun ihminen haluaa parantaa elämänlaatuaan ja viettää enemmän aikaa perheensä tai harrastuksensa parissa, hän voi hankkia itse tekeminään vapaa-aikaa vähentävät palvelut kotiinsa kustannustehokkaasti. Tämä myös murtaa Suomessa vieläkin usein vallalla olevaa “itse tekemisen” kulttuuria palvelumyönteisempään suuntaan.
Järjestelmää on kritisoitu puhumalla piikayhteiskunnasta tai ”rikkaiden” suosimisesta. Tutustumalla alan yritysten taksoihin ja käyttämällä netistä löytyviä laskureita kotitalousvähennyksen vaikutuksesta voi kuka tahansa nähdä, että kyse ei todellakaan ole vain suurituloisille suunnatusta mahdollisuudesta.
Piikayhteiskunnasta puhuminen on mielestäni merkki jumittumisesta menneisyyteen. Miksi palveluammatteja ja toisten ihmisten työtä halveksutaan? Mistä syntyy kasvu, jos palvelutaloutta ylenkatsotaan? Itse kun en usko, että raskas teollisuutemme on tulevina vuosina se ensisijainen kasvun ja työllisyyden lähde.
Kotitalousvähennys on toki vain pieni yksityiskohta koko talouden mittakaavassa. Sitä suuremmalla syyllä samanlaisia erinomaisia ideoita tarvitaan lisää.
8 kommenttia
Pasi
8.4.2011 00:17
Palvelut ovat myös noin yleensä materiaa ekologisempi tapa kuluttaa ylimääräistä rahaansa.
Kiva olisi myös nähdä, jos joku isompi yhtiö ottai asiakseen välittää työvoimaa tosi pieniin hommiin. En tarvitse kallista jättisiivousta, mutta voisin maksaa esim. 50 euroa kuussa siitä, että joku kävisi silloin tällöin tiskaamassa ja pyykkäämässä tai vaikka ulkoiluttamassa lemmikkiä jos oma päivä venähtää tai mikä parasta, jos joku muiden hommiensa ohella säätäisi telkkarin kuvan ja ompelisi takkiin napin. Suurimmalla osalla ihmisistä on iso määrä jotain sinänsä tosi pikkuhommia, jota he eivät koskaan jaksa tai osaa tehdä ja sen takia viidenkin kympin maksu tälläisestä työstä ei tunnu pahalta, kun miettii miten pitkään sitä asiaa on vatvonut.
Pienimpiä töitä on vain hankala teetättää jollain yksityisellä pikkufirmalla (paitsi Pikkujuttu, jotka saa juuri niin helposti kämpille tekemään pieniä asennushommia kuin kuuluukin!). Tämän takia vähän isompi firma olisi kiva, jos heiltä löytyisi tekijöitä joka lähtöön ja vastuukysymyksetkin olisivat selvät, jos jotain ongelmia tulisi.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
8.4.2011 08:58
Kotitalousvähennyksellä on puolensa, hyvät ja huonot. Harmaata taloutta se on varmasti vähentänyt huomattavasti ja sitä kautta lisännyt pienyrittäjien työllisyyttä. Mutta kotitalousvähennys ei kuitenkaan ole tasa-arvoinen etu, sillä saadakseen vähennyksen pitää työ ensin maksaa. Vaikka 2000 euron remontista saakin vähennystä sen reilun tonnin, pitää tilaajan pystyä kuitenkin maksamaan ensi yritykselle tuo 2000 euroa ja sen päälle tarvikkeet. Tämä on monelle pienituloiselle monesti vaikeaa. Toinen ongelma on se, että kotitalousvähennys on epäsuoraa yritystukea. Vuonna 2009 valtio tuki pienyrittäjiä tällä tavoin yli 240 Me:lla.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
8.4.2011 11:10
Kotitalousvähennys on pop. Sen avulla esimerkiksi äitini 77vee on kyennyt jatkamaan asumista omassa kodissaan, vaikkeivät omat voimat enää riitä ihan kaikkiin askareisiin, eikä ylpeys anna aina periksi kysellä jälkikasvua talkoisiin. Tekijöinä pikkuremonteilla ja muilla aputöillä on aina ollut joku tuttu yrittäjä lähiseudulta, joille nämä päivän-kahden työmaat edustavat isoa osaa laskutuksesta, joten hyöty on kaksisuuntainen.
Näitten kokemusten perusteella kotitalousvähennystä pitää jatkaa, ja sen peittoa saisi jopa laajentaa uusille alueille. Valtiolle aiheutuneet kustannukset kuitenkin palaavat isolta osin budjettiin yritys- ja palkkatulojen verotuottojen kasvun kautta.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
shiwan8
8.4.2011 11:30
Njoo, tutulla teettäminen on vähennystenkin jälkeen halvempaa ja toisin kuin ehdotettu malli, edistää yhteisöllisyyttä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
8.4.2011 13:00
Oletko miettinyt sitä, että nykyään suomessa on pienituloisia, joiden rahat hädintuskin riittävät ruokaan. Monella tuhannella työssä käyvällä suomalaisella ei riitä edes ruokaan vaan leipäjonot ovat nykyään pidemmät kuin viime laman aikaan 1990-luvulla.. Jos rahat ei riitä ruokaan niinkuin monella yksinhuoltajalla ja vanhuksella, niin pari kymppiäkin on liikaa. Kyse ei ole työn halveksunnasta, vaan siitä, että tilastollisestikin se on varainsiirto varakkaille. Tuen pitäisi olla progressiivista tuloihin nähden (niin että tulottomilla lähes ilmaista, ja varakkailla ei lainkaan tukea) ja kolme tonnia on aivan liian suuri euromäärä. Sinänsä palvelut ja toisten auttaminen on hyvästä, eikä niistä edes tarvitse aina pyytää maksua. Esimerkkinä Stadin aikapankki!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
8.4.2011 14:48
Mites Sie Lasse sanot siihen, kun Työ ootte luovuttamassa Suomen loputkin valtaoikeudet pois?
HE 60/2010 perustuslain uudistaminen on iso puhallus:
"...Suomen täysivaltaisuuden kannalta merkittävää toimivallan siirtoa Euroopan unionille, kansainväliselle järjestölle tai kansainväliselle toimielimelle..."
Lukaiseppa lissee ja kirjuuta paekkansa pitävä kumouskolumni:
Vastaa kommenttiinhttp://suomi2017.wordpress.com/2011/02/07/hyvia-uutisia-numero-7/
Vastaa kommenttiin
Anonyymi
8.4.2011 15:21
Asiaa kyllä, kunhan jotenkin katsotaan että hinnat eivät kärsi inflaatiota saatujen vähennysten vuoksi. Helpottamalla yrittäjän byrokratia-arkea, kilpailu korjaa tämän potentiaalisen ongelman.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
27.5.2011 15:22
Meillä ei kävisi siivojaa, mikäli kotilatalousvähennystä ei olisi.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin