Viikolla Hesarin toimittaja Jukka Harju soitteli liittyen Venla Salmen (OPTULA) tuoreeseen tutkimukseen Nuorten rikoskäyttäytymisestä ja uhrikokemuksista. Katselin tunnin ajan tuloksia ja nostin niistä pyydetysti muutaman nuorisotutkimuksellisesti kiinnostavan esille Harjun soittaessa uudelleen. Huomioni tutkimuksesta olivat tietysti lyhyitä, jotta ne sopivat lehteen. Salmen tutkimuksen tulokset ansaitsevat kuitenkin vielä tässä pienen pysähdyksen.
Tutkimus oli siis 15-16-vuotialle suunnattu kysely, jossa kartoitettiin heidän tekemiä ja kokemia rikoksia. Suvereeni ykkönen tehdyissä rikoksissa oli nettipiratismi. Peräti 71 prosenttia oli lataillut musiikkia, pelejä ja muuta sälää. Riittävän suuri määrä, jotta voidaan puhua jo kansalais- tai sukupolvirikollisuudesta. Jälkimmäinen on selitysvoimaisempi.
Eräs myös tutkijoita askarruttanut kysymys on nykynuorten sosialisaatio, siis koko elämänsä digitaalisten härpäkkeiden kanssa eläneiden maailmankuva ja merkityksenanto sekä arvojärjestelmät. On pohdittu muun muassa sitä, kuinka perustavanlaatuisesti esimerkiksi internet lopulta vaikuttaa sosialisaation. Valmiita vastauksia on vaikea vieläkään tarjota, sillä nykynuoret ovat ensimmäinen todellinen digisukupolvi. Näin murroksen rajuutta vanhan analogisen ja uuden digitaalisen nuoruuden välillä voidaan arvioida luotettavasti vasta parinkymmenen vuoden kuluttua. Tällaisia tutkimustuloksia voi kuitenkin pitää jonkinlaisina heikkoina signaaleina. Ja silloinhan niillä pitää tutkijan spekuloida, harrastaa aikalaisdiagnostista pohdintaa.
Ei tarvita kummoista päättelykykyä näkemään Salmen tutkimuksen tuloksista, ettei bittien imeminen internetistä näyttäydy nykynuorille rikoksena - tai ainakaan kiinnijäämisestä ei olla kovin huolissaan (eikä tässä viittauksia tyttöön, isään ja muumitietokoneeseen). Miten siihen tulisi suhtautua? Ensin voisi kai todeta, ettei rikos vakavuudeltaan anna aihetta moraalipaniikkiin. Toisaalta muusikot, taiteilijat, pelintekijät ja monet muut toimijat elävät Teosto-maksuilla ja muilla vastaavilla. Piratismi onkin melkoinen nykyajan dilemma, sillä yksilölle se näyttäytyy marginaalisena ja harmittomana, kun taas yksilöiden muodostamana massana aiheuttaa melkoisia ansionmenetyksiä.
Ottamatta kantaa piratismin moraalisiin kysymyksiin tulee siitä mieleen kieltolain aikainen juopottelu ja trokaus. Ystäväni Antti Häkkinen on tutkinut viinatrokausta kieltolain aikaan ja kutsunut ilmiötä kansalaisrikollisuudeksi (tai kansanrikollisuudeksi). Kieltolain viimeisinä vuosina mukana oli aivan julmettu määrä kansalaisia. Ehkä nykypäivänä kannabiskokeilut voisivat myös rinnastua 25-34-vuotiaiden keskuudessa määrältään piratismiin - jälleen ilman moraalisia arvolausumia. Jos 40 prosenttia ikäryhmästä on tehnyt käyttörikoksen - siis joskus vetäissyt henkoset - ollaan tekemisissä kansalaisrikollisuuden kanssa. Toki kaikki mainitut ovat rikosten määriä lukuun ottamatta jokseenkin vertailukelvottomia.
Voiko Salmen tuloksista vetää sellaisen johtopäätöksen, että nuori sukupolvi on paatunutta ainesta. Ei tietenkään voi. Jokainen aika tuo nuorten ja vanhempienkin eteen ilmiöitä, joissa yksilön intressit eivät kohtaa lainsäätäjän tahtoa. Tilanteet ovat aina hankalia ja joskus (kuten kannabiksen kohdalla) niille ei löydy ratkaisua. Jäädään jonkinlaiseen välitilaan, jossa laki sanoo toista kuin yksilöiden toimintatavat - siis todellisuuden tapahtumat. Todennäköistä kuitenkin on, että jonkinlainen ratkaisu piratismiin löydetään aiemmin kuin kannabikseen.
Musiikkivalinta tälle viikolle? Jospa ottaisin Rolling Stone -lehden vuoden 2012 parhaaksi rankkaaman levyn, niin ei aina tule omaa matskua. Pannaan oikein live-version levyn nimikkokappaleesta: Wrecking Ball ja Bruce Springsteen!
Kirjoitettaessa soi Bruce Springsteen - Wrecking Ball
4 kommenttia
Anonyymi
14.12.2012 20:20
Näin tietokonepeleistä elantoni saavana en ole kovin huolissani. Pelit menevät piratismista johtuen yhä enemmän siihen suuntaan, että itse pelaaminen on ilmaista mutta pelissä olevista asioista kuten varusteista, lisäelämistä ja ties mistä muusta täytyy maksaa (ns. F2P-malli). Hardcore-pelaajia tämä varmasti ahdistaa, mutta he toisaalta ovat myös ne innokkaimmat piraatit.
Musiikin suurkuluttajana ja siihen myös aika paljon rahaa käyttävänä toivon, että musiikkimaailma keksii jotain yhtä kätevää, joka tuo myös toimeentulon. Spotify ei ole sellainen asia.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
shiwan8
15.12.2012 09:29
Ei näytä toimivan F2P-mallikaan. Ainoa tapa kyniä fyrkat porukalta näyttäisi olevan pakote olla netissä kiinni pelatessa. Se toimisi jos tekniikka ei olisi taipuvainen hajoamaan.
Datapiratismin kitkemisessä on sellainen valitettava sivuvaikutus, että vastoin yleisiä fraaseja, ainoa seuraus joka siitä on on se, että hinnat nousevat. Rahaa ei siis liiku enemmän koska ne joilla ei ollut aiemmin varaa eivät osta jatkossakaan ja osa niistä joilla oli ei osta koska enää ei ole varaa.
Jos, kuten usein kuulee väitettävän, piratismin loppuminen tarkoittaisi halvempia tuotteita niin kannattaisin ajatusta. Niinhän siinä ei kuitenkaan käy, uskoisin tämän olevan selvää jokaiselle joka ymmärtää kaupankäynnin periaatteet.
Vastaa kommenttiinTällä hetkellä muiden rikollinen toiminta tuottaa minulle mahdollisuuden ostaa halvemmalla joten en tuomitse. Ikävä juttu toki niille joiden leipä kaventuu sen seurauksena eikä se oikein ole. Se on kuitenkin seurausta sekä tuotteen tuottavan tahon että kuluttajan ahneudesta.
Vastaa kommenttiin
Anonyymi
16.12.2012 12:12
Siis mitä? Osaatko sinä muka pitää jonkin asian lyhyenä ??!! (Vitsi vitsi)
"Koko elämänsä digitaalisten härpäkkeiden kanssa elänyt" = DIGINATIIVI
Katsoin sen A-Steamin, jossa keskusteli Chisu, netistä latailleen tyttären isä ja joku tekijänoikeusjärjestön johtaja. Kyllähän ne aika lailla tuntuivat palloa heittävän sinne Kulttuuriministeriön suuntaan ja odottavan toimenpiteitä sieltä suunnalta.
Kyl mäkin siellä hurjassa nuoruudessani hankin ehkä max. 2 kappaletta CD-levyjä silloiselta Mustamäentorilta Tallinnasta. Joku totesi, että siellä ei muita aitoja tuotteita myytävänä kuin kananmunat. (Tämä rikos lienee jo vanhentunut.)
Jos en ihan väärin kuullut, niin taisi soida Springsteen Obaman voitonjuhlien taustalla. Olisko ny ollu joku "We take care of our own"-biisi.
BTW. Internet kirjoitetaan isolla alkukirjaimella.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
16.12.2012 16:28
Kielipoliisin huomio - Internet tai internet, molemmat ovat oikein.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin