Hollannista kuuluu ihan kummia. Liberaalista huumepolitiikasta tunnettu maa on astumassa uudelle tielle. Kannabiskahvilat saavat jatkossa myydä tuotteitaan ainoastaan rekisteröidyille jäsenille. Saadakseen ”hamppupassin” täytyy asua Hollannissa ja yhdellä kahvilalla saa olla enintään 2000 rekisteröitynyttä jäsentä. Ulkomaalaisilla ei siis jatkossa ole asiaa coffee shoppeihin.
Käänne tulee kiinnostavaan ajankohtaan, sillä samanaikaisesti Yhdysvalloissa, tutusti erään tiukimman länsimaisen huumausainepolitiikan maassa, mennään useassa osavaltiossa päinvastaiseen suuntaan. Maailma tuntuu kääntyvän päälaelleen kannabiskysymyksessä.
Taustalla on Hollannin jo kaatunut konservatiivihallitus, joka ehti ennen hajoamistaan sohia kannabislakia isoimmin sitten vuoden 1976, jolloin alle 5 gramman hallussapito omaan käyttöön dekriminalisoitiin ja nykymuotoinen kannabislainsäädäntö pääosin luotiin.
Hollannissa tehdyn päätöksen taustalla on perustelu, jonka mukaan huumeturismi aiheuttaa haittoja. Lisäksi tuore oikeuden päätös alleviivaa järjestyshäiriöiden vähenemistä ja usean EU-kansalaisen terveyttä. Näillä argumenteilla lainsäätäjä pystyi kiertämään EU:n vapaa liikkuvuuden ja palvelujen vapaan saatavuuden pykälät.
Kannabiskahviloiden pitäjien valituksia ei hyväksytty ja ainakin lainsäädännön tasolla voidaan puhua melko radikaalista muutoksesta. Sitä ei kuitenkaan olla nielemässä ihan helpolla. Amsterdamin pormestari on eräs lain kovimpia vastustajia, sillä peräti kolmannes kaupungin turisteista vierailee coffee shopeissa ja kokeilee kannabista. Erityisen huolissaan pormestari on turismin hiipumisesta. Kannabiskahviloita edustava lakimies on puolestaan laittanut jo valituksen vetämään ja sen jälkeen edessä on vielä EU-tuomioistuin.
Mikäli tuomioistuimen päätös pitäisi läpi eri oikeusasteiden ja sopii vielä tulevan hallituksen huumepolitiikkaan, olisi asetelma tutkimuksellisesti herkullinen. Syntyykö Hollantiin aiempaa laajemmat laittomat markkinat palvelemaan turisteja? Tämä argumentti on ollut vahvasti esillä maan mediassa ja kansalaiskeskusteluissa. Pelätään, että hallinnassa ollut kannabiskäytäntö karkaa käsistä ja rikollisuus astuu kuvaan uudessa mittakaavassa. Toinen hypoteesi tietysti on, että kannabisturismi katoaa ja samalla siihen liittyneet lieveilmiöt.
Jos olisin vedonvälittäjä, saisi tulevan hallituksen lain kaataminen pienimmän kertoimen. Hollantilaiset ovat tottuneet liberaaliin mentaliteettiin eri yhteiskunnan saroilla ja kaikenlaisia kieltoja katsotaan pelon sekaisin tuntein. Amsterdam on kuuluisa nimenomaan kanavien ympärillä leijuvasta kannabiksen tuoksusta. Vaikka laki tulisi voimaan, siirtyy kauppa kaduille ja jointteja poltellaan jemmassa julkiselta katseelta.
Varsinainen länsimaisen huumausainepolitiikan jättiyllätys olisi, jos laki toimisi, ohjaisi niin hollantilaiset kuin turistitkin vähentämään kokeilu ja käyttöä ja Hollannista tulisi Euroopan huumeeton kehto (oikei, oikei, ajatus lentää nyt liian korkealla). Se vaan tuppaa olemaan niin, ettei kielloilla ole näitä hommia saatu kuriin oikeastaan missään, tai koskaan.
Kirjoitettaessa soi Land of hope and dreams -Bruce Springsteen
13 kommenttia
Anonyymi
2.5.2012 21:48
Mitäs pahaa siinä on, jos Hollannista tulisi "huumeeton maa"?
Vastaa kommenttiinKieroutuneen ajattelun maailmassa demokratia=kaikki sallittua.
Vastaa kommenttiin
Anonyymi
2.5.2012 23:53
Jos toi tapaus menee EU-tasolle, niin siitä saattaa syntyä aika makea soppa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
3.5.2012 09:52
Veikkaan kanssa tuota makeaa soppaa. Lakihan olisi toteutuessaan syrjintää ulkomaalaisia kohtaan.. Varmaan joku, ainakin toivottavasti, vie tuon komission käsiteltäväksi.*Tietty silloin annetaan Hollannille sadan vuoden siirtymäaika toteuttaa oman väestön aivopesu.
Sopivasti tuo tarkiste on *rauha*
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
3.5.2012 14:01
No ei ne täällä Hollannissa onnistuneet edes tupakointikieltolakia baareissa noudattamaan...Kun aihe oli pinnalla, baaritiskeille ilmestyi "tippipurkki", johon jokainen tupakoitsija sai lahjoittaa haluamansa määrän rahaa. Tippipurkista sitten maksettiin sakot, mikäli tupakkakieltoinspehtööri sattui saapumaan paikalle. Ja käyhyttely jatkuu edelleen...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
3.5.2012 16:15
"Mitäs pahaa siinä on, jos Hollannista tulisi "huumeeton maa"?
Kieroutuneen ajattelun maailmassa demokratia=kaikki sallittua."
Ei kai siinä mitään pahaa olisikaan. Kiellot kuitenkin tunnetusti vähentävät päihteiden käyttöä suurinpiirtein nollagradientilla.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
4.5.2012 01:52
Antidopingkuntakin (WADA) heräilemässä http://www.rt.com/sport/doping-wada-canabis-marijuana-sports-olympics-504/
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
4.5.2012 09:54
paljokohan tuosta turisti sitten saa sakkoa jos jointti kädessä kävelee adamin kaduilla
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
4.5.2012 11:37
Tääl about Turun kokoises kaupungissa oli maanantaina ainoastaan GrassCompany auki ja rekisteröityä piti et sai Shivansa. Heti nurkan takana olikin sitten ensimmäinen (hollantilainen) kysyjä, et ostinko riittävästi jos hänellekin. Eilen oli jo muutkin kahvilat availleet oviaan ja myivät vaikka ei tarvittavia asiakirjoja vielä olisikaan, vain tutuille naamoille tosin. Siitä se huumekauppa taas lähtee käyntiin.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
4.5.2012 11:44
Tupakkaa kyl kieletään kahviloissa rankasti, tiedän kokemuksesta. Cannabis lailliseksi suomessa niin vähentyy rikollisuus. Kesällä damiin, ehkä viim kerta:(
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
4.5.2012 23:40
Polttelu siirtyy turistien osalta coffee shopeista kadulla. Hankintaan tulee vain yksu välikäsi lisää. Eli paikallinen, joka ostaa coffeeshopista ja myy turisteille.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
24.5.2012 13:14
Kiellot tosiaan ei vähennä yhtään. Varsinki nuorena se vaan lisää houkutusta.. mut huumeitten käyttö on kokoajan lineaarisessa kasvussa, varsinkin kannabiksen. räjähdysmäisesti.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
1.7.2012 21:52
Olen käynyt damissa, ja tulen jokatapauksessa käymään jatkossakin.
Vastaa kommenttiinJos hampun kieltolaki ulkomaalaisille astuu voimaan, niin ostan sitä kadulta. Mikäli kadulta ostaminen on hankalaa, niin laitan päälle t-paidan jossa on hampun kuva ja kysymysmerkki.
Vastaa kommenttiin
Anonyymi
8.8.2012 14:23
Kaverini, joka asuu eteläisessä osaa Hollantia jossa tämä uusi laki on jo voimassa tiesi kertoa että tarkkuusvaakojen myynti oli räjähtänyt käsiin heti lain muututtua. Ei sinänsä yllätä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin