Lähes 20 vuotta sitten Suomen kannabisyhdistys niminen kansalaisjärjestö haki Patentti- ja rekisterihallituksesta oikeutta rekisteröityä yhdistysrekisteriin. Anomus hylättiin tuolloin Oikeusministeriössä ja valitus Korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Perustelu oli aikanaan seuraava: ”Suomen kannabisyhdistyksen tarkoitusta on sen sääntöjen 2§:n mukaan pidettävä hyvien tapojen vastaisena siten, että esitetty tarkoitus on yhteiskunnassamme vallitsevien oikeus- ja moraalikäsitysten vastainen.”
Nyt eletään vuotta 2011 ja sama kuvio on toistumassa. Taas SKY:lle tuli pakit itse haussa ja tänään käynnistyy valitusprosessi. Itse valituksen tueksi on laadittu seitsemän (erittäin) ansioituneen huumealan asiantuntijan allekirjoittama lausunto. Moni muukin asia on nyt toisin, kuten Suomen kannabisyhdistyksen tarkoituspykälä. Sen muoto oli 1990-luvun alussa: ”vaikuttaa päihdepolitiikkaan ja lainsäädäntöön siten, että kannabiksen käyttö, saatavuus ja kotikasvatus omaan käyttöön tulee lailliseksi täysi-ikäisille Suomen kansalaisille sekä tutkia kannabiksen käyttöä eri kulttuureissa ja eri aikoina.”
Nyt haetaan oikeutta rekisteröityä yhdistykselle, jonka ”tarkoitus on vaikuttaa päihdepolitiikkaan ja lainsäädäntöön siten, että kannabiksen käyttö, hallussapito ja viljely omaan käyttöön tulevat sallituiksi täysi-ikäisille sekä luodaan sääntely kannabiksen tuotantoon ja jakeluun.” Ero voi olla lukijan silmään pieni, mutta se on perustavanlaatuinen. Nykymuotoinen tarkoitus ei sisällä saatavuutta eikä laillistamista, vaan kyse on kannabiksen dekriminalisoimisesta. Viittaus samankaltaisen yhdistyksen rekisteröinnin hylkäämiseen ei ole sen vuoksi juridisesti pätevä.
Kyse on kansalaisten perusoikeudesta. Dekriminalisoinnin kannattaminen ei ole yhteiskunnassamme vallitsevien oikeus- ja moraalikäsitysten vastainen – itse tein sen viimeksi tänä aamuna Maikkarin aamu-tv:ssä. Kannabiksen dekriminalisointi on vallitseva tosiasia monessa EU-maassa kuten Hollannissa, Belgiassa, Portugalissa, Espanjassa ja Tsekeissä. Joko käytöstä, hallussapidosta tai viljelystä omaan käyttöön ei rangaista lainkaan tai voi saada pienen sakon. Kaliforniassa äänestettiin viime lokakuussa lakialoitteesta, jonka mukaan pienen kannabismäärän hallussapito ja kasvatus olisi laillistettu. Kannabisyhdistyksen kohdalla on siis kyse poliittisesta yhdistyksestä, jonka edustama näkemys on vallalla useassa maassa.
En ole itse kannabisyhdistyksen jäsen, mutten voi missään olosuhteissa hyväksyä järjestelmää, joka asettaa yhdistykset ilman juridisesti päteviä perusteluja eri asemaan. Niin pelottava ”huumemörkö” ei voi Suomessa enää olla, että se legitimoi mielivaltaisen toiminnan. EU-tasolla Kannabisyhdistyksen kaltaiset toimijat ovat tärkeitä, jopa keskeisiä, toimijoita huumausainepolitiikassa. Ne tekevät paljon yhteistyötä parlamentin edustajien kanssa ja niitä myös kuullaan toistuvasti.
Mikäli hylkäyksen perusteena käytetään edelleen muotoilua ”yhteiskunnassamme vallitsevien oikeus- ja moraalikäsitysten vastainen”, tulee esimerkiksi Kokoomusnuoret erottaa yhdistysrekisteristä samoin syin ja pikimmiten.