Asunnottomuus ja eriarvoisuus kitkettävä

  • Joona Räsänen

Viime viikolla (17.10.) vietettiin jälleen asunnottomien yötä. Luulisi, että hyvinvointivaltiossa koti olisi kaikille perusoikeus, mutta silti edelleen Suomessa on tilastojen mukaan tuhansia asunnottomia. Pelkästään nuoria asunnottomia on 1400 ja heistä pitkäaikaisasunnottomia on 300. Todellisuudessa tilanne on varmasti vielä pahempi.

Syitä asunnottomuuteen on monia, taustalla voi olla päihde-, mielenterveys- ja muita ongelmia, mutta yleensä kysymys on myös köyhyydestä. Varsinkin suurimmissa kaupungeissa kohtuuhintaisista pienvuokra-asunnoista on huutava pula ja asumiskustannukset yksityisillä markkinoilla ovat karanneet käsistä. Yhä useammin palkkatuloilla ei pysty maksamaan korkeita vuokria. Tilanne on kestämätön eikä sitä paranneta kuin ottamalla kunnianhimoinen tavoite asunnottomuuden nollatoleranssista. Tarvitsemme huomattavasti radikaalimpia toimia asunnottomuuden kitkemiseksi kuin mitä nykyisellään on uskallettu ottaa käyttöön ja niitä on alettava toteuttaa välittömästi.

Kuntien on lisättävä omaa vuokra-asuntotuotantoaan, koska yksityiset markkinat eivät sijoita kohtuuhintaiseen asuntorakentamiseen. Kuntien on myös otettava vahvempi rooli asuntojen rakentajana pelkän rakennuttajan roolin sijasta. Samalla kuntien on huolehdittava riittävästä tonttitarjonnasta valtion tukemaan vuokra-asuntotuotantoon jokaisella alueella. Mikäli kunnat eivät pysty pitämään kiinni sitoumuksistaan, kuten esimerkiksi Helsingissä on käynyt, tulee valtion puuttua tilanteeseen.

Julkisen asuntotuotannon lisääminen on olennainen osa asuntokriisin ratkaisemista. Samalla rakennusmääräykset on muutettava huomattavasti järkevimmiksi. Esimerkiksi tiiviissä yhdyskuntarakenteessa väestönsuojaa ei tarvita jokaisessa kerrostalossa, eikä parkkipaikkoja jokaiselle asunnolle.

Asuntopolitiikan toinen kompastuskivi on asuinalueiden eriarvoistuminen. Tulo- ja koulutustasoerot ovat kasvaneet aina vain vauhdikkaammin. Tämä luo turvattomuutta asuinalueille ja lisää eriarvoistumista. Pahimmillaan asuinalueiden väliset erot näkyvät myös palveluissa, kuten koulujen eriarvoistumisessa.

Eriytymiskehityksen pysäyttämiseksi perinteiset lähiöt on nostettava ensisijaisiksi kaupunkipolitiikan kohteiksi. Vanhoista perinteisistä asuinalueista tai työläislähiöistä on huolehdittava uusien hankkeiden rinnalla. Myös pienituloisella on oltava mahdollisuus valita elinympäristönsä. Samalla on huolehdittava, että kaikilla asuinalueilla on monipuolinen asunto- ja asukasrakenne. Viihtyisät asuinalueet ovat turvallisia ja niissä on myös hyvät palvelut. Erityistä huomiota on kiinnitettävä asemien, puistojen ja kokoontumispaikkojen siisteyteen, hyvään valaistukseen ja muihin turvallisuutta parantaviin toimiin. Ihmisten tulee voida liikkua yleisillä paikoilla ilman jatkuvaa pelkoa.

3 kommenttia

Anonyymi

22.10.2012 23:42

Kyllä suomessa asuntoja on. Asunnottomuus on täysin yksilön oma valinta. Fattasta saa massia kuitenkin.. Kyllä monessa kaupungissa on aivan riittävästi neukkukuutiota niille jotka niissä haluaa asua.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

23.10.2012 10:15

Miten suuri osa asunnottomista on muuten naisia?

Asuntoja ei ihan oikeasti ole tarpeeksi. Yksiöide kysyntä pk-seudulla ylittää edelleen tarjonnan. Sääntö asuntojen keskikoosta on kerrassaan naurettava.

-alemmantasonmiäs-

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

WilleWau

24.10.2012 19:44

Kiitokset Joonalle tärkeän esiinnostosta. Ensin avoin tiedote.

Leipäjono eduskuntatalolla 25.10.
http://ajankuva.blogspot.fi/2012/10/leipajono-eduskuntatalolla-2510.html

On hyvä, että ongelmakenttiä saadaan esiin ja niistä keskustellaan eri kanteilta katsoen. Ratkaisutkin löytyvät, jos sitä legendaarista poliittista tahtoa löytyy.

Rahahan ei ole ongelma. Ainakaan loputtomassa eurokuplan paikkuussa. Niin kuin tästäkin eduskunnan perustuslakivaliokunnan EVM ja vivutuspäätöksestä voi lukea. Ainakin rivien välistä:

PeVL 22/2012 vp - E 109/2012 vp
Valtioneuvoston selvitys Euroopan vakausmekanismin (EVM) rahoitustukivälineiden kapasiteetin tehostamisesta (markkinatukijärjestelyt)
http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/pevl_22_2012_p.shtml

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi