Eläkkeesi on peruutettu!

  • Mikko Sjögren

Elämme jännittäviä aikoja. Eurokriisi ei näytä hellittämisen merkkejä, Yhdysvalloissa valmistaudutaan presidentinvaaleihin ja Kiinan kuumemittaria tarkkaillaan silmälasit huurussa. Samaan aikaan Suomessa valmistaudutaan kunnallisvaaleihin. Vaalien alla on totuttu kuulemaan puheenvuoroja taloudesta, jotka särähtävät ainakin harjaantuneempaan korvaan.

Nykyinen eläkejärjestelmä rantautui Suomeen 50-luvulla. Väestörakenteemme oli tuolloin hyvin toisenlainen; suuret ikäluokat saatettiin maailmaan ja vanhoja ihmisiä oli verraten vähän. Järjestelmä perustui karkeasti ottaen siihen, että yhtä elätettävää kohti oli kolme töissä käyvää suomalaista. Mainittakoon, että downshifting-trendi ei ollut vielä rantautunut Pohjois-Eurooppaan.

Matti Vanhasen hiihtoreissun seurauksena syntynyt Työvoima 2025-raportti puhuu karua kieltä. Ennusteen mukaan Suomessa on vuonna 2025 1 400 000 yli 65 vuotiasta eläkeläistä. Jotta eläkeikä ja eläkkeiden suuruus kyettäisiin säilyttämään ennallaan, elättäjiä tulisi olla 3 700 000. Toisin sanoen, Suomen työllisyysaste muistuttaisi tuolloin lähinnä Kauko-Idän nyrkkipajaa.

Takaisin kotimaan politiikkaan. Kunnallisvaalityö on käynnistymäisillään ja kojuilta alkaa saamaan taas haaleaa Saludoa. Minusta tuntuu siltä, että suuri osa poliitikoista ei joko tiedä tai halua kertoa totuutta nuorille aikuisille. Jos olet syntynyt 70-luvulla tai sen jälkeen, et tule nauttimaan nykyisen eläkejärjestelmän eduista. Eläkkeesi on nimittäin peruutettu!

3 kommenttia

Anonyymi

9.9.2012 04:43

Olen samaa mieltä tästä eläkkeen peruuttamisesta.
Kyseiset rahat tullaan käyttämään valtion velkojen hoitamiseen, koska valtion velka on vain tulevaisuuteen siirrettyä verotusta.
Valtion velkaa tulee kotimaisista poliittisista typeryyksistä sekä luonnollisesti euroopan tason sitoomuksista (pelastamme Euroopan pankkeja).
Tänä päivänä ns. suuret ikäluokat tekevät kaikkensa, jotta heidän oma tulotasonsa betonisoidaan korkeaksi myös eläkkeellä. Samaan aikaan he painostavat kaikenlaisia hoitotakuita sekä muita "ilmaisia" terveydenhoito etuja.
Tämä on ns. sukupolvien välistä solidaarisuutta. Nuoremmat maksavat ahneen sukupolven viulut - todella kalliisti.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

9.9.2012 11:05

Jos eläkkeet perutaan, niin ihmiset hakevat rahat sossusta. Jostain he vaativat sen rahan, mikä otetaan pois.

Puuttuisivat ennemmin esim. työttömyyskorvaukseen tai maahanmuuttajien hyysäämiseen jo nyt. Jos ihminen on täysin työkykyinen, mutta mielummin makaa kotona ja nostaa työttömyyskorvauksia, niin jotainhan tälle asialle on tehtävä. Ai niin, tekiväthän ne: nostivat sadalla eurolla. Ihan mahtavaa. Ja miksi Suomi on niin tyhmä, että maksaa mamujen elämisen? Mikään muu maa ei sitä tee.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

15.9.2012 11:22

Tässä eläkekeskustelusssa tuntuu unohtuvan yksi asia,nämä ns.suuret ikäluokat on työuransa aikana tallettaneet eläkekassoihin n.150 mijardia euroa.Nyt kun he ovat tulossa ikään jossa säästöjä pitäisi alkaa nostamaan ulos,eläkeyhtiöiden johto on kauhuissaan.Että kehtaavatkin vaatia säästöjään takaisin onneksi kuitenkin ilman korkoa.He kun olivat juuri keksineet niille rahoille parempaa käyttöä,ostella kavereilta,hyviltä veljiltä asuntoja ylihintaan.Tämän logiikan mukaanhan pankitkin voisivat toimia samoin esimerkiksi yli 20 vuotta säästäneen ihmisen tilillä olevat rahat kuuluisivat automaattiseti pankille eikä niitä tarvitse palauttaa tilin omistajalle vaan käyttää esimerkiksi pankin johdon innovaatiomatkoille vaikkapa Neitsytsaarille.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi