Montako on pari?

  • Mikko Salasuo

Kun lähtee baariin, tulee usein määriteltyä kuinka pitkään aikoo istua iltaa. Aikamääre puetaan usein erilaisten metaforien muotoon. Niiden merkitys vaihtelee kovasti eri ihmisryhmien kesken. Joku lähtee piipahtamaan, toinen taas käväisemään ja kolmas bilettää koko illan.

Oman aktiivisen baareiluni aikoina meille kehittyi kaverien kanssa selkeä, mutta usein hyvin joustava kielikuvien kirjo. Lyhin aikamääre oli pyytää toista ”yhdelle”. Käytännössä se tarkoitti 2-3 tuoppia keskiolutta. Siitä harvoin lipsuttiin, sillä yleensä jollakin tai kaikilla oli aamulla pakollinen meno tai mukana oli kuski, jonka hermo muiden juttuihin petti kolmen kohdalla. Omissa kapakkaspekulaatioissamme päädyimmekin siihen, että kolmen jälkeen on vielä mahdollista lopettaa, mutta neljäs taittaa kamelin selän.

”Parille” lähteminen oli jo toinen juttu. Se tarkoitti 4-7 tuoppia, mutta sisälsi julkilausumattoman mahdollisuuden täydelle mopon karkaamiselle. Iän mukana ”parin” yläraja laski viiteen, mutta tuo karkaamisoptio pysyi yhä mukana. Vaikka ”parille” lähteminen olikin yleisin tapa, oli se myös seuraavaa päivää ajatellen kököin vaihtoehto. ”Parista” tuli pieni kanuuna, joka jäyti hiljaa mutta varmasti koko seuraavan päivän.

Lähteminen ”ravintolan päälle” oli aina varmaa desperado -meininkiä. Kun seitsemän nurkilla istahti soittoruokalan pöytään, ei kotiin päässyt ennen kahta tai neljää. Silloin oli alusta asti täysi rähinä päällä. Mikäli joku kaveriporukasta kuvitteli todella pääsevänsä ”parilla”, muut kantoivat hänelle aina tiskillä käydessään uuden kaljan. Lähes poikkeuksetta niska taittui jossain vaiheessa ja koko porukka oli ilman pidäkkeitä. ”Ravintolan päälle” lähteminen ajoittui yleensä viikonloppuihin ja seuraava päivä piti olla vapaata. Mikäli ”parille” lähteminen karkasi tähän juomisen muotoon, oli seuraava päivä mahdollisine duunikuvioineen hirveä kokemus. Aivan kauhea se oli ilman duunejakin.

Kielikuva ”ravintolan päälle” on muuten varastettu 1970-luvun Turhapurosta.

3 kommenttia

Anonyymi

4.12.2009 15:04

Omassa tuttavapiirissäni on myös eroa sillä, lähteekö "yhdelle" (1) vai "yksille" (2-3). "Parille" tarkoittaakin sitten mitä tahansa välillä 4-n. Naispuolisessa porukassa tuntuu vaikealta sanoa ääneen, että tänään aion ryypätä kunnolla, joten tuollaiset kaunistelevat kiertoilmaukset ovat tarpeen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Extempore

8.12.2009 23:47

Minä olen sitä mieltä, oikeasti, että jos ottamaan lähtee niin ottaa pitää, kauheaan darraan asti! Voi taivas kuinka ihanaa, hihkaisi entinen tyttökin kun viissenttisen linja-autosta löysi!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Extempore

8.12.2009 23:49

Kyyllä sitä moneen pystyy yhtä aikaa kun oikein yrittää! Jo mummoni sanoi muinoin että konstit on monet. Tuolloin mummo kusi, kutoi ja konttasi samanaikaisesti. Hyvä suoritus, etenkin kun ajattelee, että kyseessä oli nainen! ;-)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi