Rakastan uutisia. Aamulla työmatkalla puhelimesta katson ainakin otsikot, päivällä uutisia netistä, kotimatkalla taas puhelimesta. Seitsemältä telkusta ensimmäiset, sitten siinä välissä vilkuillaan netistä ennen illan pääjumalanpalvelusta, 20.30 uutislähetystää. Sitten vielä kymmenen uutiset, ja illalla vielä katsotaan netissä, onko jotain mielenkiintoista.
On hyvin poikkeuksellista, että yksikään lukemani uutinen vaikuttaa päivittäiseen elämääni millään tavoin. Niin käy ehkä kerran kuussa. Aika heikko hyötysuhde, täytyy myöntää.
Ampparit on hyvä uutispalvelu. Se kokoaa monen eri lähteen uutiset yhteen paikkaan. Ampparien otsikoissa on tapahtunut ärsyttävä muutos viime vuosien aikana. Ennen otsikko kertoi suunnilleen sen, mitä juttukin sisälsi, enää ei. Näiden otsikoiden tarkoitus on vain saada lukija uteliaisuudesta klikkaamaan otsikkoa. Se ei kannata. Jos jutussa olisi yhtään mitään luettavaa, kiinnostava asia olisi jo otsikossa. Näiden otsikoiden tarkoitus on peittää se, että jutussa ei ole mitään sisältöä.
Onneksi Amppareissa voi filtteröidä otsikoita. Seuraavilla säännöillä voi helposti filtteröidä roskaotsikot pois:
- Jos otsikko päättyy kysymysmerkkiin, ei juttua kannata lukea. Siinä ei ole mitään sisältöä. Ja vastaus kysymykseen on aina ei. "Meneekö Keskusareena vielä kerran täysin uusiksi?"
- Jos otsikossa on mikä tahansa pronomini, ohita artikkeli. Esimerkiksi hän(kö), tämä, nämä, näillä, näin jne. Pronomineilla piilotetaan pääasia. Jos juttu on lukemisen arvoinen, sama otsikko on muista lähteistä luettavissa oikeallakin otsikolla. "Tätä et tiennyt Martinasta"
- Jos otsikossa on "katso" tai "lue", ei kannata tehdä kumpaakaan. "Seksilista väittää tätä blondia Kiira Korveksi - katso kuvalinkki"
- Jos otsikko päätyy huutomerkkiin, ei kannata lukea "Tämä levynkansi raivostutti astronautin - haastoi oikeuteen!"
- Jos otsikossa ei sanota oikeastaan mitään, ohita se. "Taitoluistelutuloksia Finlandia Trophysta"
Roskaotsikoihin eivät syyllisty vain iltapäivälehdet. Uusi Suomi oli 90-luvulla laatulehti, nyt se on enimmäkseen roskaa. US:ssa on niin paljon roskaotsikoita että filtteröin koko lehden pois. Iltapäivälehdetkin käyttävät paljon roskaotsikoita, mutta HS:n tai YLEn en ole nähnyt näitä käyttävän.
Amppareissa voi myös filtteröidä uutisia käyttäjien antamien miinusäänten perusteella. Tämäkin toimii kohtalaisesti, mutta monet äänestävät sen mukaan, onko uutinen heidän maailmankuvansa mukainen vai ei. Äänet eivät useinkaan tarkoita, onko juttu lukemisen arvoinen, vaan kuinka yhdenmukainen se on nettiyleisön arvojen kanssa.
Ai niin, anteeksi harhaanjohtava otsikko.
2 kommenttia
Anonyymi
9.10.2010 12:37
En ole tiennyt Ampparista. Pidin paljon varsinkin, kun saa määritellä profiilinsa. Klikkasin ensitöikseni kohtaa "Ei urheilua eikä BB-päivityksiä". Paljon muutakin voi kyllä laittaa piiloon. Ei yhtään niin raskasta seurattavaa tämän jälkeen...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
shiwan8
11.10.2010 17:07
Yle on valtion tiedotuskanava ja itsekorostuksen airut. HS on puhtaasti poliittinen julkaisu sarjakuvien ja hautausilmoitusten ympärillä. Jos haluaa muuta kuin propagandaa ja roskaa, skippaa uutiset kokonaan.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin