Virtuaalinen keskisormi pystyssä!

  • Mikko Salasuo

Perusopetuslain mukainen eka- ja tokaluokkalaisten iltapäivätoiminta käynnistyi Suomessa vuonna 2004. Käytännössä kyse on siis koulupäivän jatkoksi järjestettävästä toiminnasta, jonka tarkoituksena on "tukea lapsen kasvua ja kehitystä, luoda perustaa hyville vapaa-ajanviettotavoille ja auttaa perheitä kasvatustehtävän toteuttamisessa. Lisäksi toiminnan tarkoituksena on ennaltaehkäistä riskitekijöitä, jotka liittyvät lapsen valvomattomaan ajankäyttöön ja yksinoloon".

Pikkuihmisten ei tarvitse mennä yksin keskellä päivää tyhjään kotiin, vaan he pääsevät vastuullisten aikuisten valvontaan leikkimään, liikkumaan, hääräämään ja viettämään iltapäivää. Tällainen toiminta on erinomaisen tärkeää niin lasten kuin vanhempienkin kannalta. Ihan mahtavaa duunia - I Respect!!

Kunnat "vastaavat" toiminnan järjestämisestä. Käytännössä siis joko kunta itse järjestää toimintaa tai se ostetaan kansalaisjärjestöiltä. Jälkimmäinen tapa on edullisempi ja ainakin Helsingissä ensisijainen iltapäivätoiminnan järjestämisen muoto. Mitään bisnestä homma ei totisesti ole, sillä siitä lasta kohden kaupungin maksama korvaus ei ainakaan Helsingissä kata edes todellisia kuluja. Lasten välipalat, ammattitaitoisten ihmisten palkat ja muut kulut johtavat vuodesta toiseen miinusmerkkiseen tulokseen. Käytännössä Helsinki siis "ulkoistaa" niin työn kuin rahoituksen järjestöille. Kyseessähän ovat "vain lapset", ei siihen porukkaan kannata investoida.

Niin, ja nuo työntekijöiden palkat. En ilkeä sanoa millaista palkkaa kansalaisjärjestöissä iltapäivätoiminnasta vastaaville nuorisotyön ammattilaisille maksetaan, mutta suuntaa-antavasti voin paljastaa, että se on alle puolet suomalaisten palkansaajien keskiansioista. Kyseessä on todellinen kutsumustyö, koska palkka on olematon ja vastuu lapsista suuri. Nostan hattua ja arvostan erittäin suuresti tätä työtä tekeviä ihmisiä! Se on kuitenkin tässä jutussa sivuseikka, mutta tärkeä detalji kuitenkin.

Iltapäivätoimintaan osallistumiseen liittyy jokaista lasta koskeva perheiden omavastuu. Mikäli ei ole rahaa maksaa, voi hakea maksukompensaatiota opetusvirastolta. Summa vaihtelee kunnittain ja perheen tulojen mukaan. Helsingissä hinta on periaatteessa 80-100 euroa kuukaudessa, mutta vähätuloisilla selvästi pienempi. Joka tapauksessa todella halpaa huvia, sillä pakettiin kuuluu täysi ylläpito lapselle ja aikuinen voi painaa duunia tai kitata kaljaa rauhassa aina klo 17 saakka. Mutta mitä jos vanhemmat jättävät maksut hoitamatta?

Minäpä kerron. Kaupunki laskee kaikkien vanhempien maksavan aina omavastuuosan. No näin ei tietenkään ikinä tapahdu, ei ikinä. Toimintaa pyörittäville kansalaisjärjestöille syntyy suuria luottotappiota, sillä ei lapsia voi, saa, pidä, pysty, ole eettistä heittää pois iltapäivätoiminnan piiristä: hei nyt te kaksi räkänokkaa siellä, painukaas vittuun täältä, kun vanhempanne eivät ole hoitaneet maksuja! Nou, ei ja nej!

Lapset pidetään tietenkin mukana ja pyydetään vanhempia hienovaraisesti hoitamaan maksut. Näin ei useinkaan tapahdu ja joskus viimeisenä keinona rahoja peritään ihan normaaleja väyliä. Se on kuitenkin pitkä prosessi ja tuottaa harvoin tulosta. Palkkoja ei voi maksaa esimerkiksi kolmen vuoden kuluttua, kun osa rahoista on saatu kaavittua takaisin. Moni järjestö onkin joutunut luopumaan taloudellisista syistä koko toiminnasta, sillä jatkuvat tappiot synnyttävät syöksykierteen. Näin vastuullinen toimija toisensa perään on joutunut heittämään hanskat tiskiin. Miten sitten vielä kituuttelevien järjestöjen kohdalla homma toimii?

Kaupunki ostaa jo lähtökohtaisesti alihintaan palvelun eikä korvaa maksamatta jääneiden omavastuuosien aiheuttamia luottotappiota. Käytännössä iltapäivätoiminta tuottaa aina järjestäjille pahasti persnettoa. Yleishyödyllisten yhdistysten ei ole mahdollista tai edes tarkoitus tehdä voittoa, joten jokainen jeni pistetään lasten ja nuorten elämänlaatua tukevaan toimintaan. Ja Helsingin kaupunki, niin, se pitää huolen siitä, että toimintaa toteutetaan sellaisilla resursseilla, joilla se on käytännössä mahdotonta. Mutta silti vastuulliset kansalaisjärjestöt jaksavat painaa. Tässä kohden minua alkaa oksettaa, sillä yleishyödylliset yhdistykset pistetään kustantamaan kunnille määrätyt tehtävät - niin suoraan kuin välillisesti. Vihaksi pistää, pahasti, systeemi on tässä umpivino, -kiero ja -paska!

Etova esimerkki

Istun vapaaehtoisena kansalaistoimijana luottamustoimessa, Kalliolan nuorten johtokunnassa - ja siitä ei todellakaan makseta penniäkään, sanon sen jo ennen kuin joku naljailee kokouspalkkiolla tai muilla tuloilla hommasta. Kalliolan nuoret on Helsingin suurimpia iltapäivätoiminnan järjestäjiä - tunnetusti myös erittäin vastuullinen ja ammattitaitoinen kansalaisjärjestö. Minun hermosolukkoni näiden luottotappioiden kohdalla kärvähti pahasti jo pari vuotta takaperin, kun pohdimme johtokunnassa pitääkö säästösyistä juustopalojen määrää lasten välipalalla vähentää kahdesta yhteen - emme vähentäneet. Palkat lakisääteisessä minimissä, palkkatuettuja työntekijöitä, liikuntasetelit poistettu koko henkilöstöltä, ei varaa ottaa sairastapauksiin sijaisia, nuorisotyöntekijät tekivät itse välipalat lapsille ja näin saatiin hommaa pyöritettyä. Kaikki tämä siksi, että kaupungin tuki on jo lähtökohtaisesti liian alhainen ja luottotappiot olivat ihan mahdottomat.

Kun mitään muuta ei ollut jäljellä, alettiin vakavissaan jo pohtia juustopalojen määrää. Yhtään lasta ei tietenkään potkittu pois iltapäivätoiminnasta - sellaisesta ei edes keskusteltu - kaikki työntekijät vetivät polkupalkalla tärkeää duunia ja lapset olivat turvallisessa ympäristössä koko iltapäivän. Turpaan tuli taloudellisesti kymmeniä tuhansia, joita sitten juustopalojen ja muiden lähes absurdien työntekijöiden selkänahasta revityin keinoin raavittiin loppuvuosi kasaan. Kuiville päästiin, silloinkin.

Tänään kävimme taas vuotuista keskustelua tilanteen mahdottomuudesta. Täydellinen yksimielisyys vallitsi siitä, että Helsingin vastuullisin toimija jatkaa niin kauan iltapäivätoimintaa, kun henki pihisee. Tilalle voi muutoin tulla joku helppoheikki, joka ottaa homman vasurilla ja jättää lapset toissijaiseksi - tällaisiakin toimijoita on liikkeellä. Tilanne on kuitenkin jotain järjettömyyden ja vastuuttomuuden rajamailta Helsingin kaupungin osalta. Opetusvirastossa tiedetään varsin hyvin, että nuo hullut eivät luovuta, vaan puolustavat lasten hyvinvointia ja oikeuksia hamaan loppuun. Tätä tietoa käytetään sitten toimijoiden taloudelliseen kyykyttämiseen. Se on halpamaista ja säästökohde on väärä.

Olen ylpeä paljasjalkaisesta stadilaisuudestani, mutta häpeän aivan helvetisti kaupungin tapaa säästää lasten ja nuorten ja heidän kanssaan kutsumusammatissa olevien selkänahasta. Laki määrää kunnat maksamaan iltapäivätoiminnan, mutta laissa on iso porsaanreikä, luottotappiot voi jättää muiden hoidettavaksi ja muutenkin maksaa alihintaa palveluista. Täältä tulee iso virtuaalista keskisormea niille virkamiehille, jotka vastaavat tästä asiasta. Lienette äärettömän ylpeitä kyseisestä säästökohteesta - kyllä nämä hommat hoidetaan ilman teitäkin, vaikka oikeudentuntoa kirveltää usein niin saatanasti!

Tällaista muistuttava juttu minun piti julkaista muutama vuosi takaperin Hesarin yleisönosastolla, mutta silloin se jäi. Siellä ei fingeriä olisi saanut heiluttaa, mutta täällä saa olla rosoa ja kansainvälinen sormimerkki se viuhuukin vinhasti. Suomi on aivan täynnä julkipuhetta lasten ja nuorten pahoinvoinnista ja "huolesta". Samalla kuitenkin vedetään ihan sikaa palveluiden kohdalla. Rahaa riittää milloin mihinkin Guggenheim-selvitykseen, siltahankkeeseen tai sosiaalijohtajan huonekaluihin, mutta lapsiin ja nuoriin satsataan maksimaalisen nihkeästi, jos mahdollista ei lainkaan. Jokin tässä ajassa on erittäin pahasti fucked up - vituillaan, lienee suora simultaanitulkkaus.

Tämä emotinaalinen purkaus täytyy kehystää Social Distortionin biisillä, sillä niissä on riittävästi raivoa:

Children are taught to hate
Parents just couldn't wait
Some are rich and some are poor
Others will just suffer more
Have you ever been ashamed
And felt society try to keep you down, I begin to watch things change
And see them turn around (...)

Kirjoitettaessa soi Don't drag me down (mother fucker) - SD

7 kommenttia

Franny_Berry

22.1.2013 20:26

Respect!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

23.1.2013 08:55

Oliks se nyt niin, että Helsingin kaupunginjohtajan liksaa nostettiin peräti 6:lla prosentilla ???!!!! Että kyllä sitä massia sinne yläportaisiin tuntuu aina poikkeuksitta riittävän ?? Eiks tää Pajunen oo kokoomuslainen?

Melkein nauroin ääneen, kun yks päivä joku ammattiliiton mies kommentoi jotain telkkarissa, että "kyllä nyt on asiat ihan viturallaan".
Niin, se oli siinä,kun käsiteltiin sitä suoramainosjakelubisnestä, kun siinäkin nuoret tekee n. kahden euron tuntiliksalla duunia. Voitot menee johonkin veroparatiisiin hyvin monimutkaisten yritysryppäiden kautta. Joku asiantuntija siinä sit kans kommentoi, et niin, mutku Suomen verolainsäädäntö mahdollistaa tämän.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

23.1.2013 13:36

Oon tässä kuunnellut yrittäjä Jari Sarasvuon 60 min monologeja Yle Puheesta. Onkohan niitä nyt tehty 3 jaksoa. Hän kertoi, että häntä on arvosteltu siitä, että hän ottaa niin kovat palkkiot. Hän sanoi, että kannattaa herätä unestaan, jos kuvittelee, että tämä maailma olisi oikeudenmukainen tai reilu. Kuulemma heille maksetaan, jotka puhuvat työkseen. Maailman köyhyys voitaisiin poistaa 100 rikkaimman tuloilla.

Sarasvuosta on niin elävästi mielessä Hyvät, Pahat ja Rumat jakso -80 luvulta, jossa hän suorassa lähetyksessä veti kaljaa ja jotain lääkkeitä yhtä aikaa ja oli aika huonossa kunnossa. Mikähän tempaus sekin lienee ollut ?!

Pian tulee ihanat pilkkisäät! Nassu kivasti siellä sitten ruskettuu samalla. Uutta naapuria ei kiusata ja toivoteta tervetulleeksi taloon jollain helvetin ärsyttävällä punk-musiikilla, jota kaiken lisäksi soitetaan täysillä..Eikä selitykseksi kelpaa, että "Noku se toinen alotti". (Luehan aikaisempia juttujasi, jos et muista, mihin tämä liittyy.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

26.1.2013 18:13

Hyvä että tuot asian esille! Kirjoita ihmeessä Hesarin yleisönosastolle tästä aiheesta. Hyvä ettei lapsia potkita pihalle, koska sehän ei ole lasten syy, jos vanhemmat eivät pysty/halua maksaa. Jaksan varmaan joka päivä ihmetellä, että minkä takia lapsia pitää tehdä, jos ei ole varaa heitä elättää eikä aikaa olla heidän kanssaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

28.1.2013 14:22

Kirjota sinne Hesariin tosta. Suorastaan ällöttävää, miten voidaan toimia pienten ihmisten kustannuksella.

(Laita nyt ihmeessä sukat jalkaan! )

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

12.2.2013 15:13

Hyvä kirjoitus tärkeästä aiheesta. Olin muutama vuosi sitten töissä iltapäivätoimintaa järjestävässä yhdistyksessä, joka päätti lopulta luopua toiminnasta. Taloudellinen riski oli niin suuri, että koko yhdistyksen muu nuorisotoiminta oli vaarassa loppua.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

13.2.2013 13:28

Mikko, hieno kirjoitus! Sain itse kokea rakkaan kotikaupunkimme tavan toimia tässä asiassa, kun olin esikoisemme koulun vanhempainyhdistyksen pj. Koulu ei itse saanut hoitaa ip-toimintaa, koska ei ole kaupungin koulu, joten ip-toimintaan liittyvät lähes kaikki virkamiesten tehtävät oli suloisesti ulkoistettu meille vanhemmille. Meidän tapauksessamme yhdistys joutui hoitamaan koko rahoituksen hakuprosessin, asian, jonka ei ehkä pitäisi kuulua vanhempainyhdistykselle. Me emme sentään joutuneet karhuamaan maksamattomia laskuja lastemme ystävien perheiltä...
On pakko vielä mainita, että Helsinki pystyi kuitenkin perustamaan ihan uuden viraston lasten päivähoidolle, mutta koulujen ip-toiminnasta ei kukaan taida olla oikeasti kiinnostunut
Hyvää kevään odotusta t Miriikka

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi