Ensireaktiot tuoreeseen hallitusohjelmaan ovat olleet monenlaisia. Nettikeskusteluissa joku vääräleuka ehti jo ihmetellä, miksi Elinkeinoelämän keskusliitto ja Suomen yrittäjät ovat eri mieltä hallitusohjelmasta. SY kehui, EK haukkui, ja se kyllä kertoo aika paljon molemmista.
Opiskelijajärjestöt muistivat kiittää päättäjiä kannanotossaan (1) opintotuen sitomisesta indeksiin, mutta harmittelivat sitä, että tavoite toteutuu vasta syksyllä 2014. Tummia pilviä taivaalle kasaavat puolestaan opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalle kaavaillut leikkaukset. Ote valtioneuvoston sivuilla julkaistun Neuvottelutulos-asiakirjan sivulta 85:
Kuten huhtikuussa kirjoitin (2), ammattikorkeakoulujen hallinto ja rahoitus menee lähivuosina uusiksi. Sen lisäksi yliopistojen rahoituksesta nipsaistaan n. 85 miljoonaa ja tutkimusta rahoittavalta Suomen Akatemialta lisäksi 28,6 miljoonaa, mikä kirpaissee ihan tuntuvasti yhtä sun toista yliopistoa.
Hallitusohjelman tekstiosassa säästöjä kaavaillaan hallinnon tehostamisesta, mikä onkin ihan järkevä ajatus. Jää nähtäväksi, osaavatko yliopistojen hallinnot karsia itseään opetuksen sijaan.
Ylipäätään leikkauslistan loppusumma, 300 miljoonaa euroa, ei ole kovin valtava. Se on n. 6% näiden alueiden kokonaispotista (5mrd) ja vastaa suuruusluokaltaan sitä summaa, jonka ministeriön virkamiesjohto arvioi aiemmin olevan irrotettavissa pelkästään korkeakoulusektorilta (2,8 mrd).
Eli perusmeininki, vaan ei persumeininki.
_____________
2 kommenttia
Janne
18.6.2011 23:17
No siis, lähdetään nyt vaikka siitä liikenteeseen, ettei siinä ole kertakaikkiaan MITÄÄN järkeä, että suomessa seisoo ammattikorkeakoulu joka ikisessä niemessä ja notkelmassa.
Kuntayhtymiä pitäisi muutenkin kurittaa silkasta koplaamisesta.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
20.6.2011 09:47
McJanne puhuu asiaa. Myös yliopistoja on aivan liikaa; maamme asukastiheys huomioon ottaen toimimme erittäin pahasti resurssejamme tuhlaavasti. Yhtä hölmösti ei tietääkseni toimita yhdessäkään Euroopaan maassa Suomen lisäksi. Mutta aluepolitiikka on se joka Suomessa määrää. Suomen Keskusta on sen aloittanut, Perussuomalaiset jatkaisivat mutta eiköhän hieman järkeä tule nyt politiikkaan kun nämä kaksi ovat oppositiossa. Mielestäni ainakin hallitusohjelma tuntuu järkevämmältä kuin aikoihin.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin