Terveyttä ja tehokkuutta – entäs nautintoa?

  • Mikko Salasuo

Alkoholia, huumeita ja tupakointia yhdistää niiden kaikkien määrittyminen yhteiskunnallisia toimenpiteitä vaativiksi sosiaalisiksi ongelmiksi. Toisin sanoen kyse on nautinnon sääntelystä. Viimeistään 1990-luvulla näiden nautintoaineiden sääntelyn yleisimmäksi perusteluksi ovat nousseet terveyshaitat. Karkeasti pelkistäen: lääketiede on korvannut ihmisoikeudelliset, juridiset, kulttuuriset, moraaliset, sosiaaliset ja uskonnolliset näkökulmat – ottaen päätuomarin roolin nautintojen sääntelyssä.

(Edelliseltä listalta puutuu tarkoituksella taloudellinen näkökulma, sillä Säätytalolla taas viime keväänä niin alkoholi-, lääke- kuin tupakkateollisuuskin ovat lobanneet itselleen jalansijan lääketieteen rinnalla. Siinä on tietysti jotain hyvin kieroa, että samalla kun terveysperustaisesti yritetään säännellä kansalaisten nautintoa, eräs hallituspuolue takaa kabineteissa viinureille, nappikauppiaille ja tupakkateollisuudelle hyvät toimintaedellytykset. Mutta se on ihan toinen tarina).

Palataan lääketieteen dominanssiin. Kehitystä voidaan kuvata monin tavoin. Yhtäältä puhutaan yhteiskunnan medikalisoitumisesta, jolla viitataan muun muassa sosiaalisten ongelmien määrittelyn siirtyneen lääketieteen piiriin. Hieman kärjistäen voisikin väittää lähes kuulevansa ajan hengen kuiskivan, että nykylääketiede tarjoaa reseptin hyvään elämään.

Ihmisten ovat omaksuneet tehokkaasti lääketieteellisen ajattelun ja Suomessa vallitsevaa kansalaiseetosta voikin kuvata termeillä terveily (healtism) ja terveysintoilu. Medikalisaation ilosanomasta on tullut monille uskonnon kaltainen hyvän elämän käsikirjoitus. Ajankohtaisohjelmia seuraavalle kansalaiselle syntyy väistämättä sellainen käsitys, että suomalaisessa yhteiskunnassa on vain kaksi keskustelemisen väärtiä asiaa: Euroopan talouskriisi sekä terveyden palvonta (mm. verenpainelääke-, karppaus- ja vitamiinikeskustelut).

Terveyden palvonta on tietysti ihmisten hallinnan näkökulmasta otollinen eetos, sillä se palvelee aikamme toista vallitsevaa meta-ihannetta: tehokkuutta. Hyvä ihminen on tehokas ja terve. Työssä hyvä terveys on tietenkin tehokkuuden ehto. Vapaa-ajalla taas tehokas liikkuminen, oikea ruokavalio ja muut kehon palvontaan tehokkaasti liittyvät elämäntyylivalinnat ovat terveyden ehtoja. Mitäs sitä ihminen muuta kaipaa?

Palapelistä puutuu kuitenkin osa. Se on nautinto – väitän sen olevan yksi ihmisen perustarpeista. Tästä syystä ihmiset käyttäytyvät ”epärationaalisesti” ja päihdyttävät itsensä – eivät perkeleet ymmärrä, että vain terveydellä ja tehokkuudella on merkitystä.

Terveyspuheella on onnistuttu erinomaisesti vähentämään kansalaisten tupakointia – ja erinomaisen hyvä niin. Sen sijaan alkoholiin ja esimerkiksi kannabikseen terveyspuhe tehoaakin jo paljon huonommin.

Alkoholin kohdalla suurkulutuksen terveyshaitat tunnetaan hyvin, mutta käytön omasta mielestään hallitseva kansalainen ei pahemmin terveyspuheista hetkahda. Sosiaaliset haitat olisivat keihään kärkenä monille paljon tehokkaampia. Pulmana sosiaalisissa haitoissa on kuitenkin se, että nykypäivän terveysuskovainen kansalainen nielee ainoastaan kovan lääketieteellisen näytön – sehän on ajankohtaisohjelmien väittelyistä opittua logiikkaa. Melko paradoksaalista.

Entäs kannabis. Siinä on terveyden ja tehokkuuden nimiin vannovassa ajassa pirullisen pulmallinen päihde. Lääketiede ei ole onnistunut vakuuttamaan edes itseään kannabiksen terveyshaitoista. Kun terveyskansalaiset eivät ole saaneet riittävästi kovaa näyttöä haitoista, on kannabis saanut pysyvän jalansijan nuorten aikuisten päihdekulttuurissa. Kannabis onkin liian liukas liha lääketieteen hegemonian koukkuun. Kieltolakiperusteluita pitäisi etsiä jostakin ihan muualta kuin lääketieteestä, mutta kun tuo huumekysymyskin on kietaistu ensisijaisesti lääketieteen omaisuudeksi. Hankala yhtälö.

Aikana, jolloin lääketieteellä on hegemonia sosiaalisten ongelmien määrittämisessä, odotetaan sen myös tarjoavan uskottavaa evidenssiä määrittelyjen tueksi. Sellaista näyttöä ei kuitenkaan taida olla edes lääketieteessä olemassa, joka tarjoaisi universaalisti hyvän elämän reseptin tai osoittaisi kaikenlaisen päihtymisen, nautinnon, yksituumaan vaaralliseksi.

Lääketiede tarjoaa ratkaisun lukuisiin pulmiin ja parantaa ihmisten elämänlaatua. Se ei kuitenkaan pysty selittämään kuin pienen osan ihmisyyden mysteeristä – eikä tieteenalaa ole siihen edes tarkoitettu.

Olisiko jossakin vaiheessa aika pohtia nautintoa ja päihtymystä vaikkapa filosofian tai historian näkökulmista. Ne eivät välttämättä tarjoa reseptiä hyvään elämään, mutta auttavat ymmärtämään omaa itseä ja ihmisen toimintaa paljon syvällisemmin. Niiden kautta myös monet sääntelykeinot tulisivat ymmärrettäviksi ja ehkä osa jopa paremmin hyväksyttäviksi.

Ainakaan emme yrittäisi väkisin pakottaa valtavaa - elämän kokoista - monikulmaista esinettä pieneen pyöreään laatikkoon.
.

Kirjoitettaessa soi Social D - Sick Boy

8 kommenttia

Anonyymi

13.11.2011 00:18

Omalla kohdallani "sosiaaliset ongelmat" alkoivat vasta kun lopetin dokaamisen! :D

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Heiskane_

13.11.2011 14:54

Mielenkiintoista. Kiinnostaako "valtiota" siis vain verotulot, budjetit, raha ja talous, ei loppupeleissä se ihminen tai kansalainen??

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

13.11.2011 18:09

Oletkos Mikko lukenut Jacob Sullumin kirjaa Saying Yes: In Defence of Drug Use? Jos et, niin suosittelen lämpimästi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

14.11.2011 12:37

Tehokkuuden ihannointi (ainakin näennäisen sellaisen) tuntuu olevan IN nyky-yhteiskunnassa. Olen mielenkiinnolla seurannut masennuslääkkeistä käytävää keskustelua. Viimeisimmän tilastotiedon masennuslääkkeiden käyttäjämääristä olen kuullut kasvatustieteen professori Juha T. Hakalan suusta. Hänen lukemansa perustuivat Kelan tuottamiin tilastoihin. Masennuslääkkeiden käyttäjiä on tällä hetkellä Suomessa 860 000 ja Hakala kommentoi, että ei mene kovinkaan kauan, kun tämä luku on jo ylittänyt miljoonan. Hakala on kirjoittanut juuri uuden kirjan, olikohan sen nimi nyt "Onnellinen lapsi " vai "Onnellinen lapsuuus ", jompi kumpi. Hakala kommentoi, että suuntaus ei ole kovin hyvä, jos opiskelijat valmistautuvat kohtaamaan työelämän haasteet pilleripurkki taskussaan.

Toki masennuslääkkeet ovat varmasti ihan paikallaan vakavissa masennustiloissa, mutta jos niitä aletaan määrätä jokaiseen "mielipahaan", niin silloin voi alkaa kyseenalaistaa lääkärien etiikan ja moraalin. Sekin on erittäin suuren luokan bisnestä tuo masennuslääkehommeli.
Onhan nykyisin olemassa kaikenlaisia elämänhallintakonsulttejakin. Nykyajan trendi näyttää olevan, että kaikki mahdollinen pitää kaupallistaa ja kaikella pitää päästä rahastamaan.

Suuret suomalaiset taiteilijat ovat kautta historian käyttäneet alkoholia luovuuden "vapauttamiseksi".Onhan tästä olemassa esimerkkejä ja tarinoita pilvin pimein.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

14.11.2011 12:55

Tuli vielä yhteiskunnan asettamista tehokkuusvaatimuksista mieleen, että onhan noita "vastaliikkeitä" nyt alkanut ilmaantua. Ilmeisesti Yhdysvalloista ovat lähteneet liikkeelle. Slow life ja downshifting nyt tuli ainakin mieleen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

14.11.2011 17:25

Niinhän se on että mallikansalainen kahlehtii aivonsa turvavöillä ja paahtaa täysiä kuolemanpelko pöksyissä. Ne jotka nauttii on sitten hippejä, löysiä paskoja, tyhjännaurajia ja kaikin puolin epäilyttäviä narkomaaneja.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ZOMQandBarbieQ

21.11.2011 19:43

joo, selväpäisyys on hevvetin vaikee sosiaalinen ongelma oon huomannut...oikeestaan kaikki ihmiset on jotenkin pihalla ja kukaan ei tiedä huomisesta vittujakaan:D

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ZOMQandBarbieQ

21.11.2011 19:57

nautintooo on kiva pitkittää ja kidutuksella ja nautinnolla on pienempi ero riippuen kokijasta. yleensä kun ihminen hassuttelee tekeytymällä tyhmäksi joillekkin taas järkevyys ja oikeessa olo on douppia. Ihmisen olis joo hyvä nauttia siitä et se hengittää ja pystyy duunaan kaikkee sitäkin mikä ei oo erikseen kielletty -siitäkin voi nauttia ja siitä , että on muuten vaan hillitön. Nykyäänhän douppaaaminen ja alkoholi syyllistämisen myötä ovat tulleet aika paskan makuiseksi ja ihmiset ovat alkaneet "valveutua ja tiedostaa" ja uusia liikeitä tuleee ja menee. Mä en näe ongelmana huumeita kuin oireina joilla koitetaan kestää sairasta maailmaa epätoivoisesti ja se ei kyllä oo nautitavaa -joten pidfän maailmaa terveenä:D

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi