Ensimmäinen bloggaukseni Cityssä ilmestyi syksyllä 2009. Sen jälkeen tahti on ollut täsmällisen tasaista. Kirjoituksia on ilmestynyt noin viikon välein. Tämä älähdys on numero 182. Ensi viikolla ilmestyvä viimeinen parahdukseni on numero 183. Kaikkiaan tekstiä on kertynyt lähemmäs 300 liuskaa.
Yleensä pidempiin kirjoituksiin sisältyy tietty kertomuksen (draaman) kaari. Viimeinen osa on yhteenveto. Siinä narut punotaan yhteen. Tarvitaanko 183 yksittäiseen blogiin yhteenvetoa?
Minä tarvitsen, jotta pystyn poistumaan Cityn aalloilta kunniakkaasti. Onhan kyseessä arvokas foorumi, yli 25-vuotisen historian omaava kaupunkilehti - instituutio. City on lehti, jota olen itsekin selannut 1980-luvulta lähtien tuhansia kertoja kahviloissa ja kapakoissa ja milloin missäkin.
Kaupunkikulttuuri uudistuu jatkuvasti. Samoin ihmiset, jotka elävät sykkivän kaupungin ajan hermolla. Uudet sukupolvet vyöryvät mukanaan muutosvimma ja tuore kosketus. Samalla on pysyvyyttä. Sitä on muutosta enemmän.
Eräs osa ammatistani nuorisotutkijana on mitata muutoksen ja pysyvyyden välimatkaa - sukupolvien ketjuja, rakenteita, mentaliteetteja, eetosta ja ilmentymiä. Mikä lopulta on muutosta ja mikä ajan henkeä, zeitgeistia? Siihen löytyy vastaus yleensä vasta myöhemmin, kun yksittäisistä tapahtumista on kulunut vuosia tai usein vuosikymmeniä.
Informaatioteknologia, käytän tässä Manuel Castellsin termiä Himas-kohusta huolimatta, on synnyttänyt 2000-luvulla uudenlaisia tekstuaalisen ilmaisun foorumeita. Sellaisia, jotka vielä 15-20 vuotta sitten olisivat tuntuneet hullunkurisilta. Suorastaan typeriltä. Blogi on yksi nykyajan suosituimmista kommentaari-areenoista, virtuaalinen agora kaikkien äimisteltäväksi. Usein mahdollistaen myös palautteen tai jopa vuorovaikutuksen. Jonkinlainen eksponentiaalisesti kasvanut ja avoin yleisönosastopalsta.
Oma läsnäoloni Cityssä liittyy moneen tekijään. Nostan esille muutaman. Nuorisotutkimuksessa puhutaan monikenttäisyydestä ja uudesta tutkijuudesta. Perinteisen tutkimustyön ohella nykytutkijuus on meillä läsnäoloa erilaisilla foorumeilla - eräs sellainen on eittämättä Cityn kaltainen "kasvaville aikuisille" suunnattu media. Se tarjoaa väylän pyrkiä virittämään lukijoiden ajatuksia, mutta yhtälailla saattaa omia ajatusaihioita tekstin muotoon ja julki. Kurkottaa maailmaan erilaisin puhetavoin ja vaihtelevin teemoin.
Täällä voi ihmetellä, äimistellä, fiilistellä, jakaa tietoa ja saada palautetta - itkeä, huutaa, raivota, meuhkata sekä liikkua korrektin ja epäkorrektin välisellä alueella. Viimeksi mainittu tuo tietysti mukavan lisähöysteen uusasiallisuuden ja -moralismin sävyttämään maailmaan. Saa kirjoittaa: saatana ja perkele!
Ja tietysti se yhteys nuorempaan ja vanhempaankin jengiin. Olin lopettamassa noin vuosi sitten, kun törmäsin Riku Rantalaan Hakaniemen hallissa. Avauduin hänelle tuolloin velloneesta infernaalisesta kirjoitustaakasta, johon Riku tuumasi: "Cityssä sun pitää kuitenkin jatkaa, sillä se on just oikee mesta nuorisotutkijalle". Oikeassahan Riku oli. Jaksoinkin painaa vielä vuoden päivät.
181 kirjoituksen aikana on myös omassa työssäni tapahtunut paljon. Olen sinä aikana julkaissut useamman kirjan, toimittanut muutaman ja kirjoittanut parikymmentä artikkelia sekä saattanut maailmaan kymmeniä kirjoituksia ja kaiken maailman puhinoita. Uuvuttavaa, palkitsevaa, raskasta, ihanaa, järjetöntä ja upeaa: ambivalenssien jatkuva sikermä. Psyykkisesti raatelevaa: Welcome to the New World Order, laulaisi tässä kohdin Springsteen.
Nyt keski-ikää lähestyvä (jollakin mittatikulla keski-ikäinen) ylityöllistetty ja pätkätyöhelvetistä ikuista pelastusta etsivä Nikolain särpijä yrittää hapuilla henkilökohtaisesta hallintalaitteistostaan pikkuisen jarrua (alanko tulla vanhaksi - My arse!). Jostain täytyy luopua. Työtä on aivan liikaa ja aika ei millään riitä kaikkeen - ei vaikka kuinka ukko sätkii.
Uudet ajatukset eivät synny suorittamalla. Toistan tämän kaikille niille, jotka huutavat työnantajajärjestöissä lisäämään entisestään työn määrää uusien innovaatioden ja ajatusten synnyttämiseksi: uudet ajatukset eivät synny 12 tuntisia työpäiviä tekemällä seitsemänä päivänä viikossa. Suorittamalla tulee pääosin suorite-nimistä ainetta. Se ei ole paskaa, muttei myöskään sisällä suuremmin helmiä.
On siis aika päästää ääneen joku toinen - muuten tulee vain suoritetta. Muttei kuitenkaan ihan vielä. Ensi viikolla korahdan täällä vielä kerran!
(Puhuu itselleen: olipa taatusti huonoin yhteenvedon alkuosa, jonka olen lukenut tai kirjoittanut. Melkoinen sillisalaatti. Toivottavasti saan jonkun oivaltavan nostatuksen ensi viikolla kasaan ((kuiskaa ihan hiljaa itselleen, olenko sittenkin tulossa vanhaksi? Ei saatana)).
Musiikkia soimaan! REM - It's The End of the World
Kirjoitettaessa soi REM - It's The End of the World
12 kommenttia
Franny_Berry
22.4.2013 18:47
Näin sitä loppuu Citystä kaikki hyvä :(
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
22.4.2013 21:10
Jep. Tämä blogi oli yksi harvoista lukemisen arvoisista asioista. Toivottavasti motivaatio kirjoittaa meillle tavallisillekin pulliaisille ei katoa kokonaan.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
22.4.2013 21:13
Niin, kyllähän nelkytvuotias henkilö on jo melkoinen ikämies :)..
Vastaa kommenttiinEi, no ihan vakavasti puhuen, tuo on ihan viisasta pohdintaa. Ihminen ei ole kone.
Vastaa kommenttiin
Walter de Camp
23.4.2013 00:34
Mikko, tekstisi on ollut parasta, mitä näissä blogeissa on ollut.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
23.4.2013 13:48
Ihan hyvää mättöä sulta on pääosin tullut ja mistä sitä tietää vaikka jatkaisit jossain muualla luovan tauon jälkeen jos tulee vaikka kirjoittamisesta vieroitusoireita. Never say never again vai miten se meni...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
23.4.2013 17:57
Mikko... olet aina mestari
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
23.4.2013 18:28
Suuri kiitos kirjoituksistasi!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
24.4.2013 13:29
Kiitoksia Mikko viihdyttävästä blogista.
ps. jalkapallosta tosin et tiedä mitään ;)
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
24.4.2013 22:17
Hyviä ne oli. Lähellä järjestelmää - olla lähellä ihmistä.
Ihminen joka pitää Social Distortionista on aina hyvä tyyppi. Ainoa syy miksi halusin lukea sun ekan blogin. Ja kaikki meni niinkuin odotin. Eli täytit odotukseni... Ja ilman Nikolaita. Mikä on jotain mihin itse vielä pyrin ja yritän.
Kaikkea hyvää Herralle.
T: Mies30v.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
24.4.2013 23:19
Nyt kun funtsaat sitä draaman kaaren loppuhuipentumaa, niin otas kantaa siihen, millaiset näkymät niissä stadin "hoitojonoissa" mahtaa olla :) ??
Onko siinä havaittavissa nouseva vai laskeva kehitystrendi näin niin kun viiden vuoden perspektiivillä katsottuna. Olet siis tosiaan kirjoittanu tänne jo viis vuotta, niin osasin ihan sormilla laskea.
Jäin tossa ite pohtii, et koska kampesin tänne lukemaan noita sun "horinoita", niin se oli varmaan joskus vuosi sitten elokuussa. Muistan sen siitä, kun oli jotain juttua tupakoinninista ja Sorsakosken Topi oli just kuollu keuhkosyöpään.
Mut eiks sun oo kuitenkin tänne ollu suht "vaivatonta"kirjoittaa, koska tänne voi kirjoittaa hieman vapaammin?? Mä oon ainakin tosi paljon tykänny lukee, sun teksti on niin sujuvaa. Et ihan oon koukkuun jäänynnä..
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
25.4.2013 07:46
No näin nää vuodet valuu niin nopeesti savuna avaimenreiästä taivaan tuuliin, ettei ehdi mukana pysyä. Tietysti siitä on jo kaks vuotta aikaa, kun aloin lukee tätä sun blogia. Sorsakoski kuoli siis vuonna 2011 elokuussa.
Ite oon täs huomannu, että blogi tai kolumni on just sopivan pituista luettavaa. Siihen jaksaa vielä keskittyä hyvin. Mut joku monisatasivuinen kirja, ei missään tapauksessa. Mikä on muuten blogin ja kolumnin ero?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
28.4.2013 07:27
Savon Mafia sukulaisineen poistuu viiden päivän toipumistripille Viron Saarenmaalle. Ensi viikolla Vappu, pitäkää Jumala mielessä ja housut jalassa!!
Herra Tohtorille myös iloista Vappua, ei liikaa simaa tms. Luen sitten myöhemmin viimeisen blogisi (jos uskallan).
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin