Olisi herkullista tsuumata tarkemmin nuorten alkoholin käyttöä käsittelevää lehtikirjoittelua viimeisen 40 vuoden ajalta. Haluaisin erityisesti katsoa kuinka monta juttua kertoo alkoholin käytön aloitusiän laskusta. Arvioin kirjoittelua aktiivisesti seuraavana, että lehtikirjoituksissa aloitusikä laskee 10–100 kertaa vuodessa. Tämä tarkoittaa siis sitä, että 1970-luvulta nykypäivään on laskua tapahtunut 400–4000 kertaa.
Jutuissa aloitusiän laskua todentamaan on yleensä haastateltu 15–16-vuotiaita nuoria ja toden totta, ihmeiden ihmettä: he ovat jo 40 vuoden ajan kertoneet joidenkin ikätoveriensa juovan keppanaa! Ihan uskomatonta, että juuri siinä iässä kun alkoholikokeilut tehdään, nuoret itsekin huomaavat sen. Tätä metodia käyttävät toimittajat saisivat hävetä. Jos on itse niin hölmö että uskoo subjektiiviseen kokemuspohjaiseen tietoon ja vielä yleistää sen, niin ei nuoria tarvitse nolata.
Palataanpa siihen aloitusikään. Alkoholin käyttö yleistyi nuorten keskuudessa 1960- ja 1970-lukujen taitteessa. 18 vuotta täyttäneet pojat ja tytöt käyttivät tuolloin viikoittain useammin alkoholia kuin sen koommin. Sama koski 16-vuotiaden ikäryhmää. Varmasti jotkut saivat ensikosketuksen jo 12- 13-, 14- tai 15-vuotiaina. Ensikokeilujen keski-ikä oli kuitenkin 15–16 ikävuoden hujakoilla.
Tästä sitten laskemaan. Otetaan aloitusiän laskua käsittelevien erillisten lehtijuttujen vuosimääräksi vaikkapa alakanttiin 30. Heitetään yhtä juttua kohti vaikkapa kuukauden verran aloitusiän laskua ja lasketaan. 40X30=1200, eli 1200 kuukautta. Lehtien sivuilta olemme siis saaneet tietää, että alkoholin käytön aloitusikä on laskenut viimeisen 40 vuoden aikana sadalla vuodella. Voidaan siis olettaa nykynuorten isovanhempien tai heidän vanhempiensa aloittaneen juomisen heti synnyttyään. Sitä on sitten jatkunut yhtämittaisesti sukupolvelta toiselle vuodesta 1910 saakka.
Joskus kannattaa vaihtaa levyä!