Yhteiskunta

Känni-ilta monologina  3

Tiistaina TV2 esitti Känni-ilta -teemakeskustelun suorana lähetyksenä. Mukana oli paljon populaa, mutta nykytapojen mukaan joukko ei edustanut asiantuntijoita, vaan pikemminkin rupattelemaan oli valittu mahdollisimman vastakkaisia mielipiteitä omaavia henkilöitä, omia poliittisia ja taloudellisia intressejä ajavia persoonia ja nimekkäitä kyökkipsykologeja - tehtiin siis viihdettä. Esimerkiksi Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen, Nuorisotutkimusverkoston, yliopistojen ja ennen kaikkea THL:n alkoholitutkijat loistivat poissaolollaan - eikä heitä ollut sinne kutsuttukaan. Mirjam Kalland Mannerheimin lastensuojeluliitosta oli ainoa todellinen substanssiasiantuntija - Pekka Puskaa en tässä yhteydessä sellaiseksi laske.

Vedän seuraavassa Känni-illan monologina siten, että esitän näkiksen samoihin teemoihin ja samassa järjestyksessä kuin TV2:n ohjelmassa. Tässä siis minun Känni-iltani.

1. Pitäisikö ravintolan aukioloaikoja lyhentää?

Sillä ei vähennetä alkoholin kokonaiskulutusta, sillä aamun pikkutunneilla nautitaan erittäin vähäinen määrä kaikesta alkoholista. Kokonaan oma asia ovat järjestyshäiriöt. Päivi Räsänen viittasi norjalaiseen tutkimukseen, jonka mukaan häiriöt vähenivät vuonojen maassa tehdyssä kokeilussa - viittaus kyseiseen tutkimukseen on tässä kelpaamaton, sillä lähtöasetelma oli hyvin erilainen. Laaja tutkimuskokonaisuus löytyy vaikkapa Briteistä - John Hopkins Yo:sta, jossa havaittiin nimenomaan aukiolojen porrastamisen olevan toimivin vastaus järjestyshäiriöihin. Lisäksi tutkijoiden suosituksesta lisättiin liikennettä aina tietyin tasatunnein, jolloin isojen kapakoiden sulkeuduttua porukka katosi nopeammin koteihinsa - tappelut vähenivät. Vastaus on siis, ettei lyhentäminen paranna tilannetta, vaan nimenomaan järkevä porrastus on tärkeää ja esimerkiksi tehostetuin liikenneratkaisuin voidaan saada järjestyshäiriöt vähenemään. Jos koko Stadin yöelämän jengi paukkaa tasan kello 02.00 kahteen tai kolmeen paikkaan jonottamaan busseihin ja juniin, on edessä verisiä öitä.

2. Puistojuopottelu

Julkijuopottelu on kiellettyä, mutta puistojuopottelussa poliisi toimii tuomioistuimena - päättää siis kuka dokaa siististi ja kuka ei. Tämä on kovin kinkkinen, miten yhdistää rikas kaupunkielämä, lasten suojeleminen puisto-ördäämiseltä ja poliisin kestämätön rooli. Täyskielloin ei tätä juttua kyllä ratkaista, vaan tarvitaan arkijärkeä. Stadissa voitaisiin lähteä vaikka kokeilemaan sellaista, että aivan ydinkeskustan puistoissa - Espa, Kaivari, Töölönlahti ja Tokoinranta - ei saa kuppia ottaa, mutta sivummalla nykyinen käytäntö jatkuisi ennallaan. Näin näkyvimmillä paikoilla ei juopoteltaisi ja homma ei olisi läsnä jatkuvasti koko keskustan alueella - ei lasten tai aikuisten silmissä. Samalla kuitenkin yksilönvapaus tissutella auringossa säilyisi. Voipi olla, ettei lainsäädäntö tähän taivu, mutta taivutetaan sopimaan. Jos lyödään päälle täyskielto, ei sitä noudateta ja poliisin nykyresurssein hommasta tulee vain teoreettinen kielto - fiasko.

3. Kokonaiskulutus

Voi äiti. Suomessa juodaan suomalaisella tavalla 12,2 litraa per naamari absoluuttista alkoholia, viittaukset Saksaan tai muihin saman tason kokonaiskulutuksen maihin on typerä. Kokonaiskulutus on Suomessa mittari, joka on tärkein indikaattori (uskomatonta, mutta melkein korreloi) alkoholista aiheutuviin terveyshaittoihin ja alkoholikuolemiin - täysin vastaansanomaton fakta. Sen sijaan, että moititaan kokonaiskulutuksen käyttämistä mittarina, napataan rinnalle ja kohteeksi myös humalajuominen. Nämä kaksi mahtuvat Suomeen rinnan. Pyritään siis alentamaan kokonaiskulutusta ja vähentämään humalajuomista, keinot ovat erilaiset, mutta molemmissa kohde oikea.

4. Keppana Alkoon ja kakkonen tilalle

Miksei niin, että kakkonen laajasti tarjolle ja pyritään ohjaamaan kuluttajien kysyntää esimerkiksi hintapolitiikalla siihen. Jos vaikka kolmannes siirtyisi kepusta kakkoseen, niin kokonaiskulutus vähenisi. Itse olisin aikanaan juonut mieluummin vähän miedompaa olutta ja kakkonen olisi ollut tervetullut vaihtoehto. Pointtini on, että mustavalkoisen joko-tai -vaihtoehdon rinnalle mietitty keskitie.

5. Mainonnan näkyvyys

Mielikuvamainonta pannaan, alkoholimainonta pois urheilusta ja muutoinkin alkoholin kauppaaminen elämäntyylivalintana pois julkisuuskuvasta. Totta helvetissä kattoon nostattavat siiderimainokset ovat suunnattu tietyille ikä- ja väestöryhmille. Sellaista mainosta ei ole olemassa, johon olisi sisäänkoodattu mekanismi, ettei se vaikuta alaikäisiin - mainonta ei taatusti ole niin kehittynyttä, että se uppoaa 18-vuotiaalle, muttei 17-vuotiaalle. Alkoholin läsnäolo arjessa uusintaa suomalaista alkoholikulttuuria ja ei ainakaan vähennä juomista. Aikuiset osaavat ja voivat tehdä valintansa ilman mainontaakin. Homma olisi paketissa nopeasti, mutta alkoholiteollisuus ja siitä rahaa tekevät muut toimialat sekä niiden talutusnuorassa olevat poliitikot lyövät kapulaa rattaisiin.

Synteesi - löperöä viihdekeskustelu siinä oikeassa Känni-illassa, josta ei juuri kansalle isoja argumentteja pureksittavaksi jäänyt - tylsää jankutusta. Omani ei tasoltaan ole ehkä yhtään parempi, mutta ainakin dynaamisempi puheenvuoro.

Niin tai näin, niin alkoholi tappaa enemmän työikäisiä kansalaisia kuin mikään muu sairaus, aiheuttaa valtavasti inhimillistä tuskaa, lapsille vakavia traumoja ja muita haittoja ja paljon muuta kärsimystä. Toisaalta alkoholi on myös tärkeä sosiaalinen voiteluaine ja hiprakassa on helvetin kivaa. On siis olemassa iloista ja tuhoisaa juomista. Jos yksittäiset ihmiset viitsivät miettiä muutakin kuin vain omaa napaansa, saisimme varmasti aikaan sellaisen keskitien, jolla tuo haitallinen ja tuhoisa puoli saataisiin laskemaan.

Lopetan keskitielle tarkoitushakuisesti johdattelevaan kysymykseen: Alkoholimainonta lisää tutkitusti kulutusta - kertokaa siis minulle miten ja miksi juuri teitä haittaa se, että kiekkokaukalon keskellä lukee Karjalan sijaan vaikkapa Juhla Mokka?


Mystinen vinkkimies  6

Tänään nousi otsikoihin juttu poliisin vinkkimiehestä, joka oli saanut kaikessa hiljaisuudessa Kouvolan hovioikeudelta "vapaudut vankilasta" -kortin. Kaverin hallussa oli kaikkiaan melkein kilo heroiinia. Itse juttu ei ole mikään tuore, vaan tapahtui jo 2000-luvun alussa. Se ponnahti kuitenkin uudelleen pintaan, kun STT sai syyttäjän tekemään valistuslupapäätökseen - kielteisen sellaisen.

Tapaus oli osa huumepoliisin virkarikoshässäkkää, jonka myrskyn silmässä oli vuosina 2007-2009 Helsingin poliisilaitoksen huumepoliiseja. Koko tapaus oli aikanaan todella kummallinen ja esimerkiksi syyttäjä kertoi poliisien uhkailleen häntä, asiaa koskevia nauhoitteita tuhottiin ministeriössä ja paljon muuta hämmentävää. Poliisit todettiin lopulta syyttömiksi.

Erilaisia spekulaatioita tapahtumien todellisesta luonteesta olisi aina salaliittoteoria-kirjaan saakka. Niitä, kuten nyt julkisuuteen ponnahtanutta vinkkimiesjuttua on maallikon mahdoton arvioida, sillä materiaali on niin monilta osin salaista. Jotakin kovin outoa kuviossa kuitenkin on - ja tämä ei ole viittaus poliisien syyllistyneen mihinkään.

Vanha haava aukesi nyt uudelleen. Huumausainerikollisuus on rangaistuksiltaan erittäin vakavaksi määriteltyä ja jokin on pahasti vialla, jos kilon kokoinen heroiinierä peitetään salaisilla päätöksillä. Kilon hepoa saa siis anteeksi, mutta mihin raja vinkkimiesten tekemissä teoissa asetetaan?

Kansalaisena voi tässä kohdin vain hämmästellä oikeuskäytäntöjen läpinäkymättömyyttä. Kuinka luottaa valtavan paksun savuverhon läpi siihen, että mikään koko sekamelskassa on sitä, miltä se näyttää - tai pikemminkin ei ole sitä, miltä se näyttää.

Tästä muutenkin vinksahtaneessa "maan tapojen", arveluttavien poliittisten kytkösten, jemmattujen Tiitisen-listojen ja Kreikka-sopimusten, Dragsvikien, lautakasojen ja Ilkka-kanervojen ajasta puuttuikin enää se, että oikeuslaitoksen uskottavuus alkaa kansalaisten silmissä horjua huumausainerikollisuudenkin saralla. Ollaan niin pirun tomeroita, kun kyse on yksittäisen pilviveikon tai kotikasvattelijan rankaiseminen, mutta annas olla, kun pitäisi mittauttaa poliisin toiminnan rajoja.

Kaikki toki tiedämme, ettei tätäkään vinkkimiesjuttua kukaan parin viikon kuluttua muista. Saamme lukea pari päivää lehdistä erilaisia eriskummallisia selityksiä, muttei mitään asiaa selventävää.

Tämä on nyky-Suomessa sitä niin kutsuttua läpinäkyvyyttä, kuten viime vuosien jatkuvat, toistuvat ja kummalliset kiemurat ovat osoittaneet. Kaikki tuodaan avoimesti kansalaisten arvioitavaksi, paitsi politiikan sotkut ja viranomaisten tallustelu harmaalla vyöhykkeellä. Suljetaan mapit ja lyödään leima "salainen" päälle.

Ai niin, heroiini ja se vinkkimies. Millaisin vinkein selviää minimissään 6-8 vuoden ehdottomasta vankeustuomiosta ilman rangaistusta? itselläni ei ole heittää edes villiä arvausta - tai tietysti Hans Assmannin ja Alpo Nyrösen voisi tähänkin tarjota.

Russellin Tompan torstain keikan kunniaksi suosituksena on East of Woodstock, West of Vietnam


Hollannin kannabislain U-käännös  13

Hollannista kuuluu ihan kummia. Liberaalista huumepolitiikasta tunnettu maa on astumassa uudelle tielle. Kannabiskahvilat saavat jatkossa myydä tuotteitaan ainoastaan rekisteröidyille jäsenille. Saadakseen ”hamppupassin” täytyy asua Hollannissa ja yhdellä kahvilalla saa olla enintään 2000 rekisteröitynyttä jäsentä. Ulkomaalaisilla ei siis jatkossa ole asiaa coffee shoppeihin.

Käänne tulee kiinnostavaan ajankohtaan, sillä samanaikaisesti Yhdysvalloissa, tutusti erään tiukimman länsimaisen huumausainepolitiikan maassa, mennään useassa osavaltiossa päinvastaiseen suuntaan. Maailma tuntuu kääntyvän päälaelleen kannabiskysymyksessä.

Taustalla on Hollannin jo kaatunut konservatiivihallitus, joka ehti ennen hajoamistaan sohia kannabislakia isoimmin sitten vuoden 1976, jolloin alle 5 gramman hallussapito omaan käyttöön dekriminalisoitiin ja nykymuotoinen kannabislainsäädäntö pääosin luotiin.

Hollannissa tehdyn päätöksen taustalla on perustelu, jonka mukaan huumeturismi aiheuttaa haittoja. Lisäksi tuore oikeuden päätös alleviivaa järjestyshäiriöiden vähenemistä ja usean EU-kansalaisen terveyttä. Näillä argumenteilla lainsäätäjä pystyi kiertämään EU:n vapaa liikkuvuuden ja palvelujen vapaan saatavuuden pykälät.

Kannabiskahviloiden pitäjien valituksia ei hyväksytty ja ainakin lainsäädännön tasolla voidaan puhua melko radikaalista muutoksesta. Sitä ei kuitenkaan olla nielemässä ihan helpolla. Amsterdamin pormestari on eräs lain kovimpia vastustajia, sillä peräti kolmannes kaupungin turisteista vierailee coffee shopeissa ja kokeilee kannabista. Erityisen huolissaan pormestari on turismin hiipumisesta. Kannabiskahviloita edustava lakimies on puolestaan laittanut jo valituksen vetämään ja sen jälkeen edessä on vielä EU-tuomioistuin.

Mikäli tuomioistuimen päätös pitäisi läpi eri oikeusasteiden ja sopii vielä tulevan hallituksen huumepolitiikkaan, olisi asetelma tutkimuksellisesti herkullinen. Syntyykö Hollantiin aiempaa laajemmat laittomat markkinat palvelemaan turisteja? Tämä argumentti on ollut vahvasti esillä maan mediassa ja kansalaiskeskusteluissa. Pelätään, että hallinnassa ollut kannabiskäytäntö karkaa käsistä ja rikollisuus astuu kuvaan uudessa mittakaavassa. Toinen hypoteesi tietysti on, että kannabisturismi katoaa ja samalla siihen liittyneet lieveilmiöt.

Jos olisin vedonvälittäjä, saisi tulevan hallituksen lain kaataminen pienimmän kertoimen. Hollantilaiset ovat tottuneet liberaaliin mentaliteettiin eri yhteiskunnan saroilla ja kaikenlaisia kieltoja katsotaan pelon sekaisin tuntein. Amsterdam on kuuluisa nimenomaan kanavien ympärillä leijuvasta kannabiksen tuoksusta. Vaikka laki tulisi voimaan, siirtyy kauppa kaduille ja jointteja poltellaan jemmassa julkiselta katseelta.

Varsinainen länsimaisen huumausainepolitiikan jättiyllätys olisi, jos laki toimisi, ohjaisi niin hollantilaiset kuin turistitkin vähentämään kokeilu ja käyttöä ja Hollannista tulisi Euroopan huumeeton kehto (oikei, oikei, ajatus lentää nyt liian korkealla). Se vaan tuppaa olemaan niin, ettei kielloilla ole näitä hommia saatu kuriin oikeastaan missään, tai koskaan.


Ahneuden hajottama kansalaiskokemus  1

Silmiini osui Ilta-Sanomien verkkosivuilla juttu suomalaisesta Janne Makkosesta, jonka Youtubeen tekemiä jääkiekkovideoita on nostateltu aina Amerikassa saakka. Jutun mukaan hän on saanut kehuja NHL:ltä, TSN:ltä ja ESPN:ltä. Aikamoinen uroteko nuorelta jäppiseltä, joka on tehnyt tuotoksen harrastajapohjalta.

Menin Tubeen vilkaisemaan kaksikymppisen suomalaisen tuotoksia ja olivathan ne komeaa visuaalista kerrontaa. Erityisesti huomioni kiinnittyi videoon 'Nothing Is Over' - Suomi MM 2011 (Hope Dies Last Vol2. Siinä Makkonen onnistuu hienon audio-visuaalisen kollaasin avulla avaamaan jotain herkkää suomalaisuuden ja jääkiekon välisestä suhteesta - uskoa, toivoa, rakkautta, pettymyksiä, pettymyksiä, pettymyksiä ja voittojen tuomaa huumaa.

Suomalaisille jääkiekko on kuin jalkapallo sivistyskansoille. Se herättää intohimoja ja suuria tunteita ja lähes koko kansakunta pysähtyy hetkeksi seuramaan omien poikiensa otteita jäällä. Siinä on myös paljon perinteisen karnevaalin piirteitä. Karnevaalin aika on vastakohta työlle ja protestanttiselle etiikalle. Se on naurun, hauskanpidon ilakoinnin, rajojen rikkomisen, torijuhlien, hassun pukeutumisen ja ylösalaisin käännettyjen valtasuhteiden aikaa - hetki toisenlaista todellisuutta koko kansalle.

Pohjoismaisessa karnevaaliperinteessä viina on läpi vuosisatojen virrannut. Satu Apon tutkimien kansaperinnekertomusten mukaan erityisesti karnevaalien aikaan viina on ollut Suomessa "köyhien aarre", joka nostaa heidät pieneksi hetkeksi herrojen rinnalle. Jääkiekon, karnevalismin ja alkoholin suomalaisen pyhän kolmiyhteyden voisi tiivistää Antero Mertarannan usein kuultuun selostusotteeseen: Nyt huudetaan!!!

Edellisen valossa on pakko laajentaa viime viikon toteamustani, että jääkiekkoliiton sikamainen ahneus lippujen hinnoissa on syvältä. Uskon kisojen muuttamisen ainoastaan markkinaliberalistiseksi rahastuskoneeksi olevan vaikutuksiltaan ennakoitua järisyttävämpi. Tavallisten kansalaisten katsomokokemusten jäädessä puuttumaan, otteluiden siirtyminen maksukanaville ja muutenkin läpituotteistettu tapahtuma tukehduttaa karnevaalin.

Kun karnevaali tukehtuu, kuolee samalla kollektiivinen into - vuotuinen poikkeustila - kansakunnan vuodenkierrosta. Sellainen negatiivinen kierre kumuloituu. Kun tappaa pienen osan jaettua, ei se ole enää lainkaan kaikkien yhteistä ja karnevaali menettää merkityksensä. Suurten kaupunkien baareissa voi istua vielä joitain innokkaista karnevaalin viettäjiä Suomi-paidoissa, mutta kotisohvien suuret massat elävät arjen kudelmissa ilman poikkeustilaa. Ei ole tai tule juhlaa, ei juopotella ilman karnevaalia, ei hassuttelua tai pukeutumista, eikä jaettua, ei kokemusta.

Jääkiekko ei kuulu suurimpiin suosikkilajeihini ja Kummola edustaa minulle sellaista eetosta ja taantumusta, joka on saattanut suomalaisen urheiluliikkeen henkiseen alennustilaan. MM-kisojen ympärille rakentuva karnevaalihenki on kuitenkin myös minulle, kuten suurelle osalle kansasta, tärkeä vuotuinen rituaali. Suomi on vuosikymmenten aikana kokenut jääkiekon kautta sellaisia kollektiivisia emootioita, joita tämä kansa kaipaa ja tarvitsee.

Outoa puuhastelua, toteaisi yhteisöllisyyden perään haikaileva humanisti jääkiekkoliiton touhusta. Sen sijaan tässä ajassa kiinni oleva realisti löisi humanistia olalle ivallisesti hymyille: elämme pikavoittojen ja ahneuden aikaa veli hyvä, tyhmyyden myös, mutta sitä eivät pikavoittojen pöhöttämät vielä ymmärrä.

Tässä on linkki Makkosen komeaan videoon.
http://www.youtube.com/watch?v=QXKSHinl6kQ&feature=plcp

Suosituksena taas musiikkia, joka soi nyt, siis Russellin Tomppaa.


Ihmisten ja parhaiden ihmisten karnevaalit  5

Eilisiltana Kallion kadut olivat tupaten täynnä opiskelijoita. Iloinen haalarijengi muistutti keväästä ja vapun lähenemisestä. Fiilis näytti olevan korkealla. Porukka velloi edestakaisin pitkänä vanana aina Aleksis Kiven kadulta Ympyrätalolle saakka. Omakin mieliala kohosi keväiseksi.

Tänä vuonna kevään karnevaaliaikaan ajoittuvat myös jääkiekon MM-kisat 2012. Olen itse kierrellyt vuosien varrella jalkapallon arvokisoja ja tunnelma pelikaupungeissa on aina komeaa. Vuoden 2006 MM-kisoissa Dortmundin keskustassa arvioitiin olevan 2 miljoonaa ihmistä liikkeellä ennen Brasilia-Japani -peliä. Ihan uskomaton karnevaali ja käsittämätön tunnelma, kun satojen kansallisuuksien edustajat juhlivat yhdessä.

Bulgaria-Espanja vuonna 1998 oli myös ikimuistoinen kokemus Lensissa, Ranskassa. Pikkukaupunki oli aivan täynnä kisaturisteja, aina lapsista vanhuksiin. Molempien joukkueiden fanit muodostivat satojen metrien letkat, jotka kiersivät peräperää samaa reittiä. Espanjan fanijoukkoa johdatti tietysti Manolo rumpuineen. Bulgarialaisletkan kärjessä etenivät puujaloilla kävelleet taiteilijat ja takana puhallinsoittimet pauhasivat.

Kaksi tuntia ennen pelejä ihmiset suuntaavat stadioneille, joissa on rytmiryhmää lähes kaikista ikä- ja sosiaaliluokista. Eräs 2000 EM-kisoissa liftarina kyytiin nappaamamme unkarilaisopiskelija oli hankkinut kolme 80 markan lippua ja säästi etenemällä kaupungista toiseen peukalokyydillä. Aitoa futis-spirittiä.

Jääkiekon MM-kisoissa 2012 ei kovin hääppöistä karnevaalia sovi odottaa - tai ainakaan toivoa. Lippujen hinnoittelu on tehnyt karkeloista ainakin minun silmissäni urheilun antikliimaksin. "Köyhät kyykyyn ja paskasakki pysykööt poissa", voisi hyvin olla kisojen iskulause. Tuosta sloganista joku räppäri voisi muuten tekaista kisoille tunnusbiisin.

Millaisen hersyvän ihanan kevätkarnevaalin järjestävät ihmiset, jotka maksavat 155-200 euroa per lippu katsomaan kotijoukkueen pelejä? Samppanja varmasti virtaa katsomoissa ja pelien jatkot lienevät Kämpissä tai Kalastajatorpalla. Oikein todellinen kansanjuhla, perhejuhla, torilla tavataan ja muuta koko-kansan-kivaa: Hyi helvetti, miten ällöttävää.


Käännekohtia  1

Elämänkulku muodostuu erilaisten elämänvaiheiden ketjusta. Se ei samalla tavoin ole ennalta määritetty "kaari" kuin aiemmin. Lapsuuden, nuoruuden, nuoren aikuisuuden ja aikuisuuden rajat ovat häilyviä sekä lomittuvat toisiinsa. Tämä synnyttää elämäntapojen kasaumia, jotka ovat usein hankalasti toisiinsa sovitettavia. Mutta mistä luopua ja milloin?

Elämänvaihe, joka venyy ja jota pidentää mieluusti, on nuori aikuisuus - tai voidaan puhua myös pidentyneestä nuoruudesta. Siihen liittyvät tavat ja tottumukset muotoutuvat opiskelun ja työelämän aloittamisen lomassa. Vapaus flaaneerata ja pyöriä kapakoissa ovat nykyajan ihanteita, sellaisia, joita nykyajan mediakuvasto tarjoaa eräänä hyvän elämän mittana - sex, alcohol and rock'n' roll.

Kun kilometrejä alkaa karttua mittariin, tulee elämään mukaan työelämän kasvaneet vaatimukset. Siinä 30-35-ikävuoden nurkilla syntyy paradoksaalinen tilanne, kun lopulta olisi taloudellisia resursseja elää korkealla ja kovaa, alkaakin työelämä ja hiljalleen ikääntyvä keho häiritä hilpeästi svengaavaa menoa - jumalauta, kauhea vanhuus, sanoisi Repomiehen Rauno.

Koska kyse ei ole elämänkulun "perinteisistä" käännekohdista - perheen perustaminen, lapset, tms - tulee elämästä tasapainottelua kasaantuneiden tapojen, tottumusten ja mahdollisuuksien kanssa.

Vauhdista ja vaarallisista tilanteista ei kukaan halua luopua, joten yritys elää päällekkäin ohituskaistalla (fast lane:lla) ja työelämän tehokkuuskaaoksessa muodostuu todelliseksi taitolajiksi. Kuinka yhdistää kymmentuntiset työpäivät, vinhat pitkät viikonloput ja pysyä fittinä - olematta maanantaisin se Leevi & the leevingsin laulama työpaikan sonni, porsas sekä apina, joka tuijottaa krapulassa vessan seinään?

Minusta ei totisesti ole antamaan kellekään elämänohjeita, sillä itsekin jouduin käymään tien kantapään kautta - ja kyllä joo, olin myös se apina ja tuijottelin moniin seiniin. En siis edes yritä vastata siihen: miten asiat pitäisi tehdä. Sen sijaan setäilen pitkästä aikaa. Tarinoin näkemäni ja tietämäni pohjalta, kuinka elämän ohituskaistalla ja työhulluuden yhteiskunnassa, molemmissa samanaikaisesti, täysillä tasapainoilevan hyvin äkkiä käy - köpelösti tietysti, ainakin setäilyn diskurssissa.

Ensin liikkuminen ja liikunta loppuvat tyystin. Se näkyy olemuksessa yllättävän nopeasti kolmenkympin jälkeen. Nahistuminen ei näy vain kiloina vyötäröllä, vaan koko olemuksessa ja kasvoissa. Työteho kärsii, kun aivo ei toimi alkuviikosta ja työt alkavat kasaantua. Kynttilä palaa isolla liekillä kahdesta päästä ja sitten iskevät erilaiset mielenterveysongelmien oireet: työuupumus, masennus tai vastaava.

Nuorena ihminen kuvittelee olevansa kuolematon, mutta nuo salakavalat oireet kropan ja mielen liiasta piiskaamisesta voivat lyödä laakista nurkan takaa päähän - olen nähnyt ihmisen putoavan seisovilta jaloilta, kun psyyke ja fysiikka ovat painettu liian tappiin liian monella saralla.

Ja nyt se setäläppä. Juhlikaa nuorena, mutta muistakaa, ettei se ole ikuista. Välillä kannattaa tarkistaa passista oma syntymävuosi ja miettiä vauhdin hölläämistä. Sedän on hirveä katsoa, kuinka porukkaa lakoaa jahdatessaan äärimmäisyyttä elämän kaikilla areenoilla.

Ei tämä elämä lopulta ihan kurjaa keskikaistallakaan ole.

PS. Musiikkina haluaisin suositella jotain hyvää, mutta yllä oleva liippaa niin läheltä eräälle ihanalle ystävälleni suorittamaa ohjeistavaa avautumista, että soitan hänen mielikseen Madonnaa. Tekihän se täti-ihminen joskus oikein kelpoisia biisejä, vaikka enää niitä ikäihmisenä "lip syncina" keikoillaan hyräileekin.


Työkulttuurin varjotodellisuus  12

Aamulehden ex-päätoimittaja Matti Apunen jyrähti hiljan, että alkoholin käyttöä peitellään työpaikoilla. Mennä vuosina olemme olleet Apusen kanssa Aamulehden sivuilla kovasti erimielisiä useista asioista, mutta nyt taisi löytyä yksi yhteinen mielipide.

Heti perään pitää korostaa, että tulokulmani asiaan poikkeaa jaetusta mielipiteestä huolimatta Apusesta. Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtajana Apusen intressit eivät taatusti ole ensisijaisesti humanistislähtöisiä. Itse taas ammennan näkemykseni tässä asiassa ennen muuta inhimillisen kärsimyksen ja pahoinvoinnin aineksista.

Alkoholi kuuluu niiden vaikeiden asioiden joukkoon, joista Suomessa vaietaan. Olen ajatellut "vaikenemisen" olevan jo kliseistä historian havinaa, mutta törmään siihen edelleen eri muodoissa lähes päivittäin. Kyse ei tietenkään ole kuin toisinaan alkoholista, mutta samaan laariin menevät työpaikkakiusaaminen, sosiaaliset lähisuhteet, perhe-elämän ongelmat ja monet muut asiat. Niistä me suomalaiset totisesti osaamme vaieta, mutta ennen muuta näytellä ikävät asiat pois arjesta.

Työpaikoilla elääkin rinnan julkilausuttu "virallinen" työkulttuuri ja toisaalta vaikenemisen muurin takana piilotteleva epävirallinen kulttuuri - "kaikki on iloisesti ja hyvin" -näyttelemisen kulttuuri. Jälkimmäisestä ei puhuta tai pukahdeta. Se on suomalaisen työkulttuurin varjotodellisuus, kollektiivinen näytelmä, jossa kaikki pysyvät tiukasti omissa rooleissaan.

Tuotamme tällä käyttäytymisellä kasaantuvia ongelmavyyhtejä. Vaikenemme asiat pois, kunnes ongelman koko on liian valtava. Valtavat ongelmat eivät purkaudu enää puhumalla, vaan edessä on aina isoja toimia: alkoholismin hoito ja työsuojeluviranomaisten puuttuminen sekä lukusille ihmisille surua, tuskaa ja pahaa mieltä.

Olemme kansanluonteeltamme mahdollisimman vaikea maaperä varhaiselle puuttumiselle. Vaikenemme sujuvasti kahdella kielellä ja annamme ongelmien kasvaa ja kasvaa, vaikka ennalta ehkäisevä ajattelu olisi lähes aina kaikkien etujen mukaista.

Suosituksena 41 Shots (American Skin). Springsteenin kannanotto Trayvon Martinin murhaan. Alun perin kirjoitettu Amadou Diallon ampumisen jälkeen vuonna 2000. Poliisi ampui tuolloin aseettomaan koulupoikaan 41 luotia, kun tämä kaivoi henkaria käskystä esiin. Ei tuomioita, itsepuolustusta. 41 luotia.


Kuka napsii pameja?  11

Harva tulee ajatelleeksi, että alkoholin ja kannabiksen jälkeen yleisin tapa päihtyä on rauhoittavien uni- ja kipulääkkeiden päihdekäyttö. Viimeisen 20 vuoden aikana lääkkeiden päihdekäyttö on väestötasolla kaksinkertaistunut, 25-34-vuotiaiden miesten ja 15-24-vuotiaiden naisten keskuudessa peräti 3-4 kertaistunut.

Tarkemmin katsottuna luvut ovat todella korkeat. Vuonna 2010 THL:n tekemän kyselyn mukaan 12 prosenttia 25-34-vuotiaista miehistä oli joskus napsinut lääkkeitä päihtyäkseen. Nuorista naisista (15-24-vuotiaat) peräti 14 prosenttia oli turvautunut joskus lääkekaapin sisältöön.

Tuore raportti "Suomalaisten huumeiden käyttö ja huumeasenteet" kuvaa muutosta, mutta ei manitse käytettyjä lääkkeitä erikseen. On kuitenkin ilmeistä, että kyse on bentsodiatsepiinien, siis pamien/bentsojen, ja opioidipohjaisten kipulääkkeiden päihdekäytöstä.

Miten niitä käytetään, on kysymys, joka nousee ainakin itselläni seuraavaksi mieleen. Toki tiedetään hyvin, että "huumeiden" ongelmakäyttäjien repertuaarissa korvaushoitolääkkeet ja bentsot ovat suosittu yhdistelmä - eivät siis perinteiset "huumeet". Tiedetään myös, että tuo combo aiheuttaa eniten yliannoskuolemia. Mutta joskus käyttäneiden lukumäärä on niin suuri, ettei edellinen ryhmä selitä käytöstä kuin pienen murto-osan. Täytyy siis turvautua sofistikoituneisiin arvauksiin.

Pameja käytettään lääkkeistä varmasti eniten. Äkkiä mieleen tulee krapulan itsehoito, alkoholipäihtymyksen buustaaminen - hengenvaarallista muuten - laskujen helpottaminen piristä tai ekstaasista, nuorten naisten lääkehumalat, mutta mitä muita ei-lääkinnällisiä muotoja voisi olla?

Laadullista tutkimusta aiheesta on Suomessa kovin niukalti. Vetääkö posse lauantai-iltana alkoholin sijaan nappeja saunan jälkeen saadakseen chillin fiiliksen vai mennäänkö kapakkaan "selvin päin" nappipäissään. Ja, joo, joo, tiedän, että sekakäyttö on se suomalainen päihdekuva - eli pohjat, pameja ja lisää viinaa? Ehkä jotenkin noin. Ei muuten kovin terveellistä hommaa, sillä hengityslama seuraa helposti.

Voi myös kysyä ovatko opioidipohjaiset kipulääkkeet, kovia myrkkyjä muuten nekin, samankaltaisessa käytössä kuin pamit. Molemmilla on rauhoittava vaikutus, joten voisi ajatella myös käyttötarkoituksen olevan samankaltainen. Kipulääkkeiden kohdalla sekakäyttäjien ja "huumeiden" ongelmakäyttäjien elimistöön menee taas vain murto-osa, mutta muiden kohdalla mitään "rationaalista" funktiota käytölle on vaikea keksiä. Opioidipohjaisten lääkkeiden hankinta on myös paljon työläämpää kuin pamien. Lääkkeiden päihdekäytössä ne jäävätkin varmasti kirkkaasti toiseksi.

Summa summarum. On aina yllättävää katsoa tilastoja ja nähdä lääkkeiden päihdekäytön laajuus. Yllättävää lähinnä siksi, että aihe on kovin vähän julkisuudessa esillä. Alkoholista ja huumeista puhutaan kovasti, mutta lääkkeiden päihdekäytöstä ollaan kovin hiljaa. Se on piilossa elävä, miltei salattu, ongelma. Mikäli jatkaisin tästä, johtaisi teksti lääkeyhtiöihin ja pohtimaan niiden etuja ajavia poliitikkoja ja mediaa - siis lääketeollisuuden mainonnan taloudellista arvoa ja vastuunperäämisestä aiheutuvia tappiota. Fyffeä, fyffeä, fyffeä, sitä fyffeä, jota ei enää mainostuloina lääkefirmoilta mediataloihin tulisikaan. Se on kuitenkin toisen blogin paikka.

Nyt on kuitenkin pakko suunnata kaverini väitöskaronkkaan. Onnea Riikka!

Pannaan vielä kerran purkupalloa suosituksiin soimaan. Ja nyt se purkupallo itse!

Lähde: Winter & Metso & Hakkarainen 2012 http://www.thl.fi/thl-client/pdfs/056141f2-7af0-469a-98fe-36ab805a3f68


Matkarauhasta  6

Helsingin seudun liikenne käynnisti vuoden vaihteessa Matkarauha-kampanjan. Se kestää koko vuoden 2012 ja varsinaisessa julistuksessa lausutaan seuraavaa:

"Joukkoliikennevälineitä käyttävien ja niitä kuljettavien puolesta haluamme todeta, että kaikilla ihmisillä on tasavertaiset oikeudet liikkumiseen, vapauteen ja henkilökohtaiseen turvallisuuteen.
Ketään ei saa kohdella epäinhimillisesti tai alentavasti. Näiden oikeuksien toteutuminen ei saa riippua ihonväriin, sukupuoleen, kieleen, uskontoon, poliittiseen tai muuhun mielipiteeseen, kansalliseen tai yhteiskunnalliseen alkuperään, omaisuuteen, syntyperään tai muuhun tekijään perustuvasta erosta.

Jokaisella on oikeus matkarauhaan, mahdollisuuteen matkustaa ja työskennellä lähijunassa, bussissa, raitiovaunussa, metrossa tai Suomenlinnan lautalla ilman pelkoa joutumisesta fyysisen tai sanallisen häirinnän kohteeksi. Matkalippunsa lunastaneella on oikeus olettaa että tätä periaatetta noudatetaan kaikissa liikennevälineissä, kaikkina aikoina, ilman poikkeuksia.

Näitä periaatteita kunnioittaen julistamme täten matkarauhan vuodelle 2012."

Kampanjan on ajankohtainen monesta syystä. Jo silmämääräisesti itse kukin pystyy huomaan ainakin lähijunissa, raitiovaunuissa ja metrossa, että häiriökäyttäytymistä esiintyy. Lisäksi media on uutisoinut näkyvästi matkustajiin ja kuskeihin kohdistuneista väkivallanteoista, erityisesti viikonloppuöinä.

Tämän tyyppinen kampanjointi johtaa kansalaisten keskuudessa erilaisiin tulkintoihin. Näin huolimatta siitä, että itse julistus on taitavasti muotoiltu eikä osoita mitään tiettyä ryhmää syyttävällä sormella. Tyypillisin mielikuva häiriökäyttäytymisestä liittyy varmasti päihtymykseen ja kaikenlaiseen kännissä häsläämiseen. Näin, vaikka Anu Silfverberg ruotiikin Hesarin blogissaan perustellusti HSL:n tuoreen kyselyn tuloksia, joiden mukaan eniten ihmisiä häiritsee äänekäs puhuminen, esimerkiksi kännykkään - se kertoo aika kieroutuneesti siitä mikä häiritsee, ei kuitenkaan mielikuvista häiriökäyttäytymiseen suhteen.

Huoli omasta ja muiden turvallisuudesta on yksi tapa hahmottaa kampanjan tavoitteita. Tähän kytkeytyy humalainen käyttäytyminen ja humalainen häiriökäyttäytyminen. Niitä pitää hieman pilkkoa, jotta ei mene puurot ja vellit sekaisin.

Ensinnäkin julistuksen mukaan kaikilla on oikeus matkustaa rauhassa. Se oikeus kuuluu myös laitapuolen kulkijoille, eli pelkkä läsnäolo tai paha haju eivät oikeuta kampanjan aikana mihinkään kansalaispidätyksiin tai -ulosheittoihin. Älkäämme siis alkako kampanjan henkeä väärin käyttäen epäämään kenenkään kansalaisoikeuksia - humalassa saa matkustaa.

Toiseksi on erotettava tosistaan erilaisia häiriköinnin muotoja. Päivisin ainakin itse törmään yleisimmin alkoholin vaikutuksen alaisena rähjäävään henkilöön tai porukkaan. Kyseessä on useimmiten verbaalinen älämölö, joka kohdistuu usein ulkomaalaisen näköisiin ihmisiin ja naisiin. Sitä ei saa suvaita. Ainakin oman kokemukseni mukaan koodia vaan kuskille ja öykkäreitä on hyvinkin pian vastassa vartijat tai poliisi. Eräs strategia, jota en suosittele, on napakka kanssamatkustajapalaute mölyäjälle. Se tuottaa usein toivottavan tuloksen, mutta altistaa tietysti tietyille riskeille.

Kolmanneksi oma kokonaisuus on yöliikenteen problematiikka. Siellä meininki on usein hulppeaa, mutta hulppeus ei ole kiellettyä. Sen sijaan rähinöinti, nimittely ja kaikenlainen sikailu ovat, puhumattakaan kanssamatkustajiin tai kuljettajaan kohdistuvasta kaikenlaisesta väkivallasta.

Synteesinä, on enemmän kuin toivottavaa, ettei Matkarauha-kampanja luo mitään foucaultlaista muiden yltiöpäistä tarkkailuaaltoa - joka kodin linja-auto-bussipoliisia. Humalaisella, spurgulla ja laitapuolen tallustajalla on tasavertainen oikeus matkustaa muiden tavoin. Kännykkään saa puhua ja yöliikenteessä iloisesti ilakoida. Täytyy osata erottaa tosistaan häiriökäyttäytyminen ja itseä ärsyttävä käyttäytyminen. Jälkimmäinen ei ole peruste kenenkään kansalais- tai matkustusoikeuksien polkemiseen.

Kirjoittaessani soi Bruce Springsteen - Hungry Heart - 2009/11/08 - Madison Square Garden NYC

Kommentoi kirjoitusta

Päihteiden sukupolvet  11

Skrollasin aikani kuluksi raitiovaunussa mielikuvakirjastoani - tutkimusten, populaarikulttuurin ja kaunokirjallisuuden täyttämää. Ajastusleikki kulki siten, että kävin mielessäni läpi vuosikymmeniä ja katsastin mikä päihde hypähtää ensimmäiseksi mieleen. Huomasin huvituksekseni, että viimeinen 60 vuotta stimuloivat ainakin omat jäljellä olevat aivosoluni tuottamaan kirjavan kavalkadin.

1950-luku tuli laakista: morfiini. Sota-aikana ja sen jälkeen heroiinia kipuihin saaneita miehiä jäi koukkuun satoja. Osa 1950-luvun niin kutsutuista "klassista narkomaaneista" käytti aineita myös sodan jättämien henkisten haavojen hoitoon.

1960-luvun päällä leijuu paksu ganjan tuoksu. Hasis löysi tiensä Suomeen 1960-luvun puolivälissä ja oli ajan hengen ilmentymä. Tuli hipit - Rock, rauha ja rakkaus!

1970-luku kuuluu keskioluelle. Keppana lyötiin lähikauppojen hyllyihin jo 1960-luvun lopussa, mutta sen voittokulku 1970-luvun puolella oli kiistaton. Ei korvannut kepu kirkkaita, kuten oli toivottu lakimuutosta suunnitellessa, vaan rysähti suoraan kirkkaiden päälle ja alkoholinkulutus teki aimo hyppäyksen. Nuorisokin intoutui juopottelemaan ihan uuteen malliin.

1980-luku oli drinkkien, snobien ja yökerhojen vuosikymmen. Erilaisia sateenvarjoin ja muine härvelein koristeltuja drinkkejä juotiin nousukauden huumassa kuin viimeistä päivää. Olivat nuo neonväreihin sonnustautuneet laskettelijat rinneravintoloissaan!

1990-luku oli ekstaasin vuosikymmen. Tekno piiskasi tahtia ja tanssilattiat pursuivat villisti joraavasta joukosta. Vaikka ilmiö oli meillä suhteellisen pieni, puhutti se sitäkin enemmän - ja oli tietysti hip.

2000-luvun ensimmäinen vuosikymmen olikin sitten lääketeollisuuden juhlaa. Masennuslääkkeistä tuli satojen tuhansien aamukahvin lisuke. Vuonna 2009 arvioitiin yli 400 000 suomalaisen käyttävän masennuslääkkeitä. Vou.

Eletään vuotta 2012 ja vielä ei paljoa voi ennakoida. Hampun tuoksu sävyttää ainakin vuosikymmenen alkua. Kotikasvatus on kovasti "in".

Mikä sitten lopulta tulee olemaan tämän vuosikymmenen päätuote?